filmszemle

2009. október 19.

Akusztikai megoldások fagyapot termékekkel

Akusztikai megoldások fagyapot termékekkel

A Heraklith fagyapot építőlapok akusztikai szempontból többfunkciós anyagként, hangelnyelő, illetve hanggátló szerkezetekként alkalmazhatók. Kiváló hangelnyelő szerkezetek készíthetők a lapok látszó felületként történő beépítésével, amikor az esztétikai igények kielégítésére általában festéssel láthatók el.

Hanggátló szerkezetekként vakolati réteggel vagy egyéb felületképzéssel ellátva, a rétegrenden belül elhelyezve működnek. A két szerkezet kombinációjával, többrétegű hanggátló és hangelnyelő szerkezetekkel a hangelnyelés és a hanggátlás terén is magas követelményszint elégíthető ki.

 

Hangelnyelő szerkezetek

A különféle helyiségek (tornacsarnokok, uszodák, ipari létesítmények stb.) zajcsökkentésére szolgáló Heraklith-C, illetve Heraklith-CF lapok mennyezet- vagy falburkolatként történő beépítésével különböző teljesítményű hangelnyelő szerkezetek építhetők. A megfelelő Heraklith rendszer választásával tornatermekben például labdaálló, lőtereken pedig a lövedékeket jól viselő felület is nyerhető. Akadnak olyan alkalmazási területek is, ahol az elsődleges funkció a hőszigetelés és a felületképzés – az ilyen esetekben alkalmazott, hangelnyelő képességgel is rendelkező Heraklith lapok segítségével széles frekvenciatartományban csökkenthető a helyiségek utózengési ideje is. Ezzel igényes szintre emelhető például az épületek alatti mélygarázsok akusztikai minősége. Ipari létesítményeknél a gépek okozta zajkibocsátás csökkentése is lehet cél, de itt a zaj mérséklésére általában már megfelelő hanggátló térelhatároló szerkezetekre is gondolni kell. Színháztermek, stúdiók, előadótermek esetében a teremakusztika fontos részét képezi a hangelnyelő burkolatokkal beállított megfelelő utózengési idő.

A Heraklith-Hungária Kft. forgalmazza a konszern Akustik termékcsaládját is, mely felületképzésben, élképzési lehetőségben és táblaméretekben nyújt még szélesebb választási lehetőséget.

Akusztikai megoldások fagyapot termékekkelAkusztikai megoldások fagyapot termékekkelAkusztikai megoldások fagyapot termékekkel

Hanggátlás, hanggátlást javító burkolatok

• Heraklith-C és Nobasil ásványgyapot termékek segítségével száraz technológiával építhető úsztatott padlószerkezet, ami akusztikai szempontból teljes értékűen helyettesíti az úsztatott betonaljzatot. (A Heraklith-C táblák kis tömegük ellenére ugyanolyan magas lépéshanggátlást eredményeznek, mint a jóval nagyobb tömegű aljzatbeton réteg.)

• A Tektalan-E21 termékkel kialakított homlokzati hőszigetelés minden egyéb speciális kiegészítés nélkül hő- és hangszigetelés egyben. (Ezzel az akusztikai „szolgáltatással” kevés hőszigetelő rendszer rendelkezik.)

• A Heraklith hanggátlás-javító vázasburkolat kifejezetten falazott szerkezetekhez kifejlesztett rendszer, mely meglévő válaszfalak vagy nem megfelelő hanggátlású lakáselválasztó falak hanggátlásának javítására, régi épületekben, illetve új építésű szerkezeteknél egyaránt alkalmazható.

• A dübelezett megoldású Heraklith hanggátlás-javító burkolat kimondottan olyan esetekre alkalmas, amikor viszonylag kis rendelkezésre álló helyen kell nagy javulást produkálni. A vakolattal együtt 6,5 cm vastag szerkezet kitűnő megoldást nyújt például a lakáselválasztó falak akusztikai problémáira.

• A lemezhorgony rögzítőelemekkel pontszerűen kapcsolódó kétrétegű Heraklith falszerkezetekkel hatékonyan növelhető a válaszfalak akusztikai teljesítése.

• Kétrétegű vázas Heraklith falszerkezettel (kétoldali Heraklith C50-es lapokkal és a burkolatot tartó független vázszerkezetekkel) kimagasló hanggátlási értékek érhetők el.

• Tetőterek beépítésekor a megfelelő hőszigetelés mellett más fontos tényezőt is figyelembe kell venni. Ezek között – a megfelelő hőtároló és hőkésleltető tömeg beépítése mellett – a léghanggátlás is kiemelendő fontosságú, ami Heraklith lapok alkalmazásával megnyugtató módon elérhető.

• A Heraklith építőlapok könnyűszerkezetes épületekben történő alkalmazásával sok egyéb előny mellett magas – akár a téglafalét is jelentősen felülmúló – léghanggátlási teljesítés érhető el.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog