2009. november 17.

Járható és könnyű padlásfödém-szigetelés

Járható és könnyű padlásfödém-szigetelés

Hogyan lehet megoldani a régi épületek – gyakran kis teherbírású – padlásfödémjének hőszigetelését úgy, hogy az járható is maradjon? Gyorsan és akár házilagosan is alkalmazható erre az Austrotherm Padlap. Ismertető cikk és videó a kivitelezésről.

A régi családi házak padlásainak szigetelése nem mindig egyszerű feladat. A födémre elhelyezett hőszigetelés önmagában többnyire nem alkalmas arra, hogy azon járjanak, vagy nehezebb tárgyakat is elhelyezzenek rajta.

Az általában kis teherbírású - gyakran faszerkezetes - födémek a további terhelést nem bírják, ezért a járófelület képzésére általánosan elterjedt 5 cm betont sem lehet ráhúzni. A padlásfödém utólagos szigetelésére az Austrotherm Padlap alkalmazható, aminek segítségével a födém hatékonyan, gazdaságosan, házilagosan is szigetelhető, és a padlás tárolási funkciója is megmarad.

A födém hőszigetelése nemcsak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Ilyenkor akár 40-60 °C-ra is felmelegedhet a levegő egy családi ház padlásterében, ami az egész házat melegíti. Érdemes tehát megfelelő vastagságú hőszigetelést tenni a padlásfödémre.

Az Austrotherm Padlap - 16 cm terhelhető hőszigetelő anyag és 8 mm faforgács lap kombinációja - egyszerű, gyorsan kivitelezhető megoldást ad a szigeteletlen padlásfödémek felújítására. A kötésben rakott elemek szárazon fektethetők, a csap-hornyos kapcsolat stabil, masszív járófeületet ad.

 

A Padlap előnyei

 

A termék régi és új épületeken egyaránt alkalmazható. A terhelhető Austrotherm AT-N100 hőszigetelő lemez és a ráragasztott finom felületű faforgácslap könnyű, stabil burkolatot ad. A kivitelezés szakmai tudást nem igényel, házilagosan is elvégezhető a hőszigetelés. A száraz technológia révén nem kerül nedvesség az épületszerkezetbe, ami különösen fafödémek esetén rendkívül előnyös. A javasolt minimális hőszigetelési vastagság 16 cm, de fokozott igények esetén könnyedén lehet növelni a hőszigetelés hatékonyságát a födémen elhelyezett, tetszőlegesen megválasztott vastagságú Austrotherm AT-N100 lemezek fektetésével. A táblák egyszerűen feljuttathatók a padlástérbe; kis méretűek, tehát egy szűk padlásfeljárón is átférnek.

 

Hogyan kell a hőszigetelt padlásfödémet kialakítani?

 

Először a párafékező Austrotherm technológiai fóliát kell elhelyezni a gondosan megtisztított födémen. A fél négyzetméteres (0,5 x 1 m) táblákat szorosan illesztve, kötésben kell elhelyezni. Amennyiben a hőszigetelést véglegesnek szánjuk, az élek hornyaiba felhordott Purocol ragasztóval rögzíthetjük azokat egymáshoz, de a födémre nem kell leragasztani az elemeket.

Új épületeken, ha a padlásteret később be akarjuk építeni, szintén jól alkalmazható a padló hőszigetelő elem, mert a szárazon fektetett elemek később visszabonthatók, és a födémen a lépészaj-szigetelés a belmagasság jelentős és fölösleges csökkenése nélkül elvégezhető, a padló hőszigetelő elemek pedig felhasználhatók a térdfalak és a szarufák előtti hőszigetelésként.

 

Az Austrotherm videója a kivitelezésről:

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog