2009. október 25.

A kőzetgyapot szerepe a tűzvédelemben

A kőzetgyapot szerepe a tűzvédelemben

A Rockwool speciális, nem éghető ragasztóval készülő termékcsaládja a Conlit, mely szellőzőcsatornák, acél tartószerkezetek, vasbeton födémek 30–180 perces tűzvédelmi szigeteléséhez kifejlesztett korszerű kőzetgyapot rendszer.

A tűzhöz három tényezőre van szükség: energiahordozóra, gyulladási hőmérsékletre és oxigénre. Amennyiben e három összetevőből valamelyik hiányzik, illetve e három komponens viszonya nem megfelelő, tűz sem keletkezhet.

 

Égéstípusok

A tűznek három fajtája különböztető meg:

• lappangó égés vagy hamvadás (egy anyag láng és látható fényjelenség nélkül ég el, és az égési folyamat minimális légáramlattól, akár önállóan is lezajlik);

• lángok nélküli, enyhe füstképződéssel járó égés (az építőanyag nagyon lassan szenesedik el, az izzás, parázslás során az anyag vagy az építőanyag maradványai elparázslanak);

• nyílt égés (az építőanyag nyílt lánggal ég, miközben füst képződik – nyílt égés külső hatásra, de tartós felmelegedés hatására öngyulladással is keletkezhet).

 

Lappangó égés keletkezhet:

• éghető anyagokat tartalmazó üregekben a felület lángolása esetén (például kandalló égésekor);

• olyan nem megfelelően szigetelt felületeknél, ahol az építőelemek folyamatosan nagy hőhatásnak vannak kitéve (például kandallók, kémények, világítótestek mellett).

 

Nyílt égés oka lehet:

• gyújtogatás;

• gondatlan tűzhasználat (például nyílt láng felelőtlen kezelése, dohányzás, zsír túlmelegedése, illetve meggyulladása, vagy például a forró vasaló magára hagyása);

• műszaki hiányosságok (rövidzárlat) vagy természeti jelenségek (villámcsapás).

 

Rockwool tűzállóság

A Rockwool kőzetgyapot nem éghető építőanyag, ezért igen erős hőterhelésnek is kitehető. Bár a Rockwool kőzetgyapot termékek kötőanyaga körülbelül 250 °C hőmérsékleten, gyakorlatilag füstmentesen eltávozik (ilyen hőmérséklet csak épülettűz esetén éri a szigetelést), a Rockwool kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van (a kőzetgyapotot 1400 °C-os olvadékból gyártják). Mivel gyakorlatilag soha, egyetlen épülettűzkor sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, ezért a Rockwool kőzetgyapot megvédi az épületszerkezeteket, meggátolja a tűzterjedést. (A szintén szálas szigetelőanyag üveggyapot már 600-650 °C-on megolvad.)

Az olajiparban például egyes esetekben 240 perces tűzállóságot várnak el a tűzvédelmi szigeteléstől. A Rockwool által gyártott Conlit kőzetgyapot termékek például még ezt a rendkívül extrém tűzterhelést is kibírják.

A csupasz Rockwool kőzetgyapot termékek a német DIN és a magyar szabvány szerint is tűzvédelmi szempontból a legkedvezőbb, A1 neméghetőségi besorolást kapták.

Elgondolkodtató a tény, hogy Portugália egyéves GDP-jének megfelelő érték válik évente egyedül az Európai Unióban a lángok martalékává. Az elmúlt évek egy-két hírhedt hazai tűzesete a magyarországi tervezők és tűzoltók figyelmét is egyre inkább a nem éghető szigetelő- és építőanyagok felé fordította. Nagyon fontos az is, hogy a szigetelőanyagok hő hatására ne fejlesszenek robbanásveszélyes és mérgező gázokat, hiszen bebizonyosodott, hogy a tűzesetekkor meghalt személyek kétharmada gázmérgezésben vesztette életét. Ezeknek a szempontoknak a Rockwool kőzetgyapot 1000 ºC feletti olvadáspontjával és természetes alapanyagával kiválóan megfelel.

A kőzetgyapot szerepe a tűzvédelembenA kőzetgyapot szerepe a tűzvédelemben

A Rockwool kifejezetten tűzvédelmi célú termékcsaládot is kifejlesztett. A Conlit márkanevű termékeket különleges, vízüveg-kaolin bázisú ragasztóval ragasztják össze, és főleg épületszerkezetek (például acél tartó- és födémszerkezetek) burkolására alkalmazzák. A Conlit rendszerrel akár 240 perces tűzállóság (az olajfeldolgozás területén ez követelmény) is elérhető. Tűzvédelmi célokra kőzetgyapotos szórt szigetelési rendszereket is alkalmaznak.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog