filmszemle

2010. július 12.

Új megoldás a lapostetők attikáinak kialakításához

Új megoldás a lapostetők attikáinak kialakításához

A Puren GmbH a kölni Dach+Holz nemzetközi vásáron a magas- és lapostetőkhöz, a padlókhoz és a homlokzatokhoz szánt hőszigetelőanyag-kínálata mellett egy új attikaelemet is bemutatott: a Purenit attikaelem lehetővé teszi a lapostetők szegélyeinek hőhídmentes kivitelezését.

Különösen a felújításoknál gyakori probléma, hogy vagy nincs attika, vagy nem elég magas ahhoz, hogy az új – általában plusz rétegekkel is kiegészített és megnövelt hőszigetelésű – tetőrétegrend vastagságát felvegye. A fa- vagy betonattikák hőhíd kialakulásával járhatnak, ami elkerülhető a Purenit (poliuretán keményhab) alkalmazásával, amelynek hővezetési tényezője kisebb, mint 0,08 W/mK. De ugyanígy új épületeknél, különösen passzívházaknál is nagyon praktikus megoldás a Purenit attikaelem épületszerkezeti és hőtechnikai szempontból is.

A Purenit attikaelem két táblából áll, amelyek a biztos vízelvezetés céljából úgy vannak kialakítva, hogy a felső elem eleve biztosítsa a szükséges lejtést. Az egyik tábla 80 mm vastag, és az épület tartószerkezetéhez kereskedelemben kapható rögzítőelemekkel erősíthető. Ehhez kapcsolódik nagyjából merőlegesen a 25 mm vastag másik elem. A két tábla egymáshoz rögzítése a Purenit elemekkel együtt szállított csavarokkal végzendő. Ezután következhetnek a lapostető kivitelezésének további lépései a szokásos sorrendben. A felső elem konzolos kinyúlása 18 cm vastagságig teszi lehetővé a homlokzati hőszigetelést, és a tető, illetve a homlokzat találkozásának optimális hőszigeteléséről is gondoskodik.

A jó épületenergetikai jellemzők mellett az anyag rendkívül időtálló, korhadásmentes, szilárd, mechanikailag terhelhető és ellenáll a nedvességnek. Csavarozással rögzíthető, megmunkálásához a szokásos famegmunkáló gépek alkalmazhatók, és minden járatos ragasztórendszer is használható.

 

Új megoldás a lapostetők attikáinak kialakításához

 

A Purenit attikaelem előnyei:

• 18 cm vastag homlokzati hőszigetelés fogadására alkalmas;

• lejtésképzéssel mindkét oldalon alkalmazható;

• tűz esetén nem izzik, nem olvad, nem csepeg;

• hővezetési tényezője ≤ 0,08 W/mK;

• -50 °C-tól +100 °C-ig alkalmazható (rövid ideig +220 °C-ig);

• nyomószilárdsága ≥ 1,8 MPa;

• energetikailag újrafelhasználható.

A kölni vásáron a Puren GmbH azt is bejelentette, hogy hőszigetelő anyagaik hővezetési tényezőjét tovább csökkentették, így még inkább jellemző rájuk, hogy kisebb vastagságban is jól hőszigetelnek, és a többi – fa-, üvegés kőzetgyapot – termékkel szembeni előnyük is tovább nőtt.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog