filmszemle

2009. október 15.

Természetes megvilágítás fénycsatornával

Természetes megvilágítás fénycsatornával

A legeldugottabb és legsötétebb helyiségekbe is természetes fényt juttató merevcsöves Velux fénycsatornákkal energiatakarékos és környezetkímélő módon biztosítható hosszútávon a szükséges fény.

Manapság divatosak a kishajlású tetővel épített egyszintes családi házak, melyek előnyei hosszan sorolhatók: kényelmes élettér, ideális térkihasználás, lépcsőmentesség, kedvező költségvetés stb. Ezek a háztípusok ugyanakkor magukkal hozták azt a problémát, hogy a ház belsejében lévő, szükségleti funkciókat betöltő helyiségek (például gardrób stb.) természetes megvilágítás nélkül maradnak. Ezekben a zárt és sötét helyiségekben magától értetődő a mesterséges fény használata, éjjel-nappal. A fénycsatorna megszünteti ezt a látszólag végérvényesnek tűnő állapotot, általa a napfény a legeldugottabb és legsötétebb helyiség belsejébe is eljut.

Természetes megvilágítás fénycsatornával

Hatékonyabb egy izzónál

A fénycsatorna fényátbocsátási kapacitása több tényezőtől függ: az időjárási körülményektől, a napfény beesési szögétől, a fénycsatorna tájolásától és hosszától. Egy fénycsatornával körülbelül 6 négyzetméteres helyiség ideális bevilágítása oldható meg. Ha a fénycsatorna fényerejét lumenben mérve (a lumen az a fénymennyiség, amely egy fényforrásból érkezik) összehasonlítjuk egy 60 wattos izzó vagy egy 36 wattos neoncső fényerejével, akkor a merevcsöves fénycsatorna az izzónál 15-ször, a neoncsőnél 4-szer több fényáramot nyújt. Ráadásul a merevcsöves fénycsatorna a bevilágító tetősíkablak üvegfelületét érő napfény 98 százalékát továbbítja a belső térbe. E megoldással tehát energiatakarékos és környezetkímélő módon biztosítható hosszútávon a szükséges fény.

Esztétikus

A fénycsatorna megjelenése a tetőn a tetőtéri ablakokéhoz hasonló, annak formavilágát követi. Harmonikusan illeszkedik a tetőbe, a világítóegység pedig megtöri a beltér mennyezetének egyhangúságát. Ez a fényt áteresztő bura dupla akril üvegezésű, melyen keresztül kellemes, nyugtató fény árad. A bevilágító tetősíkablakot rugalmas vagy merev cső köti össze a burával, mely minimális helyet vesz el a padlástérből, és lehetőséget nyújt a padlástérben található szerkezeti elemek „kikerülésére” is. A fény így zavartalanul „utazik” oda, ahol igazán szükség van rá: a gardróbba, a fürdőszobába, a mellékhelyiségbe, az előszobába, a folyosóra, a háztartási helyiségbe vagy épp a lépcsőházba.

Természetes megvilágítás fénycsatornával

A megfelelő típusú fénycsatorna kiválasztásához az áthidalandó távolság hossza, illetve a szükséges teljesítmény elérése a döntő szempont. Alapmegoldásként minden esetben merevcsöves fénycsatorna beépítése javasolt, mely akkor alkalmazható, ha a cserépléc külső síkja és a mennyezet belső síkja közötti távolság minimum 145 cm, maximum 185 cm. Szükség esetén a fénycsatorna e változatának hossza – toldócsövekkel – tovább növelhető, egészen 600 cm-ig. Ha az áthidalandó távolság 145 cm-nél kisebb, flexibilis csöves fénycsatorna alkalmazható. A fénytörés miatt azonban ennek hatékonysága lényegesen kisebb.

Természetes megvilágítás fénycsatornával

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog