filmszemle

2009. október 21.

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei

A Rockwool bármely épülettípushoz, a pincétől a padlásig kínál egyenletes minőségű és testsűrűségű, ezáltal hatékonyan hőszigetelő hőszigetelő kőzetgyapot termékeket.

A kőzetgyapot hőszigetelő képességét a kőzetszálak között található legtermészetesebb szigetelőanyag, a levegő biztosítja. (A zárt cellás műanyag habokban általában nem levegő, hanem más gáz, újabban például szén-dioxid, vagy – különösen a korábban gyártottak termékeknél – freon hőszigetel.)

Mivel a levegő a kőzetgyapot szigetelőanyag szálai között természetes módon van jelen, ezért hőszigetelő képessége az épület teljes élettartama (50–80 év) alatt állandó.

A Rockwool kőzetgyapot finom szálszerkezetének és viszonylag magas testsűrűségének köszönhetően a szálak közötti levegő megközelítőleg nyugalomban van. A kőzetgyapot hőszigetelő képességét befolyásolja, hogy vízszintes vagy függőleges felületet hőszigetelnek vele, hogy a felülete áramló vagy nyugalomban lévő, nedves vagy száraz levegővel érintkezik.

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei

A hőszigetelés szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy milyen egyenletes a szigetelőanyag minősége. A Rockwool vállalatcsoport közel 70 éve gyárt és fejleszt kőzetgyapot szigetelőanyagokat a világon. Termékei nem általános felhasználásúak, hanem konkrét alkalmazási területekhez igazodnak, hogy a szigetelőanyagok tulajdonságai legnagyobb mértékben megfeleljenek az adott szerkezeti kívánalmaknak.

A fejlett gyártástechnológiának köszönhetően a Rockwool Hungary Kft. által gyártott szigetelőanyagok egyenletes minőségűek, testsűrűségűek, ezért nem kell sem a kötőanyag tartalmat, sem a testsűrűséget „tartalékokkal” növelni.

Európai Uniós csatlakozásunkat követően a kőzetgyapot hőszigetelő anyagokra az MSZ EN 13162 számú szabvány szerint a deklarált hővezetési tényezőt (λD) kell közölni. A korábban a hazai szabványok szerint megadott λ10 és λ értékek sokkal kisebbek, ezért megtévesztően jobb hőszigetelő képességet mutatnak.

Hőszigetelő anyag választásánál mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a gyártó a kötelezően előírt λD hővezetési tényezőt tüntette-e fel a termékén.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog