2010. július 28.

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

Az Álcala de Henares-i turistaszálló, a portugál Pousadák, Zernez vasbeton látogatóközpontja – ezek a külföldi turisztikai épületek jelentek meg a Metszet 2010/4 számában, míg a magyar színeket a fővárosi Rácz-fürdő, Marmara Hotel, Ganz utcai szálloda, egy balatonszemesi apartmanház, az ópusztaszeri Csete-jurták, a nógrádgárdonyi kastélyszanatórium és az esztergomi pincehelyreállítás képviseli.

Talán a ciki rovatban karikírozott különleges szállodák is mutatják azt az igényt, hogy a kikapcsolódást jelentő szabadságot, pihenőidőt sokan szeretnék különleges környezetben eltölteni. Ezért is épül sok szálló vagy étterem történelmi épület részeként, annak új funkciót biztosítva. Ilyenek a bemutatott portugál szállók, Pousadák (a Gonçalo Byrne szálló, Estói; a Pousada de Santa Maria do Bouro, Amares – tervező az idei építészkongresszus egyik sztárja, Edouardo Souto de Moura –; Flor da Rosa szálló, Crato), melyekről Vukoszávlyev Zorán és Szentirmai Tamás írt cikket és ilyen a Nyáry Erika tollából és fotóiról megismerhető Parador de Alcalá de Henares is, mely 17., 19. és 21. századi idősíkokat fog egybe. Ennek az Aranguren-Gallegos építészpáros tervezte szállónak különlegessége a „szobrász véste kert”, a kolostor hajdani konyhakertje helyén apartmanegyüttes, kereszt alaprajzú udvarokkal, és bejárható közös tetőkerttel.

 

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

 

Ugyanebbe a nemzetközi trendbe illeszthető a mi Rácz-fürdőnk, itt elsősorban Dévényi Tamás nevéhez kötődik a történelmi épületeket összefogó modern keret, ami, mint madártej a habgaluskákat, fogja érzékeny keretbe több évszázad épített örökségét. Az izgalmas együttesről Zsuffa Zsolt írt elemző módon.

 

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

 

Hasonló igény hívta létre a nógrádgárdonyi kastélyszanatóriumot is (építész: Szilágyi Dániel), ahol egy nyolcvanas évekbeli kazánházi bővítményt lehetett műtéti és wellness-szárnnyá alakítani, így téve alkalmassá az együttest a szívszanatóriumi funkcióra. Az esztergomi bazilika pincerendszerének hasznosítása is ebbe a sorba illeszkedik, hiszen a fantasztikus belső terű, magas pincék szinte kiáltottak az idegenforgalmi hasznosítás után, s a Kima Stúdió látványos eredményt is tudott felmutatni.

Újdonságukban is karakteres és érdekes épület ugyanakkor a svájci Zernez nemzeti parki látogatóközpont Valerio Olgiatitól, mely kemény betontömbjével idegen testként áll a tájban. Jobban illeszkedik ugyanakkor a városi szövetbe Tima Zoltán Maramara Hotelje, mely nemcsak az eklektikus városképbe passzol jobban nyílásrendszerével, de a homlokzati tűzterjedési előírások rigorózus és bornírt szabályozására is frappáns választ ad. Szintén illeszkedni kíván, de már a Balaton-parti természeti környezetbe, Pór és Ripszám szemesi apartmanegyüttese, mely homlokzati színekkel, tördelt síkokkal reflektál a sások, nádasok világára. Mélyebb természeti és történelmi gyökereket mutat Csete György ópusztaszeri jurtaegyüttese, mely berendezése elkészültével most vált befejezetté.

 

A bevezető:

A nyár az az időszak, amikor mindenkiből előbújik a nomád. Jólszituált polgárok elhagyják drágán megépített elegáns házukat, hogy sátorba költözzenek egy-két hétre. Tágas belvárosi otthonokból drágán bérelt apró hotelszobákba hurcolkodnak mások, vagy épp hálókocsik szűk fekhelyeire nyomakodnak – és mindezt örömükben, jókedvvel. A lényeg itt a változás – új helyek, tájak, városok felfedezése – ősmagyar kalandozás, csak épp a Sankt-Galleni kolostor helyett a szuvenír árusok kifosztásával.

Másra, a hétköznapitól eltérőre vágyik a turista, különleges épületek – és akár szállodák felkeresésére. Így aztán börtönhoteltől a káposztaföldre telepített pavilonokig (ld. Metszet 2010/2) a legvadabb megoldások is megépülhetnek. Ilyen a mellékelt képen látható Spirit Hotel is, ahogy a honlapjuk fogalmaz: „Ez a hotel a maga mesebeli kinézetével és különleges építészeti és színmegoldásaival jelenleg Pozsony különlegességei közé tartozik.” Ez a pesties „ilyen csak a mesében van, vazze” finomabb, bár kicsit tört magyarságú átírása.

Még februárban Fábry Sándor állt elő egy ötlettel igaz pesti szállóra, ami egy körfolyosós (gangos) bérház lenne, kintornással, házmesterrel abszolút korhűen berendezve – toalett a folyosó végén stb., ami kiválóan megfelelne az eklektikus Pestet kereső és különlegesre vágyó turistáknak.

Hasonlóan vad dolgokat a Ciki rovatban gyűjtöttünk még össze barlanghoteltől a fakunyhó szállón át a Hotelicopterig, míg a közbenső oldalakon különleges, de moderáltabb turisztikai épületeket mutatunk be Vízivárostól Portugáliáig, Ópusztaszertől Svájcig.

 

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

 

Különleges aktualitást adott a múlt héten kipattant botrány a Mai szemmel rovatnak, hiszen az értékes Gulyás Zoltán (Kefi) tervezte OTP (Chemolimpex) irodaházat le akarják bontani.

 

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog