2010. június 21.

Megjelent az Építési Megoldások 2010/2. száma

Megjelent az Építési Megoldások 2010/2. száma

Az Építési Megoldások szaklap új számában szereplő legérdekesebb kérdések közül emelünk ki egy csokorra valót az alábbiakban.

?Tényleg a megújuló energiák hasznosításával tudunk ma a leghatékonyabban takarékoskodni, illetve a környezetünket védeni? Hogyan kellene támogatni a gázfogyasztókat? Érdeke a beruházónak, hogy energiahatékony épületet építsen? Az építész tényleg nem felelős az épületgépészetért? Vajon jó úton haladunk, ha tényleg takarékoskodni akarunk az energiával? (10. oldal)

?Sokféle fugakialakítás létezik: vékony, széles, süllyesztett, világos vagy sötét, a lappal harmonizáló vagy attól elütő. Hogyan válasszuk ki az igényekhez illeszkedő fugázóanyagot, illetve kivitelezési technológiát? (12. oldal)

?Bár a kapilláris nedvesedés elméletileg tökéletesen megszüntethető, a gyakorlatban számos akadállyal szembesülünk. Amelyik megoldás a vízszintes nedvességelzárást preferálja, ott a statikusok hüledeznek, az elektrofizikai, illetve a termikus eljárások pedig hosszadalmasak és drágák. Az injektálás technológiája is kétségeket vet fel, a többrétegű szárítóvakolat-rendszerek kivitelezése viszont nem mindig történik megbízhatóan. Van-e ezeken kívül még más lehetőségünk? (14. oldal)

?Az utóbbi időben a homlokzati hőszigetelések súlyos károsodásáról több hír is érkezett. Biztos, hogy csak a viharos szél volt a hibás ezekért a károkért? Hogyan lehetett volna megelőzni ezeket? (16. oldal)

?Van-e olyan ásványgyapot hőszigetelő anyag, amelyik nem szúr, és nem porzik? (18. oldal)

?Egy biztonságos tetőhöz sok mindenre szükség van: hófogókra, hórácsokra, tetőlétrára, korláttal ellátott tetőjárdára, biztonsági kosárral felszerelt falilétrára... Honnan szerezzük be ezeket, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy rögzítőelemeik valamennyi járatos tető- és fedéstípushoz felszerelhetők anélkül, hogy veszélyeztetnék, vagy rontanák a tetőfedés vízzáróságát? (22. oldal)

?A tetőtéri ablakok bevilágító felületének növelésére a kézenfekvő módszer ezeknek a nyílászáróknak a függőleges sorolása. Mi lehet a helytakarékosabb és olcsóbb megoldás? (23. oldal)

?Közismert az a követelmény, hogy a lapostető felületi lejtésének legalább két százalékosnak kell lennie. Biztos, hogy ez minden esetben elegendő...? Mikor mondhatjuk azt, hogy egy lapostető-szigetelés I. osztályú? (24. oldal)

?A Porotherm Dryfix technológia alkalmazásakor – a Porotherm Profi falazási technológiától elérően –már az első sor tompán ütköző, nem nútféderes kapcsolatú téglák (sarok, vágott elem) függőleges fugáit is Dryfix ragasztóhabbal, és nem normál habarccsal töltjük ki. Mi az előnye ennek a technológiának? (26. oldal)

?Az épülő királyegyházi cementgyár legmagasabb, már messziről látható építménye a hőcserélő 102 méter magasságú tornya. Hogyan történt ennek a nem mindennapi szerkezetnek a kivitelezése? (28. oldal?)

?Az új szegedi mederhíd kereszttartóval merevített, trapézlemez bordájú, háromkamrás hídszerkezetét 5 méter hosszú, 25 tonnás egységekben szerelték össze és emelték a zsaluzókocsikba. Hogyan használták fel ehhez a Doka szabadonbetonozó zsaluzókocsiját? (30. oldal)

?A legtöbb ember nehéz kulcscsomókat hurcol magával, hogy ki tudja nyitni lakásának, munkahelyének, nyaralójának ajtóját, levélszekrényét, garázsát, kertkapuját... Nem lehetne helyettesíteni ezeket egyetlen programozható kulccsal? (32. oldal)

?Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a munkagépek is egyre kedvezőbb üzemanyag-fogyasztási adatokkal rendelkeznek. Hogyan csökkenti ezt a JCB új kotró-rakodója még 6-16 százalékkal? (33. oldal)

?A 18. századtól csaknem két és félezer kilométer hajócsatorna, sokszáz zsilip, 47 hajózható alagút és több tucat aquadukt épült Angliában. Vajon milyen célt szolgáltak ezek egykor, és mi lett a sorsuk napjainkban? (36. oldal)

?A tervdokumentációban gyakran nincs egyértelműen meghatározva a szerkezet megjelenési módjára vonatkozó elvárás. Például egy monolit vasbeton szerkezetre ilyen leírással találkozunk: „látszóbeton felület”. Mire is gondol ilyenkor a tervező? És ennek függvényében hogyan is alakítsuk ki a kivitelezési árakat? Ugyanolyan egységárat kell kialakítani egy kiállítási csarnok előterénél, egy támfalnál, egy parkolóháznál, vagy egy kukatárolónál? (44. oldal)

?Egy-egy épületen különböző típusú repedések keletkezhetnek. Milyen különböző okok állhatnak kialakulásuk hátterében? (48. oldal)

?Milyen előírásokat kell betartani az úsztatott esztrichek tervezésekor és kivitelezésekor? (50. oldal)

?Az építésügyi hatóságok gyakorlata nem egységes abban, hogy a mobilházak létesítése építési engedélyköteles tevékenység-e, és ha építési engedélyezést írnak elő, akkor milyen mellékleteket követelnek meg a kérelem benyújtása mellett. Mi okozza a bizonytalanságot? (56. oldal)

A szaklapra itt lehet előfizetni.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog