filmszemle

2011. március 29.

Andy Warhol és a Sacher torta

Andy Warhol és a Sacher torta

Mi is az az upcycling és hogyan értelmezhető építészeti vonatkozásban? Ezt a kérdést járta körül a március 24-én, a szokásos nagy szakmai érdeklődés mellett lezajlott ez évi első Építész Tervezői Nap. A résztvevők a loftoktól a barokk templomokon át Shigeru Ban építészirodájának munkamódszereiig sok érdekes témáról hallhattak.

(A következő, május 5-i Paraméterspecifikus járófelületek című tervezői napra itt lehet jelentkezni.)

 

Az upcycling olyan újrahasznosítást jelent, ahol a tönkrementnél magasabb értékű vagy jobb környezeti megítélésű termék jön létre. Az épületek vagy akár a városrészek léptékében az upcycling az értéknövelő felújításnak olyan új szemlélete, amely a meglévő szerkezetekre helyszíni nyersanyagként tekint.

 

Andy Warhol és a Sacher torta

 

A régi, de műemléki védelem alatt nem álló ablakszerkezeteink kezelésénél sajnos jelenleg nem jellemző a fenti szemlélet, pedig a műszaki megoldások rendelkezésre állnának. A történelmi ablakaink pallótokos és kapcsolt gerébtokos szerkezetekre oszthatók. A pallótokos ablakok általában vagy műemléki környezetben fordulnak elő, ahol a teljes restaurálásukra van igény, vagy olyan alárendelt szituációkban (például lichthofokban), ahol a felújításuk minőségének nincsenek városképi összefüggései. Ezzel szemben a kapcsolt gerébtokos ablakok nagy mennyiségben képviseltetik magukat Budapest és más nagyvárosaink legexponáltabb helyein. Mivel nemcsak műemléki védettség alatt álló épületeken, hanem sok eklektikus bérházon is megtalálhatók, gyakran láthatunk arra példákat, hogy átgondolatlan, a városképet is megzavaró ablakcserék áldozataivá válnak, holott – ahogy ezt dr. Becker Gábor tanszékvezető egyetemi tanár (BME Épületszerkezettani Tanszék)a tervezői nap nyitó előadásában bemutatta – lenne lehetőség az esztétikailag, épületszerkezetileg és energetikailag egyaránt megfelelő felújításukra is.

 

Az üvegezés vagy a teljes szárny cseréjét az esetek túlnyomó részében a belső szárnynál érdemes elvégezni. Dr. Becker Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy létezik a low-e üvegeknek olyan pirolitikus, keménybevonatos változata, amely egy rétegben is alkalmazható és így nem igényli a szárnyszerkezet megváltoztatását. Egy kis szárnyvastagítással, a Nyugat-Európában már ismert 10 mm összvastagságú (3-4-3) Histoglass üvegezéssel még jobb eredményt, U=1,3-1,4 W/m2K értéket érhetünk el, ami megegyezik a kereskedelmi forgalomban lévő, mai átlagos ablakok hőátbocsátási értékével. Ugyanakkor ez a beavatkozás nem kerül annyiba, mint egy új műanyag ablak, ami másrészt esztétikailag sem lenne megfelelő. A belső szárny jelentős megerősítésével, 4-16-4 üvegezéssel U=0,9-1,0 W/m2K értéket kapunk.

 

Andy Warhol és a Sacher torta

 

Szintén a nyílászárók témájához kapcsolódott a Geze tervezési tanácsadója, Dömötör Álmos által megtartott előadás. A leginkább elterjedt karos olajfékes ajtócsukók mellett esztétikailag kedvezőbb megjelenésű sínes, rejtett és padlóba süllyesztett változatok is rendelkezésre állnak, ezek műemléképületekben sem zavaróak. A tolóajtó vasalatok – akár utólagos – árnyékolószerkezetek kialakításához is használhatók. A hő- és füstelvezetés megoldására (és egyben vagyonvédelmi célokra is) nagyon jól alkalmazhatók a motoros nyitószerkezetek. Az üvegvasalatok és üveg tolófalak területén is nagy a választék a Gezénél, ezekkel és az előzőekben felsorolt termékeikkel kapcsolatban is teljes körű műszaki tanácsadással, tervezési segédletekkel és termékismertető előadásokkal, oktatásokkal segítik a tervezők munkáját.

 

A felújítások céljai közé sokszor beletartozik az épületfizikai tulajdonságok, így a tűzvédelem vagy az akusztika javítása is. Az álmennyezetek mindkét területen igénybe vehetők. Tűzvédelmi szempontból a födémmel együtt és önállóan is működhetnek. Akusztikailag hangelnyelő és hanggátló szerepük lehet. Egy terem akusztikájának a felületek hangelnyelő képessége az egyik meghatározó tényezője. A hanggátlás – ami a tömegtől függ – az egyes terek közötti hangterjedésnél kerül előtérbe, itt a kerülőutas hangterjedés lehetőségeire is figyelni kell – mondta el Laczka Miklós, a Knauf AMF Kft. képviseletvezetője. Amikor hagyományos álmennyezetet a helyiség geometriai adottságai miatt nem lehet kivitelezni, álmennyezeti szigetekkel javíthatunk a terem akusztikai tulajdonságain.

 

Az értéknövelő felújítás fogalmába beleértjük a hibák kijavítását, a műszakilag korrekt, hosszú távon működő, de ugyanakkor gazdaságos, az ár-érték arányt tekintve kedvező megoldások megkeresését. Alacsony üzemelési költségre, minimális utólagos karbantartásra törekszünk, fontos az energiahatékonyság, a környezettudatos gondolkodás. Ugyanakkor az épület megjelenése üzleti szempontból is lényeges, egy „tucatház” ma már nem eladható – hangsúlyozta Gérusz Tamás, a Cembrit homlokzati üzletágvezetője és műszaki szaktanácsadója, aki konkrét példákat is bemutatott arra, hogy szálcement homlokzatburkolatokkal hogyan elégíthetjük ki a fenti követelményeket. Az átszellőztetett burkolat belső térben is alkalmazható, ennek segítségével oldották meg egy pincehelyiség átnedvesedett, salétromos falainak kiszárítását. A Cembrit új Urban Nature színcsaládja építészirodák, ingatlanfejlesztők, színdinamikai szakértők bevonásával jött létre, a lapok gravírozhatók, perforálhatók, így széles teret biztosítanak a tervezői kreativitásnak.

 

A loft a recycling egy fajtája, hiszen ha nem bontunk el egy épületet, akkor nincs hulladék, amit el kellene szállítanunk és a kezeléséről gondoskodnunk. A loftépítés New Yorkban indult el a 40-es évek végétől, amikor is a Manhattan sziget középső részéről az ipari üzemek, raktárak kiköltöztek és a helyüket a város művészeti életének meghatározó személyiségei – többek között Andy Warhol – vették birtokba műtermek, alternatív színházak, lakások céljára. A hetvenes évektől már az első ingatlanfejlesztők is megjelentek e téren. Európában a 70-80-as évek fordulóján jöttek létre az első loftok főleg a kikötővárosokban, elsősorban Londonban. Budapesten a 2000-es évek közepének lakásépítési hulláma indította be a loftépítést, bár a külföldi példákhoz képest sokkal kisebb mértékben – mondta el Tima Zoltán Ybl-díjas építész, a Közti stúdióvezetője, aki a tervezői napon a Riverloft lakó- és irodaházat mutatta be.

 

Andy Warhol és a Sacher torta

 

Laczkovics János, a BME Épületszerkezettani Tanszék egyetemi tanársegédje barokk templomok tetőszerkezetének közelmúltban elkészült rekonstrukcióit ismertette. Amint elmondta, ez a téma első látásra nagyon speciálisnak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy az ország minden településén található legalább egy templom, akkor már érzékelhetjük a probléma nagyságrendjét. Súlyosbítja a helyzetet, hogy mivel a tetőszerkezet nincs szem előtt, az állapotával nem nagyon foglalkoznak, sokszor csak a tetőfedés felújítása vagy az épület más részein keletkező károsodások kapcsán derül ki, hogy a fedélszék is beavatkozást igényel.

 

A Sacher torta megalkotójának fia alapította 1876-ban a bécsi Hotel Sachert. Az Operaház szomszédságában, igen frekventált helyen álló épület tetőszerkezetét 2004-05-ben átépítették, a tetőteret beépítették, negyven új lakosztályt és egy wellness részleget alakítottak ki. Az új tetőfedést a Prefa anyagaiból kivitelezték, mivel az alumínium – a többi fém burkolóanyaggal ellentétben – a téli munkavégzést is lehetővé teszi és a rézen kívül más anyaggal nem lép kontakt korrózióba. Nemere Judit további példákat is vetített a hallgatóságnak, így a bécsi természettudományi múzeumot, egy bérlakástömböt és egy Südbahnhof melletti tetőtér-beépítést.

 

A józsefvárosi Deák Diák (Jókai Mór) általános iskola tetőfedésének felújítását Malcsik Gábor, az AHI Roofing mérnök-szaktanácsadója mutatta be. A tető vízelvezetése alul volt tervezve, ami beázásokhoz, ebből adódóan pedig a fa fedélszék helyenkénti meggyengüléséhez vezetett. Az acél alapanyagú, kőzúzalékkal bevont Gerard tetőcserép könnyű, megjelenésében viszont nagyon hasonlít a cserépfedésre, így ideális alapanyaga volt a felújításnak, amely során olyan kényes csomópontokat is meg kellett oldani, mint a 240x35 cm-es kémény és a tetőkibúvó ablakok szegélyezése, a tetősíkok átfordulása, speciális hófogó felszerelése az utcafront felé és az attikacsatorna kialakítása. Nyugat-Ukrajnában egy műemlék templom, Ausztriában egy 11. századi őrtorony és több hazai műemléképület is ezzel a tetőfedéssel készült.

 

A kiskunfélegyházi Megaprofil Kft. acél alapanyagú szerkezeteket forgalmaz, a cég képviseletében dr. Szilli András a felújításokhoz is jól használható tető szendvicspaneljeiket ismertette. Ezek PUR, PIR és ásványgyapot hőszigeteléssel készülnek, látszó vagy rejtett rögzítéssel szerelhetők, különböző típusaik ipari-kereskedelmi, mezőgazdasági és lakóépületekhez alkalmazhatók. A szendvicspanel borítású tetőszerkezetek bevilágító-felületeinek kialakításához hőszigetelt bevilágító elemek állnak rendelkezésre. A termékek rendszert alkotnak, amelyben minden kiegészítő elem is megtalálható.

 

A japán építészirodák működése sokban hasonlít az európaiakhoz, de eltérő elem az az innovációs szellem, aminek okai egyrészt az oktatásban, másrészt a szigetország építőiparának teljesen más gazdasági modelljében keresendők – mesélt a tapasztalatairól Gutai Mátyás építész, aki a BME mellett a tokiói egyetem építész diplomáját is megszerezte, valamint odakint a doktori iskolát is elvégezte. Japánban egy család egy generációja átlagosan két lakást épít fel (a lakások virtuális élethossza – amit az összlakásállományt az évente épülő lakások számával elosztva kaphatunk meg – 35 év, míg nálunk 150-200 év körüli érték jön ki), az építőipari piac hihetetlenül nagy és kreatív. Doktori tanulmányaihoz kapcsolódóan Gutai kisebb építészirodák mellett Arata Isozaki és Shigeru Ban irodájában is dolgozott, előadása során bemutatott néhány itt elkészült tervet is.

 

Ferenczi Sándor, a BME Épületkémiai Labor vezetője a különböző típusú habarcsokról beszélt, illetve az adalékszerekről, amelyekkel a habarcsok belső struktúráját módosítani lehet. Ezek az anyagok elsősorban a habarcs pórusosságát befolyásolják – ezzel a habarcs hőszigetelő tulajdonságai javíthatók, valamint felújító habarcsok állíthatók elő (amelyben a pórusok a nedves falakból kiváló sókat tudják befogadni). Mint Ferenczi Sándor elmondta, a felújító vakolatokkal kapcsolatban nagy viták vannak, pozitív és negatív szakmai tapasztalatokról egyaránt beszámolnak. Tudomásul kell venni – fejtette ki –, hogy ezek nem alkalmazhatók minden alapfelületre, ezért az alkalmazás előtt gondos diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ugyancsak fontos, hogy kizárólag gyárilag előkevert habarcsokat szabad felújító vakolatként alkalmazni.

 

Európa teljes energiafelhasználásának 40 százaléka az épületekhez kötődik, így a felújítások, átépítések során az energiatudatosság nagyon fontos szempont – emelte ki Balogh János, a Knauf Insulation értékesítési tanácsadója. Az a legtisztább energia, amit meg sem kell termelni, tehát az energiafogyasztás minimalizálása az első tennivaló. Az épületek hőveszteségének 20-30 százaléka a falakon át, 15-25 százaléka a tetőn át, 10-15 százaléka a pincén át távozik, a Knauf Insulation termékválasztékában mindegyik területre megtalálható a megfelelő hőszigetelő anyag. Európa, Észak-Amerika és Ausztrália hőszigetelő anyag piacán 59 százalék az üveggyapot és 13 százalék a kőzetgyapot termékek részesedése. Az új Ecose technológia a fenol, illetve a formaldehid helyett természetes alapú kötőanyagot használ.

 

A felújításoknál, rekonstrukcióknál a szokásos tervezési szempontok mellé bejön még a meglévő szerkezetekhez való igazodás követelménye, ezek védelme a munkálatok során és a többletterhelésük lehetőség szerinti minimalizálása. Az acél könnyűszerkezetek újrahasznosítható alapanyaguk, kis önsúlyuk és nagy teherbírásuk révén nagyon jól és a környezettudatosságot is szem előtt tartva illeszthetők be ezekbe a projektekbe, az olyan kisebb léptékű munkáktól kezdve, mint egy ereszcsatorna kicserélése, a tető vagy a homlokzat felújításán át, egészen az emeletráépítésig – hangsúlyozta Kotormán István, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetője.

 

A légzárás szempontjából elsősorban az ablakokkal és a falakkal foglalkozunk, pedig a meleg levegő felfelé, az épület teteje felé száll. A tetőszerkezetek légzárásánál rengeteg kivitelezési hiba fordul elő – hívta fel a figyelmet Farkas Imre, a Dörken Kft. ügyvezetője. Mindez a légzárási koncepció átgondolásával, részletes tetőfelújítási terv kidolgozásával lenne elkerülhető. Felújításoknál mindig adódnak előre nem látható feladatok is, ezzel az építtetőnek tisztában kell lennie. A bonyolult csomópontok kivitelezését megkönnyíti a Dörken új, Delta-Liquixx elnevezésű kenhető anyaga, amely a korábbi ragasztószalagos megoldások helyett gyors és egzakt munkát tesz lehetővé.

 

Egy liter vízből egy köbméter vízgőz keletkezik, ami ha bekerül egy lapostető rétegei közé, a vízszigetelés felhólyagzását fogja okozni. Ez ellen korábban perforált, illetve filces vagy homokolt lemezek alkalmazásával, valamint mechanikai rögzítésű lemezfektetéssel védekeztek, viszont ma már rendelkezésre áll egy új európai szabadalom, a Syntan technológia – mondta el Haraszti László, a Villas-Icopal műszaki tanácsadója és elméleti oktatója, aki előadásában részletesen ismertette az új technológiát. Az elvégzett vizsgálatok szerint a keresztirányú átlapolásoknak több mint negyven százaléka hibás, erre megoldást az Icopal End Lap rendszer biztosít.

 

Budapest területének jelentős része egykor a Duna holt ága volt, az épületállomány 60 százaléka nincs szigetelve vagy hiányos a vízszigetelése. Mindezek alapján a régi latin mondásra – navigare necesse est – hivatkozva elmondhatjuk, hogy az utólagos vízszigetelésekre bizony szükség van – hangsúlyozta Horváth Sándor, a BME Épületszerkezettani Tanszékének egyetemi adjunktusa. Az utólagos nedvesség elleni védelemnek azonban sok buktatója is van, nem egyszer fordul elő, hogy a helytelen megoldásokkal csak a vizesedés feljebb kúszását érik el. A tervezést és a kivitelezést diagnosztikai vizsgálatoknak kell megelőzniük, mintavételezéssel, laboratóriumi vizsgálatokkal. Az utólagos szigetelésen belül különböző technológiák is alkalmazhatók, de fontos, hogy a szigetelés vonalvezetése folyamatos legyen.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog