2009. november 20.

Hogyan lehet fagyapot lapokat vakolni?

Hogyan lehet fagyapot lapokat vakolni?

A gúzolás után túl hamar bevakolt fagyapot lap felszívja a vizet, és amikor szárad, megrepedezik rajta a vakolat. Létezik viszont olyan előkészítő habarcs, amivel jelentősen rövidíthető a várakozási idő.

Fagyapot lapok felületének vakolásakor magyar szabvány híján külföldi előírásokat szoktak irányadónak tekinteni: az osztrák vakolási irányelvek szerint három, a német szerint négy hetet kell várni a gúzolás után, és csak ezután szabad felhordani a vakolatréteget. Nálunk előfordul, hogy egy-két napon belül bevakolják, ami azzal a következménnyel jár, hogy a faanyag felszívja a vizet, tágul, alakot változtat, és amikor szárad, megrepedezik rajta a vakolat.

Hogyan lehet fagyapot lapokat vakolni?

Vagy ki kell várni tehát az előírt 3-4, de legalább a 2-3 hetet, vagy pedig olyan felület-előkészítő anyagot kell alkalmazni, ami lehetővé teszi a 4 napi várakozási időt. Az LB-Knauf erre a Renti márkanevű előkészítő habarcsot ajánlja. Ezt kell felhordani az alapfelületre, üveghálót kell alkalmazni, és fogas glettvassal áthúzni vízszintes irányban. Ez olyan stabil fogadófelületet hoz létre, ami már 4 nap után megakadályozza a vízbeszivárgást.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog