filmszemle

2010. április 16.

A lakáspiac is a választások nyertese

A lakáspiac is a választások nyertese

Mintegy 15 százalékkal nőtt a lakások eladása, és emelkedik a családi házak négyzetméterára. Egyre nagyobb a lakásfelújítások, energetikai beruházások jelentősége – derült ki az Otthon Centrum és Masterplast közös felméréséből, amit a Construmán ismertettek. A választások közeledtével a pozitív várakozás egyre erősödött, nemcsak a lakások adásvételénél, de a befektetők körében is.

A lakáspiacon a vevők fontossági sorrendjében az ingatlan helyzete és adottsága után 3-4. helyre kúszott fel a fenntarthatóság kérdése – egyre több érdeklődő szeretné látni a rezsiszámlákat is – mondta el Kühne Kata, az Otthon Centrum igazgatója. Az energetikai felújítás nemcsak jó befektetés lehet, hanem a komfortszintet is javítja. Miközben a lakás értékét akár 30-40 százalékkal is emelheti a felújítás, akár 12-14 év alatt meg is térülhet, ráadásul jobb hőérzet kapcsolódik hozzá. A beruházást azonban érdemes átgondolni, és komplex szemlélettel megvalósítani, mert például a nyílászárók cseréje és a homlokzat-hőszigetelés összefügg.

Konkrét példán is érzékeltették a lehetőséget: egy 70-80 négyzetméteres „Kádár-kocka”, azaz sátortetős ház felújítása (20 cm ásványgyapot padlás-hőszigetelés, 12 cm homlokzat-hőszigetelés, nyílászárócsere PVC nyílászárókra, kondenzációs kombikazán és helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás) 2,4-2,8 millió forint, és 190-225 ezer forint évi megtakarítást eredményez, azaz 12-14 év alatt megtérül.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog