filmszemle

2010. augusztus 06.

A szárítóvakolat elpárologtatja a falban lévő nedvességet

A szárítóvakolat elpárologtatja a falban lévő nedvességet

A régi épületek nagy része vízszigetelés nélkül készült, ezért karbantartásuk és felújításuk hozzáértést és speciális anyagokat kíván. E célra szolgálnak a szárító- és felújítóvakolatok, amelyeknek megfelelően nagy pórustartalommal kell rendelkezniük, hogy a falból átkerülő sókat hosszú éveken keresztül tárolni tudják.

Mivel minden épületet más-más hatások érnek, ezért mindegyik épületet meg kell vizsgálni és a felmérés alapján készíthető el a felújítási javaslat.

 

A felújítás menete

1. Faldiagnosztikai vizsgálat végzése, részletes szakvélemény készítése a tervezők és kivitelezők részére a szükséges anyagok és munkafolyamatok felsorolásával

2. Károsodott vakolat leverése

3. A falszerkezet vízszigetelése (amennyiben lehetséges)

4. Újravakolás:

• Eurosan szárítóvakolattal (Eurosan EP)

• WTA felújító rendszerrel (Eurosan UP, Eurosan OP)

 

Szárítóvakolattal történő újravakolás

Abban az esetben, ha a falszerkezet kevés vizet tartalmaz és mérsékelt a sóterhelés, úgy az Eurosan EP szárítóvakolattal is tartós, jó eredmény érhető el. A munka során a régi vakolattól megtisztított felületre Eurosan VP gúzolót kell felhordani 50 százalékos borítottsággal, majd ennek megszilárdulását követően elvégezhető az Eurosan EP szárítóvakolattal – legalább 2 cm-es rétegvastagságban – történő vakolás.

 

A szárítóvakolat elpárologtatja a falban lévő nedvességet

Gúzolás

 

WTA Eurosan felújító rendszerrel történő újravakolás

Ha a mérések nagyobb só- és vízterhelést mutatnak, akkor összetettebb rendszer használatára van szükség. Az Eurosan felújító vakolatrendszerben olyan termékek találhatók, amelyek megakadályozzák a pontszerű vízterhelés kialakulását (Eurosan W vízeloszlató alapozó stb.), illetve a még nedves vakolat sóval való telítődését (Eurosan H pórushirofobizáló).

Ebben a rendszerben a vakolat is két különböző tulajdonságú rétegből épül fel: Eurosan UP alsóvakolatból és Eurosan OP felsővakolatból. A felsővakolatot az alsóvakolat kiszáradását követően kell felhordani.

 

A szárítóvakolat elpárologtatja a falban lévő nedvességet

Az alsóvakolat felhordása

 

A szárítóvakolat elpárologtatja a falban lévő nedvességet

A felsővakolat felhordása

Az Eurosan vakolatrendszer utolsó eleme a speciális, páraáteresztő simítóvakolat, az Eurosan FP, ami akkor használható, ha a vakolatra páraáteresztő (SiliconTOP vagy SilikatTOP) festék kerül.

 

A szárítóvakolat elpárologtatja a falban lévő nedvességet

A simítóvakolat felhordása

 

A homlokzatokon vagy akár belső terekben is a felújító vakolatrendszert dekoratív, ásványi alapú, páraáteresztő színezővakolattal (Royal, Edelputz Extra) célszerű díszíteni.

A régi vakolatot nem kell mindig az épület teljes magasságában leverni, csak a látható vízterhelés felett 1 méterig. Ha a vakolat megfelelő minőségű, úgy a felületek azonos nedvszívó képességének elérésére a teljes felületre Renti szálerősítésű javítóhabarcs hordandó fel. Az így előkészített felületek páraáteresztő festékkel festhetők, vagy páraáteresztő színezővakolatokkal húzhatók át.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog