2009. október 14.

Formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigetelőanyagok

Formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigetelőanyagok

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológiával – a természetes szerves anyagok ellenálló szervetlen polimerekké alakításával – kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre meghatározóbb szerephez jut az építőiparban: a kivitelezők és lakásépítők ma már nem csupán arra törekszenek, hogy épületeik „ökológiai lábnyoma” minél kisebb legyen, hanem arra is, hogy azok felépítéséhez környezetbarát és fenntartható anyagokat használjanak, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Ezt a törekvést jól mutatja az a tény is, hogy a következő öt éven belül otthonukat szigetelni tervező magyar ingatlantulajdonosok 48 százaléka már környezetbarát szigetelőanyagot tervez felhasználni. A környezetbarát építkezést hivatott előmozdítani a Knauf Insulation új innovációjával, az Ecose technológiával készült, teljesen formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigeteléssel. Az új technológia öt év kutató-fejlesztő munkájának eredménye, amely révén a korábban használt kőolajbázisú vegyszerek helyett könnyen újrahasznosítható szerves anyagok kötik össze a szigetelőanyagok szálait. Az új kötőanyag-technológia javítja az üveg- és kőzetgyapot szigetelőanyagok környezetvédelmi tulajdonságait, miközben rendelkeznek a korábbi szigetelőanyagokra jellemző magas hő- és hangszigetelő, illetve jó páraáteresztő és tűzálló képességgel.

Formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigetelőanyagok

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológia során a természetes szerves anyagok ellenálló szervetlen polimerekké alakításával kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat. Az új eljárás mérföldkő a fenntartható építéstechnika történetében, mivel alkalmazásával az ásványgyapot termékek gyártásához nem kell többé kőolaj alapanyagú vegyipari anyagokat (formaldehidet és fenolt) alkalmazni. A hagyományos kőzetgyapothoz hasonlítva az új eljárással gyártott szigetelőanyag nem csupán javítja az épületek belső levegőjének minőségét, de egyben hozzájárul az épületek fenntarthatóságához is. Az Ecose technológia – amely számos nemzetközi szabadalom tárgya – nemcsak ásványgyapothoz alkalmazható, de felhasználható minden olyan területen (például fa alapanyagú építőlemezek, csiszoló- és súrolóanyagok gyártásánál stb.), ahol gyantahelyettesítő anyagokra van szükség.

Az új eljárással gyártott ásványgyapot könnyebben alkalmazható, puhább a tapintása, kevésbé porzik, szagtalan és könnyebb vágni is. Ez az ásványgyapot természetes gyantát tartalmaz, aminek előállítása 70 százalékkal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos szigetelőanyagok kötőanyagának gyártása, ezért környezetkímélőbb.

Az Ecose technológiával készült kőzetgyapot szigetelőanyagokat eddig már sikerrel vezette be a cég az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Magyarországon az Európai Unió többi tagállamával egy időben kerül forgalomba az új termék. A Knauf Insulation gyártóegységei július 1-től már csak Ecose technológiával készült üveggyapot termékeket gyártanak, az új eljárással készülő kőzetgyapot szigetelőanyagok gyártása az év végén indul.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog