filmszemle

2010. május 28.

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

Bár a címlapra a bicskei tanuszoda került (az épület és a címlap Berzsák Zoltán és Mravik Csaba munkája), talán a nemsokára kezdődő futball-világbajnokság johannesburgi stadionja a legizgalmasabb a Metszet május végén megjelent harmadik számában több más sport funkciójú épület között.

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

Videó az épületről (forrás:FevaCasters):

 

A hagyományos afrikai tökhéj edényekre, azaz calabashokra hajaz az új stadion, tervező a világ talán legnagyobb sportra szakosodott tervezőintézete, a Populous. A kilencvenezer fős stadiont a tévéközvetítésekben bizonyára százmilliók fogják látni, érdemes keletkezésének sokféle – történeti, szociális, fenntarthatósági – aspektusát is megismerni.

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

Szintén vannak szociális szempontjai az ACXT (Javier Perez Uribarri) által tervezett sportközpontnak Langreóban (Spanyolország), amely egy bányászvárost kíván felértékelni, ráadásul érdekes, mesterséges dombokba gyűrve a tömeget.

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

Sokkal összetettebb a geometriája az ARX Portugal (Nuno és José Mateus) tervezte Ílhavo Közkönyvtár és Ifjúsági Fórumnak, és itt a kontextus is bonyolultabb, hiszen nemcsak az ifjúság nevelése volt a cél, hanem egy 17. századi kápolna újra a városka vérkeringésébe kapcsolása is.

 

Félig-meddig külföldi csak a Harrer Chocolat csokoládémanufaktúra épülete, hiszen a soproni épület tervezője ugyan osztrák, de az épület azért a leghűségesebb város magyar földjén áll. Itt az ílhavóihoz hasonló szuburbánus városszövetbe illesztés követelt különleges érzékenységet, arányérzéket.

 

A hazai épületek között az egyik legérdekesebb hatású a címlapra is felkerült, és a Metszet rovatban többféle szemszögből is bemutatott bicskei tanuszoda, melytől a város „Kápi” városrészének felértékelődését várják. Szintén különösen fontos a városnak a PSE, azaz a Paksi Sportegyesület épületegyüttese, melyet Klenk Csaba fogalmazott meg egységes, visszafogott, mégis friss stílusban. Rendkívül elegáns a Kováts András által tervezett miskolci uszoda is, a szemet gyönyörködtető épületet Viszlai József miskolci főépítész cikke helyezi el térben és időben. Az ifjúság nevelésével foglalkozó épület a taksonyi óvoda is, ennek színesen sorakozó, kívül vidám, belül galériás foglalkoztatói Medek Gyula tervezőt dicsérik.

 

A lap középső részében a sport témakörrel kapcsolatos termékbemutató cikkeket találhatunk.

 

A bevezető cikk:

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

Bár építésügyi minisztérium továbbra sem lesz, lakásépítésre és felújításokra ígér támogatásokat az alakuló új kormány. Az elképzelések szerint családi otthonteremtési támogatás, bérlakásprogram és egy széles, akár kétszázezer lakást érintő korszerűsítési, energetikai program élénkíti 2011-től az építőipari piacot.

Nemrég Berlinben járva a német egyesítés nagyszabású, központilag támogatott fejlesztéseinek végeredményét volt szerencsém végignézni. Míg a gyorsvasúti hálózat, a Hauptbahnhof épületével együtt éppúgy sikersztori, mint a Foster-féle Reichstag-kupola, és jónéhány követségi épület –, a főként magántőkéből finanszírozott Potsdamer Platz félresikerült. Nem is az a gond, hogy például Kolhoff magasháza alig tíz év után nagyjavításra szorul, hanem az egész fejlesztés léptékhibája: egy-egy tömb egy funkciót kapott, így hatalmas monofunkciójú egységek jöttek létre a korábbi, színes városszövet helyett. Magánbefektetők az utcát is megszerezték, és a fejlesztés szellemi központjába egy kaszinó került. De állami beruházás is tud félresiklani: az egyébként oly tehetséges Axel Schultes kancelláriája egyértelműen baklövés, amiről nem csak ő tehet: az épület előtti fórum, életteli köztér nem jött létre, így „levegőben lóg” az együttes.

Ugyanakkor Berlin építészete továbbra is fejlődik, nemcsak a BND, a titkosszolgálat új épülete készül, de egy, a Museum Insel múzeumépületeit föld alatt összekötő „régészeti promenád” is, persze a Louvre mintájára.

Lenne tehát miből tanulni: az elővárosi vasúthálózaton lenne mit fejleszteni, a nagytömbös fejlesztéseket el kellene felejteni, a kormányzati negyedet talán más sikerül is… A Szépművészeti fejlesztésére ott a példa, nem kellene megijedni, és – no üsse kő: a Parlament kupolája egyelőre maradhat.

Csanády Pál

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog