2011. március 16.

Upcycling – Építész Tervezői Nap március 24-én (MÉK 2 pont, MMK 1,5 pont)

Upcycling – Építész Tervezői Nap március 24-én (MÉK 2 pont, MMK 1,5 pont)

Sokféle megközelítésből foglalkoztak már a felújítások, rekonstrukciók témakörével; az Építész Tervezői Napok 2011-es első rendezvényének előadói egy új fogalom, az upcycling középpontba állításával fogják áttekinteni ezt a területet. Az upcycling olyan újrahasznosítást jelent, ahol a tönkrementnél magasabb értékű vagy jobb környezeti megítélésű termék jön létre – de hogyan értelmezhető ez a fogalom az épületek körében? Erre látnak majd példákat a szakmai nap résztvevői.

A RÉSZLETES PROGRAM ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

 

Az épületek vagy akár a városrészek léptékében az upcycling az értéknövelő felújításnak olyan új szemlélete, amely a meglévő szerkezetekre helyszíni nyersanyagként tekint. Az újrahasznosításnak ez a formája nagyon jól tanulmányozható a barnamezős beruházásokon keresztül, ahol a korábban ipari funkciót szolgáló területeket kell a mai kornak megfelelő szinten újrafogalmazni. A március 24-i Építész Tervezői Napon Tima Zoltán építész – aki egyébként a napokban átadásra kerülő Skycourtnak, a Ferihegyi repülőtér új központi csarnokának is a vezető tervezője – a Gázművek egyik legnagyobb budapesti bázisának helyén létrehozott Riverloft lakó- és irodaépületet fogja bemutatni, amely egy Neuschloss Kornél által tervezett, 1914-ben épült, fővárosi védettség alatt álló patinás téglaépületet is magába integrál.

 

Upcycling – Építész Tervezői Nap március 24-én

 

A meglévő, régi épületállományunk helyes kezelése sok kérdést vet fel, korszerűsítés címén értéknövelés helyett gyakran éppen az értékek elvesztegetése folyik. Az ablakok különösen érzékeny területet képviselnek, ugyanis a cseréjük általában már a legkisebb beavatkozásoknál is napirendre kerül. Arról, hogy hogyan kellene kezelnünk történelmi ablakainkat, dr. Becker Sándor, a BME Épületszerkezettani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára fog beszélni a konferencián. Műemlék templomaink az építészeti és szellemi értékeinknek ugyancsak kiemelkedő részét alkotják; Laczkovics János egyetemi tanársegéd (BME Épületszerkezettani Tanszék) a tetőszerkezeteik felújításáról fog előadást tartani. A régi épületek rekonstrukcióinál általában központi kérdés a vizesedés megszüntetése, az ennek kapcsán használt légpórusos vakolatokra vonatkozóan azonban tévhitek is keringenek a köztudatban, ahogy azt majd Ferenczi Sándortól, a BME Épületkémiai Laboratóriumának vezetőjétől megtudhatjuk. Hasonló, de átfogóbb témával, a nedvesség elleni utólagos védelem buktatóival foglalkozik majd Horváth Sándor egyetemi adjunktus (BME Épületszerkezettani Tanszék) is, aki egyben a nap levezető elnöke is lesz.

 

Újdonságként az idei tervezői napok mindegyikén külföldi kitekintésre is sor fog kerülni, első alkalommal, március 24-én – véletlen egybeesés révén az egyébként is a hírek középpontjában álló – Japán kerül majd napirendre, Gutai Mátyás fog beszámolni tokiói tapasztalatairól.

 

Egy olyan felújítás, ami még plusz, hozzáadott értékeket is teremt, elképzelhetetlen a legkorszerűbb építőanyagok és építési rendszerek nélkül. Ezért az építészeti és épületszerkezettani előadások mellett a szakmai nap résztvevői az egyes részletkérdések konkrét megoldásait is ismerhetik. Teljesen új minőséget adhatnak a régi épületeknek a szálcement homlokzatburkolatok; a Cembrit az idén – az építészirodák körében végzett felmérés alapján összeállított – új színpalettával és egy hátoldali, nem látszó rögzítési rendszerrel bővítette kínálatát. Az új Urban Nature színcsalád jól szolgálja a tervezői kreativitást, individuális megoldásokra is lehetőséget ad, egyedi minták, fotók, motívumok megjeleníthetőségével a homlokzaton. A régi épületek salétromos, nedves falainak kiszárításánál is kitűnően alkalmazható egy ilyen homlokzatburkolat, a kiszellőztetett rétegfelépítésének köszönhetően.

A felújításoknak, épületrekonstrukcióknak általában része a tetőfedés megújítása; a Prefa a bécsi Hotel Sacher példáján keresztül fogja bemutatni, hogy hogyan lehet a fémlemez fedést történelmi környezetben alkalmazni. A Gerard acél alapanyagú, kőzúzalékkal bevont tetőcserepek kis súlyuknak és hosszú élettartamuknak köszönhetően szintén nagyon jól használhatók tetőfelújításoknál, akár a meglévő fedés meghagyása mellett is; ezt az AHI Roofing előadója több magyar és külföldi műemléképülettel is bizonyítani fogja.

Az utólagos hőszigetelés is mindig központi témája a felújításoknak; a nem éghető és jó páraáteresztő képességű ásványgyapot hőszigetelő anyagok ilyenkor jó szolgálatot tesznek, átszellőztetett homlokzati kialakítás és meglévő régi hőszigetelő rendszer felújítása esetén is, ahogy azt a Knauf Insulation a tervezői napon be fogja mutatni. A vízszigetelések körében egy új technológiát fog ismertetni a Villas-Icopal, amely meglévő bitumenes szigetelésekre is rárakható és egy rétegben megoldja a vízszigetelés, a párakezelés és a rögzítéstechnika feladatait.

Sokszor előfordul, hogy a rendelkezésre álló alapterület nem elégséges, ezért bővítésre is szükség van. Emeletráépítéshez vagy a meglévő lapostető helyett magastető kialakításához nagyon jól használhatók a Lindab választékában elérhető acél könnyűszerkezetek. Kis önsúlya miatt nem igényel nagy teherbírású tartószerkezetet a Megaprofil szendvics tetőpanelje, amely acéllemezek közt poliuretán hab hőszigetelést tartalmaz, a belső felületén pedig páralecsapódás elleni réteggel rendelkezik.

A rekonstrukcióknál természetesen a belső terek komfortja is igen lényeges szempont, ezzel a témakörrel is foglalkozik majd két előadás, a Geze a nyílászáró működtető rendszerekkel elérhető plusz hozadékokat, az AMF pedig az álmennyezetek akusztikai hatását fogja ismertetni.

 

KAMARAI TOVÁBBKÉPZÉSI PONTOK:

Magyar Építész Kamara (2010/297): 2 pont

Magyar Mérnöki Kamara (01/2010/0036): 1,5 pont

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog