2010. április 07.

Vékonyabb, de hatékonyabb kőzetgyapot táblák

Vékonyabb, de hatékonyabb kőzetgyapot táblák

Az FKD-S kőzetgyapot tábla szálai – a gyártástechnológiának köszönhetően – nem párhuzamosak a lapok felületével, így hővezetési tényezője csaknem 10 százalékkal kisebb, mint az FKD tábláké. A Knauf Insulation e kiemelkedő újdonsága ragasztott homlokzati szigeteléshez, szerelt homlokzatokhoz és magastetőkhöz is ajánlott.

Felmérések szerint az épületekben felhasznált energia körülbelül 70 százaléka fűtésre fordítódik, 20 százalékát pedig a villamos energia teszi ki, amiből egyre nagyobb részt követelnek a rohamosan terjedő légkondicionáló berendezések. Mindezeket figyelembe véve jó tudni, hogy az épületek fűtési és hűtési költsége viszonylag egyszerűen, mégis jelentős mértékben csökkenthető hőszigetelésük javításával. A megfelelő homlokzatszigetelés ára akár 5-7 éven belül megtérülhet, a hőszigetelt épületekben pedig jelentősen javul a lakók komfortérzete, mivel a lakásokban tapasztalható hőingadozás nagymértékben csökken.

A Knauf Insulation új terméke, az FKD-S kőzetgyapotrendszer hatékony megoldást nyújt az energiaköltségek csökkentéséhez, egyben a komfortérzet jelentős növeléséhez. Az új technológiával készülő FKD-S kőzetgyapot táblák hővezetési tényezője: λ=0,036 W/mK, ami gyakorlati szempontból annyit jelent, hogy az új hőszigetelő anyag vékonyabb rétegben alkalmazva is képes megfelelően szigetelni az épületet. Ezzel csökkenthető az előállításához szükséges energia költsége, és a felhasználónak is kevesebbe kerül az anyag megvásárlása. A kisebb anyagvastagságnak köszönhetően – a homlokzat hőszigetelési rendszerének fajtájától függően – kedvezőbb a rögzítőelemek, tartozékok ára is.

Vékonyabb, de hatékonyabb kőzetgyapot táblák Vékonyabb, de hatékonyabb kőzetgyapot táblák

Az új hőszigetelő anyag könnyű kezelhetőségéből, méretstabilitásából adódóan kiváló megoldást nyújt a ragasztott hőszigetelések kialakításához, de természetesen szerelt homlokzatokban is jól használható. Magastetők, tetőterek szigeteléséhez is ajánlható, terhelésnek kitett felületekhez (lapostetők, úsztatott padlók) azonban nem felel meg.

Vékonyabb, de hatékonyabb kőzetgyapot táblák

Az FKD-S kőzetgyapot táblák kiváló megoldást nyújtanak ragasztott hőszigetelések kialakításához, de természetesen szerelt homlokzatokban is jól használhatók

Az FKD-S kőzetgyapot táblák a hatékony hőszigetelés mellett kiváló éghetőségi tulajdonságokkal is rendelkeznek: az ásványgyapot szigetelés nem ég, hő hatására sem fejleszt füstöt és gázokat. Az OTSZ szerint magas épületek nyílásos homlokzatain, középmagas épületek 8 centiméternél vastagabb hőszigetelő rendszereiben, vagy átszellőztetett homlokzatokban csak nem éghető, A1 vagy A2 osztályba tartozó anyagok alkalmazhatók. Az ásványgyapot szigetelőanyagok megfelelnek e követelményeknek, így mind bevonattal ellátott kontakt homlokzati hőszigetelő rendszerekként, mind szerelt homlokzatok hőszigeteléseként biztonságos, tartós megoldást nyújtanak építésekhez és felújításokhoz egyaránt.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog