2010. szeptember 28.

Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben

Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben

Az inkább látszóbeton munkáiról ismert Tadao Andót új oldaláról ismerhetjük meg a Metszet 2010/5 számában: egy műemléki épület határtereit önti üveg-acél szerkezetekbe. Carlo Baumschlager és Dietmar Eberle a látszóbetont kombinálja áttetsző üveggel vitorlásklubjánál, míg Dick Sikkes és Albel Éva pannonhalmi éttermében szinte anyagtalan az üvegfal.

A lapszám a transzparencia fogalmát és megjelenési formáit járja körül, épület-szerkezettani mélységekig: szakcikket is találunk a kopilit-üvegek mai hasznáról illetve a Budapesten az utóbbi években épült korszerű üvegszerkezetekről (Erzsébet tér, Lánchíd Design Hotel, BudaWest irodaház, Corvin Átrium, Millenium7A, négyes metró; illetve Európa legnagyobb médiahomlokzata az Uniqua-székházon).

 

Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben

A külföldi példák között van még a Prágai Kaama iroda egy érdekes, réz-üveg iroda-apartmanháza, míg a magyar példák közül Ifj. Peschka Alfrédtól a népligeti Park Way irodaháza, Annus Marinától a LibroTrade és a Kossuth Kiadó új székháza, Zsoldos Leheltől a győri laktanya-átépítéssel létrejött LCC irodaház, valamint a Hungária fürdő látható (szálloda: Hegedűs Péter (György), fürdőcsarnok: Vékony Péter).

A legnagyobb terjedelmű elemző cikk a pannonhalmi Viator étteremről szól (Dick Sikkes és Albel Éva), aminek érdekessége is a parkoló Kosaras-dombba rejtése. A címlapra is ennek koncepció-grafikája került. A Metszet rovattól megszokott módon a kritikai-elemző cikk mellett (szerző: Soóki-Tóth Gábor) mellett megszólal a kivitelező, a szaktervező, a beruházó is.

 

Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben

 

A bevezető:

Az ősz, úgy tűnik, a kampányok és rendezvények jegyében fog telni – és most nem a nagypolitikáról van szó. Csak kiadónk körülbelül negyven szakmai rendezvényen vesz részt médiapartnerként, szervezőként vagy társszervezőként, és akkor a Pécs EKF szakmai rendezvényeiről, kiállításmegnyitókról nem is szóltunk. Szerény becslés szerint is négy-ötezer kollégával lesz módom, módunk találkozni. A konferenciadömping elsősorban a „pontvadászoknak” jó: hasznos információkkal és finom falatokkal egyaránt gazdagodhatnak, no és persze a kötelező továbbképzési pontokat is begyűjthetik. Mert egyértelműen a kötelező továbbképzés pezsdítette fel a szakmai életet, bár ma már olyan kínálat van akkreditált rendezvényekből – hogy az online képzéseket ne is említsük – hogy néhány pont „beígérése” már rég nem elég egy rendezvény sikeréhez, mindenki alaposan megnézi, érdemes-e egy-egy napot végigülni. Nagy előnye ezeknek a konferenciáknak, hogy számos anyagot kézbe lehet fogni, „megrágni”, ahogy Petró professzor úr szokta mondani, és egy-egy gyártó jelen lévő képviselőjének, alkalmazástechnikusának konkrét kérdést fel lehet tenni.

A jelenségen akár kesereghetnénk is, hiszen ez bizonyos értelemben átrendezi az építőipari hirdetések, kommunikáció piacát, ami kellemetlen lehet az építészeti magazinoknak, szaklapoknak – ha nem tudnánk, hogy a rendezvények éppen olyan szerkesztői munkát, hozzáértést igényelnek, mint a lapok, s ha nem foglalkoznánk éppen ezért mi is ezzel a tevékenységgel. Nem egymás ellen létezik tehát ez a kétféle tevékenység, hanem éppúgy kiegészíti egymást, mint a nyomtatott média és az on-line.

Találkozzunk tehát ősszel személyesen is, ne csak így, a Metszet hasábjain keresztül!

 

És végül a népszerű, építészeti furcsaságokat tollhegyre tűző Ciki rovat eheti szarkazmusa:

 

Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben

 

Előfizetés:

http://tervlap.hu/index.php?id=szakkiadvanyok

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog