2011. május 31.

Nedvességtől málló vakolatok helyreállítása

Nedvességtől málló vakolatok helyreállítása

A lehulló vakolat és a falalap bomlása a falak állandó vagy hosszantartó ázásának, illetve nedvesedésének következményei, amit a vízszigetelés sérülése vagy elhasználódása, a víz-, csatornavezeték és lefolyócsövek sérülése, esetleg a tetőszerkezet sérülése miatt keletkező beázások okozhatnak.

Minden esetben, amikor beázás, nedvesedés és salétromosodás miatt a festékréteg mellett a vakolat is megsérül, először meg kell szüntetni vagy legalább enyhíteni a nedvesedés vagy az ázás okait. A nedves és/vagy sérült vakolatot ezután teljes egészében el kell távolítani, és helyettesíteni felújító vakolatrendszerrel, amiben a Jubosan Felújító Gúzoló a nedves és általában kevésbé szilárd alappal jó minőségű kötőhidat képez. A megfelelő vastagságú Jubosan Felújító Gúzoló porózus réteget alkot, ami meggátolja az alapból kivált sók kijutását a felületre, de nem gátolja a nedvességpárolgást az alapból. A felújító vakolat felülete száraz marad, és arra minden különösebb gond nélkül bármilyen páraáteresztő dekoratív vakolat elhelyezhető, vagy átfesthető páraáteresztő falfestékkel. Ha azonban a kivált sók eltömítik a felújító vakolat pórusait, a rendszer elveszíti hatékonyságát. Az ilyenfajta eltömődés keletkezésének ideje függ a felújító vakolat vastagságától, a fal javítás utáni nedvesedésének intenzitásától és a vízben oldódó sók mennyiségétől.

 

Szakszerű kivitelezéssel tartós eredmény

A folthatárok felett 70-100 cm-ig minden vakolat eltávolítandó a falfelületről, és 1-2 cm mélyen meg kell tisztítani a téglák, illetve kövek közötti fugákat is. A málló téglák eltávolítása mellett a nagyobb lyukakat – Jubosan Felújító Gúzolót használva habarcsként – be kell építeni. Az egy nappal korábban jól átnedvesített falfelületre úgy kell felhordani a Jubosan Felújító Gúzolót, hogy minél jobban befedje a falat, a fugákat pedig minél jobban kitöltse. Két nap múlva legalább 3 cm-es vastagságban hordható fel a Jubosan Felújító Vakolat. A vastagabb felhordások két rétegben végzendők. A felújító fröccs felületét a felújító vakolat felhordása előtt meg kell nedvesíteni (gyors száradási feltételek esetén a felújító vakolatot még két nappal a felhordás után is nedvesíteni kell). Felhordáskor a felújító vakolat kevéssé nyomkodható, és a felület is csak enyhén dörzsölhető. Ha a felület nem elég egyenletes, akkor egy-két nap múlva újabb, 0,5 cm vastag Jubosan Felújító Vakolatréteggel egyenlíthető ki, amit hagyományos, körkörös mozdulatokkal kell eldörzsölni. A védő-, illetve a dekoratív festés, a finom vakolattal történő simítás vagy a dekorációs vakolat felhordása előtt a felújító vakolatnak vastagság-centiméterenként legalább 5-7 napig száradnia kell (vastagabb felhordások esetén a száradási idő hosszabb).

Egy négyzetméter javítandó felülethez a minimális, azaz 3 cm vastag felújító réteghez 10 kg Jubosan Felújító Gúzoló és 20 kg Jubosan Felújító Vakolat szükséges.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog