2009. november 30.

Tizedannyi idő alatt bedolgozható a gipszesztrich

Tizedannyi idő alatt bedolgozható a gipszesztrich

Az elkészült felület 24 óra múlva már járható, 3 nap múlva pedig terhelhető. A padlófűtés a hagyományos esztrichhez képest körülbelül tíz nappal korábban beindítható. Felületelőkészítés után, padlókiegyenlítő réteg nélkül burkolható.

Az esztrich tulajdonképpen gyárilag előkevert aljzatképző habarcs, amit 20–80 mm vastagságban földnedves, vagy képlékeny állapotban kézzel, vagy géppel dolgoznak be. Az esztrichfelület közvetlenül, vagy aljzatkiegyenlítő réteg közbeiktatásával hideg-, illetve melegburkolattal burkolható. Az esztrich – finomabb szemszerkezetének (maximális szemnagyság 4 mm) és a gyárilag hozzáadott adalékszereknek köszönhetően – könnyebben bedolgozható és simítható, mint az aljzatbeton.

Új megoldások az aljzatképzésben

A hagyományos esztrichek kötőanyaga a – betonéhoz hasonlóan – cement. Magyarországon még kevéssé ismert és viszonylag ritkán alkalmazott termékek a különféle kalciumszulfát kötőanyagú önterülő esztrichek (például Baumit Alfa 2000 és Alfa 3000). Ezek kötőanyaga a gipsz, aminek eredményeként a hagyományos aljzatbetonokhoz és cementesztrichekhez képest számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Alkalmazhatók kötő-, csúszó- és úsztatott esztrichek készítésére, valamint padlófűtéshez is.

 

A Baumit Alfa 2000 és Alfa 3000 önterülő anyagok: a megfelelő sűrűségűre beállított, viszonylag híg konzisztenciájú friss esztrich egyenletes elterítése nagyon könnyen és gyorsan elvégezhető. A kívánt rétegvastagság beállítására, ellenőrzésére egyszerű szintezőműszer szolgál. A megfelelő mennyiségű anyag felhordása után az esztrichet – egymásra merőleges irányokban – el kell „egyengetni”, így teljesen sík, légbuborékoktól mentes felület nyerhető.

Új megoldások az aljzatképzésben

Az elkészült felület 24 óra múlva már járható, 3 nap múlva pedig terhelhető. (A száradás ideje alatt a felületet erős huzattól, tűző napsütéstől, hidegtől óvni kell!) A padlófűtés a hagyományos esztrichhez képest körülbelül tíz nappal korábban beindítható. A megfelelő minőségben kivitelezett felületre már nem kell padlókiegyenlítő réteget felhordani, az esztrich a felületelőkészítés után burkolható.

Új megoldások az aljzatképzésben

A gipszes önterülő esztrichek anyagszükséglete 18 kg/m2, és a szükséges rétegvastagságok is kisebbek, mint a hagyományos esztricheké.

A kivitelezés gépesíthető is: az anyag bedolgozható átalakított vakológéppel, illetve – silós kiszerelés esetén – a silóra szerelt (például SMP) berendezés segítségével. Megfelelő felületelőkészítés esetén a Baumit Alfa 2000 és Alfa 3000 bedolgozása körülbelül tizedannyi időt igényel, mint a hagyományos cementesztrich.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog