2010. október 12.

Szemet gyönyörködtető hangszigetelés

Szemet gyönyörködtető hangszigetelés

A hangszigetelő falaknak sokrétű követelményeket kell teljesíteniük: elsősorban természetesen a hangszigetelő funkció a fontos, ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos esztétikai igényeknek is, de elvárás a tartósság, a flexibilitás, az időtállóság stb. E szempontok szerint épült Németországban egy szemétégető köré fal – perforált lemez alkalmazásával.

Frankfurt am Main városában a 60-as években egy szemétégető épült a város szélén, amit 2003-tól folyamatos üzemelés mellett teljes körűen felújítottak és hulladék-újrahasznosító fűtőművé alakítottak át. Az átépítés után ez Németország egyik legmodernebb és legkörnyezetbarátabb létesítménye lett. A több mint 40 év alatt azonban a város terjeszkedett, és Frankfurt északnyugati részén, ahol a szemétégető körül korábban szántóföldek voltak, mostanra lakó- és irodanegyedek nőttek ki a földből. Így a modernizálás során tervbe kellett venni az építmény teljes körű hangszigetelését is. Habár a hangszigetelő falak feladata a zaj tompítása, esztétikájuk sem elhanyagolható, hiszen évek hosszú során át környezetük meghatározó elemei.

Gerd Hödl niedernhauseni tervezőirodája a gaggenaui székhelyű Kohlhauer cégtől rendelte a perforált lemezzel készülő hangszigetelő falat. Gerd Hödl így magyarázza, miért esett a választás éppen a perforált lemezre: „A falat optikailag is tagolni akartuk. A bejárónál elegendő lett volna a csupasz, kazettás hangszigetelő fal is, de a szomszédos lakónegyed miatt, az esztétika érdekében a burkolás mellett döntöttünk. A vázszerkezetet sima lemezzel, illetve a könnyedebb hatás érdekében perforált lemezzel merevítettük. A perforált lemezzel a burkolat légiesebbnek tűnik, de helyenként azt használtam a falécezés tartóelemeként is.”

A fal változatossága érdekében a tervezőmérnök a perforált lemez mellett más alapanyagokat is alkalmazott: félkörszelvényű faoszlopokat, alumínium hullámlemezt, acélt, betont, gabiont, üveget és díszítésként nemesacél zárósapkákat. Gerd Hödl ezenkívül megteremtette a fal színkompozícióját is: a betonlábazat sárga színt kapott, a nyers kazetták és a burkolat világos, illetve sötétebb alumíniumárnyalatot, az acél- és a vázszerkezet kék, amelyet türkizszínű perforált lemez háromszögek tesznek élénkebbé. Így vált a hangszigetelő fal – ahogy Gerd Hödl fogalmazza – „valódi látványossággá, ami felfrissülést nyújt a szemlélődő számára”, teljesítve ezzel az elvet: ha már semmit nem hallunk, legalább lássunk valamit…

 

 

Szemet gyönyörködtető hangszigetelés

Körlyukasztás átlós osztással, Rv 5-8 alumíniumlemez, vastagsága 1 mm, utólagosan porszórt kivitel

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog