2009. október 17.

Lapotetők szakszerű és korszerű szigetelése

Lapotetők szakszerű és korszerű szigetelése

A cseh Nemzeti Galériához tartozó Kereskedelmi Palota (Veletrzni Palace) átfogó tetőfelújításon esett át – az épület elavult lapostetőjének felújításához nagy teljesítményű PUR/PIR keményhab hőszigetelést alkalmaztak.

A Dukelských hrdinu 47. szám alatti Kereskedelmi Palota hét másik épülettel együtt a prágai Nemzeti Galériához tartozik; falai között – mintegy 13 500 négyzetméteren – főleg 20. és 21. századi nemzeti és nemzetközi modern és kortárs képzőművészeti alkotások találhatók. Az 1929-ben készült eredeti épületet 1974-ben tűz rongálta meg, a palotát 1995-ben építették újjá – a Cseh Nemzeti Galéria azóta használja az épületet állandó és időszaki kiállítások színhelyéül.

Napjainkra az épület tetőszerkezete – mind a szerkezeti, mind a hőszigetelési elvárások tekintetében – elavulttá vált, felújítására a nyilvános épületek értékmegőrzésének állami programja keretében 2008-ban kapott pénzügyi támogatást a Nemzeti Galéria. A felújítás során a tetőszerkezetbe – az épület energiafogyasztásának csökkentése céljából – hatékony hőszigetelést építettek be; a Puren GmbH már jól bevált, poliuretánból (PUR/PIR) készült, lapostetőkhöz kifejlesztett szigetelési rendszerét alkalmazták.

A munkálatok 2008. októberében kezdődtek a régi szigetelés, illetve a kavics fedőréteg eltávolításával, majd következhetett az 1000 m²-nyi új hőszigetelés lerakása. A felújítás – a szigetelőelemek egyszerű szerelhetőségének és felhelyezhetőségének köszönhetően – rövid időn belül, 2008. decemberében be is fejeződött.

A lapostetők szakszerű és korszerű hőszigetelése mára aktuálisabb feladattá vált, mint valaha. A lapostetők kialakításánál nemcsak a szél- és vízzárásról kell gondoskodni, hanem az épület téli hideg, illetve nyári forróság elleni védelméről is. A nem megfelelően szigetelt tetőszerkezeteken át a hőenergia közel 20 százaléka távozhat a külső tér felé, ezért az épületek energiafogyasztása szempontjából különösen fontos a tetők hőszigetelése. Az optimális hőszigetelés elérésében kulcsfontosságú a szigetelőanyag helyes megválasztása, illetve a szigetelőanyag vastagsága, amit az adott épület jellemzői határoznak meg.

A Kereskedelmi Palota tetőszerkezetéhez a Puren cég FD-L típusú, 100 mm vastagságú, alumíniumkasírozású, CFC- és HCFC-mentes, 024-es hőátbocsátási tényezővel rendelkező PUR/PIR keményhab szigetelő rendszerét alkalmazták. A szigetelőelemek nagy méretének (1200x800 mm) köszönhetően minimálisra csökkent az ezer négyzetméternyi felület szigetelésének munkaideje. A Puren FD-L táblák élein végigfutó, középen kialakított lépcsős falcolás által a szigetelőelemek mindkét oldala használható, egyszerűbbé téve a kivitelezést, és csökkentve az építkezéseken keletkező hulladék mennyiségét.

A szigetelőelemekre Sarnafil TG 66-15 típusú, különösen erős műanyag bitumenes szigetelőlemezeket helyeztek, végül a – speciális kiegyenlítő csavarokkal beállítható – padlólapok következtek.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog