2013. január 15.

Hatékonyabb tervezés, látványosabb prezen­táció: Allplan 2013

Hatékonyabb tervezés, látványosabb prezen­táció: Allplan 2013

2012 decemberére elkészült az Allplan új, 2013-as verziójának magyar nyelvű dokumentációja, s azt a Nemetschek Magyarország szoftverkövetést előfizető ügyfelei automatikusan meg is kapták. Az új verzió számos újdonságot kínál az építészek és a mérnökök számára. 

A tervek, tervváltozatok hatásosabb bemutatásnak új lehetősége az az eszköz, amellyel a rejtett vonalakat eltüntető, árnyékokat megjelenítő három dimenziós rajzokat lehet gyorsan és egyszerűen előállítani. A már kész tervek kifinomultabb prezentálását szolgálja többek között az úgynevezett "Global Illumination" renderelési módszer, mellyel különböző napszakok megvilágítási körülményei között lehet élethűen bemutatni az épületet.

Az Allplan Exchange - mint egy teljesen új módszer a tervlapok különböző formátumokban történő dokumentálására és megosztására- számos új funkciót és szolgáltatást kínál. Ezt leginkább azok tudják kihasználni, akik a komplex, többszereplős tervezési folyamatot szeretnék hatékonyabbá tenni az adatok, tervek zökkenőmentesebb cseréjével.

Továbbfejlesztették az előző verzióban bevezetett úgynevezett SmartParts funkciót: ez azt jelenti, hogy a program képes úgynevezett parametrikus CAD objektumokat kezelni, melyek három dimenziós, intelligens - azaz bizonyos paraméterek (pl. méret, alak) beállításakor értelemszerűen módosuló - elemként használhatók a tervezéskor. Ez nagy előrelépés azoknak, akik a BIM (Building Information Modeling) módszert tudatosan alkalmazzák a tervezés hatékonyságának növelése érdekében; most ráadásul ezeknek az objektumoknak a kiválasztása, felhasználása még egyszerűbbé vált.

Ugyancsak a tervező munkáját segíti az ütközésvizsgálat funkció, ami az "egymásba érő", azaz ténylegesen megvalósíthatatlan szerkezeti részleteket mutatja meg már a tervezés korai fázisában.

Ez utóbbi funkciónak természetesen a szerkezettervezoi feladatokra készült Allplan-változat felhasználói is nagy hasznát látják, és a SmartParts-technológia is része e szoftvernek, mivel a betonvasalás tervezéséhez is kiválóan alkalmazható.

A szerkezettervezők munkájában is egyre nagyobb szerephez juthat a prezentáció. Ehhez kínál új eszközöket az "Asszociatív nézetek" funkció. A három dimenziós szerkezet tetszoleges elemeirol készült nézetekben és metszetekben nem csak a hagyományos műszaki ábrázolásra nyílik lehetőség, hanem bemutathatóak a megvalósulás fázisai is.

Egyszerűbb lett az acélbetétek jelölésének módja, ami a tervek nemzetközi közérthetőségét is segíti. Érdekes és hasznos funkció, hogy a különböző átmérőjű vasakat különböző színekkel lehet megjeleníteni a terven (ez a bonyolult részletek áttekinthetoségét segíti), és ugyancsak elonyös, hogy a vasmennyiség-kimutatások készítése is egyszerűbbé vált.

A Nemetschek Allplan honlapja a legfontosabb újdonságokat látványos ábrákkal, kisfilmekkel is bemutatja:

- építészeknek >>

- mérnököknek >>


hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog