schock

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

googleadsense

googleadsense

googleadsense
googleadsense

 


 
 
 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Betonjavító rendszerekkel jelentősen lassítható a házak állagromlása
Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül
Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán
Speciális kerámiacserép tetőfelújításokhoz
Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal
Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához
Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel
Speciális felújítólemez, rendezett páracsatornákkal
Különleges megjelenésű, méretre vágható zuhanyfolyókaEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
05.3.1. TERVEZÉSI ÉS TERVEZŐI MŰVEZETÉSI SZERZŐDÉS - MINTA
Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása
Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt
Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás
Kötelező tervezői művezetés és kivitelezési dokumentáció
Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK előírásai
Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék: Velux Magyarország Kft., energia, fény, hőszivattyú, napkollektor, szellőztetés
Példa
A VELUX Model Home 2020 kísérleti program összefoglaló eredményei
2016. 01. 03.

Négy részes cikksorozatunkban a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 programjának kutatási eredményeiről számolunk be, a fenntarthatóság és energiahatékonyság, az automata rendszerek és a lakók egészségére és közérzetére való hatás szempontjából.


A cikksorozat első része itt olvasható >>

A cikksorozat második része itt olvasható >>

A cikksorozat harmadik része itt olvasható >>

A VELUX Cégcsoport 2008-ban indította el Model Home 2020 kísérleti programját azzal a céllal, hogy olyan pozitív energiamérleggel rendelkező lakóépületeket hozzon létre, amelyek ideálisak a fenntartható és egészséges életmód kialakításához. Az elkészült tervek alapján a VELUX Cégcsoport öt eltérő éghajlati adottsággal rendelkező országban öt lakóépületet és egy többfunkciós egyetemi épületet építetett fel. Az otthonokat automatizált árnyékolókkal, fűtéssel és szellőztetéssel szerelte fel az optimális és fenntartható felhasználás érdekében, lakóikat pedig egy átfogó szociálpszichológiai kutatásnak vetette alá.

„A kísérlet legfontosabb eredménye, hogy az energiasemleges, illetve pozitív energiamérleggel rendelkező épületek már a mai technológiákkal is megvalósíthatók” – összegezte a tapasztalatokat Thomas Wilken, a Braunschweigi Műszaki Egyetem munkatársa, aki a családi házak energiateljesítményét összehasonlító elemzések keretében értékelte ki. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a napjainkban rendelkezésre álló technológiák segítségével elérhető a pozitív energiamérleg, a belterekbe jutó természetes fény mennyiségének, illetve a lakók komfortérzetének kedvezőtlen befolyásolása nélkül.

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program összefoglaló eredményei

 

Napelem mint energiaforrás

Az aktívházak előnye, hogy fenntartható és gazdaságos módon élhető és egészséges lakóteret kínálnak a lakóik számára. A Model Home program célja az volt, hogy a napelemek által termelt áram egy éven keresztül fedezze az épület teljes energiahasználatát. Az otthonokat napelemek termelte árammal fűtötték, szellőztették, világították, és a napelemekkel biztosították a melegvíz előállítását, valamint a háztartási gépek működtetését is. A kísérlet igen biztató eredményekkel zárult, ugyanis az öt lakóházból háromnál semleges, illetve pozitív energiamérleget értek el.

A legfontosabb tapasztalat ugyanakkor a fogyasztási szokások kimagasló szerepe az energiafogyasztásában, amit számtalan olyan tényező befolyásol, amelyeket a tervezés során lehetetlen előre jelezni. A lakók a legtöbb esetben a becsültnél 2,5 °C-kal magasabb beltéri hőmérsékletet preferáltak, emellett fogyasztási értékeiket befolyásolta az időjárás és a háztartásban élők száma is.

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program összefoglaló eredményei

 

Pozitív energiamérleg automata működéssel

A kutatás másik nagy tanulsága az volt, hogy automatikus működtetést kell alkalmazni egy sor alapvető rendszerelemnél, különösen az ablakoknál és az árnyékoló megoldásoknál annak érdekében, hogy az energiahatékonyság a természetes szellőzésű épületekben megfelelő minőségű beltéri klímával párosuljon. A tesztházakban automatikusan működött a szellőztetés, a klíma, a fűtés, illetve az árnyékolás is, azonban szükség esetén a lakók maguk is változtathattak az előre beállított funkciókon és beállításokon. A berendezések kezeléséhez segítséget kaptak, ezzel együtt körülbelül egy hónapra volt szükségük ahhoz, hogy magabiztosan és hiba nélkül használják az önműködő rendszer beállításait.

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program összefoglaló eredményei

A VELUX Cégcsoport vizsgálatai bebizonyították, hogy az emberek képesek gyorsan alkalmazkodni az önműködő rendszerekhez, amíg az lehetővé teszi a kézi szabályozást is. Az ehhez szükséges technológia már rendelkezésre áll, így a jövő kihívását elsősorban nem az új megoldások kifejlesztése, hanem a mostani rendszerek működésének és használatának további optimalizálása jelenti.

A házakban kifüggesztett érintőképernyős vezérlőpaneleken a tesztlakók az automata beállítások módosításán kívül a saját fogyasztásukat és energiamérlegüket is ellenőrizhették. A fenntartási költségek egyszerű követhetősége ösztönzőleg hatott a családokra, a lakók nagy része ugyanis szívesen tett erőfeszítést az energiafogyasztás további csökkentéséért. „A WindowMaster rendszerrel napi és havi bontásban is nyomon követhettük, hogy mennyi energiát fogyasztunk. Az ember így tudatosabban él és változtat a hozzáállásán” – mondta Andrew Carse, az egyik ház, a CarbonLight Homes lakója.

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program összefoglaló eredményei

Részben az automatizált rendszer és a költségek folyamatos követése miatt is változott a lakosok fenntarthatósággal és környezetvédelemmel való kapcsolata: még ha a beköltözés előtt nem is érezték magukénak a tudatos vásárlás és házvezetés fontosságát, röviddel beköltözésük után már mindannyian hangsúlyozták, milyen jó érzés egy pozitív energiamérleggel rendelkező házban lakni.

 

Természetes fény és friss levegő

A program aktívházaiban az élettér 30-50 százalékát ablakfelületek tették ki. A hatalmas ablakfelületeknek köszönhetően a nappal beáradó több természetes fény a lakók egészségét kedvező irányba befolyásolta, egy asztmában szenvedő kisfiú tünetei a tesztházban töltött hónapok alatt teljesen megszűntek, illetve a megfázások száma is csökkent.

A beáramló természetes fény mennyiségének köszönhetően a családok közérzete és hangulata is javult az ott tartózkodás ideje alatt. A lakók kevesebb mesterséges fényt használtak a lakáson belül, sötétedés után akár egy órával sem volt még szükség villanygyújtásra, a reggeli fénymennyiség miatt pedig minden napjuk lendületesebben és rugalmasabban indult. A házak beltereit kellő mennyiségben átjáró természetes fénynek köszönhetően a legtöbb családnak kevesebb alvásra volt szüksége, reggelente mégis kipihentebben ébredtek, mint előző otthonaikban.

A Model Home programban szerzett tapasztalataiknak köszönhetően a résztvevők lakáspreferenciái is megváltoztak: a megkérdezett lakók egytől-egyik a természetes fényt említették, mint olyan tényezőt, amit feltétlenül figyelembe vesznek majd lakáskereséskor.

A természetes fény mellett a tesztházak másik nagy előnye a friss beltéri levegő volt. A folyamatos automatikus szellőzéssel és az árnyékolók automatikus vezérlésű működésével jobb minőségű, folyamatosan frissülő levegőt élvezhettek, ami javította energiaszintjüket és közérzetüket. A házak légminőségét folyamatosan mérték, a szellőztetés sűrűségét és mértékét a helyiségek szén-dioxid-szintje alapján határozták meg, és a mért eredményektől függően a mechanikus és az automata ablakszellőztetést egyaránt bekapcsolták.

A mérések azt is igazolták, hogy a beltéri levegő minősége a legtöbb helyiségben tavasszal, nyáron és ősszel is kiváló volt, meghaladva a téli levegő minőségét. Ennek egyik oka, hogy a fűtési szezonon kívül a házakat kizárólag az ablakokon keresztül szellőztették, ami jelentősen gyorsabb légcserét biztosít, mint a gépi szellőztetés.

 

Végeredmény, további kutatások

A Model Home 2020 projekt házaiban töltött időről a tesztcsaládok elsöprően pozitív véleménnyel voltak. A kilenc hónaptól akár két évig tartó tesztidőszak alatt bebizonyosodott, hogy az épületek nemcsak lakóik egészségi állapotát és közérzetét befolyásolják, de társas életükre, valamint az energiafogyasztáshoz és a környezetvédelemhez való hozzáállásukra is hatással vannak.

A családok a fenntarthatóság és a környezetvédelem szóvivőivé váltak, akik szomszédjaik és barátaik körében terjesztették az energiahatékony épületek pozitív hatását. Hozzájárulásokkal pedig egy fontos mérföldkő létrehozásában segítettek, véleményük és tapasztalataik a további aktívházakkal kapcsolatos kutatások kiindulópontjává váltak. A Model Home 2020 kísérleti program egy fontos kezdőlépés az aktívházakkal kapcsolatos ismeretek bővítésében, ugyanakkor sok aktívháznak kell még megépülnie ahhoz, hogy a kísérlet során kialakított megoldások széles körben hozzáférhetők legyenek.

(x)


Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!

Kapcsolódó cikkek:
VELUX Model Home 2020: Egészség és jó közérzet otthonainkban

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program eredményeit bemutató sorozatunk harmadik cikkében az aktívházak fizikai egészségre és a közérzetére való hatásáról szóló vizsgálatokba nyújtunk betekintést.

VELUX Model Home 2020: a jövő otthonait automatizált működés jellemzi

A VELUX Model Home 2020 kísérleti program eredményeit bemutató sorozatunk második cikkében ember és technológia kapcsolatával, az épületautomatizálással kapcsolatos felhasználói attitűd vizsgálatokba nyújtunk betekintést.

VELUX Model Home 2020: új megvilágításban az energiahatékonyság

Most induló négyrészes cikksorozatunkban a VELUX Cégcsoport Model Home 2020 kísérleti programjának főbb vizsgálati eredményeit foglaljuk össze, és tekintettel a fűtési szezon közeledtére, elsőként az épületenergetikai vizsgálatokba nyújtunk betekintést.

Belső árnyékoló család cserélhető szövetekkel

Stílusos és változatos megjelenésük miatt a Velux tetőtéri ablakokra tervezett Római rolók tökéletes kellékei az őszi lakásátalakításnak – a természetes színek és a legújabb trendeknek megfelelő anyagok kombinációjával bensőségessé tesznek bármilyen helyiséget.

Öt irányelv egészséges, fenntartható, ugyanakkor kényelmes lakóterek kialakításához

Az épületfelújításokat elsősorban energetikai és funkcionális szempontok vezérlik, amelyek gyakran háttérbe szorítják az egészséges élettér és a kényelem iránti igényt. A lakóterek viszont csak akkor töltik be a nekik szánt funkciót teljes mértékben, ha a fenti tényezők egyszerre érvényesülnek.

Pajtából művészeti stúdió

A Koppenhágától 20 kilométerre északra fekvő kisváros, Farum külterületén a Posehuset birtok csak egy kőhajításnyira fekszik az országúttól. Az erdő közvetlen szélén álló meszelt, nádfedelű ház első ránézésre semmiben sem különbözik a hagyományos dán vidéki stílustól. Az épületet egy művészházaspár lakja, akik zenestúdiót alakítottak ki benne.

Tíz év után lecserélte modelljeit a Velux

Persze kisebb módosítások, változások, új termékek közben is voltak, de 2003 óta most fordul elő először, hogy a cég teljes termékvonalát megújítsa. A szakemberek könnyen meg fogják ismerni az új dizájnt: belülről a lecserélt kilincs, illetve fogantyú lesz árulkodó, kívülről a lekerekítettebb formák, az elegánsabb vonal.

Szoros kapcsolatban a természettel – társasház a Sváb-hegyen

Építészek számára mindennapos kihívás lehet olyan épületek tervét elkészíteni, amelynek egyaránt alkalmazkodnia kell a funkcionalitás, az esztétika és a környezettudatos megvalósítás igényeihez. Már ez sem könnyű feladat, főleg ha mindezek betartása mellett fontos szempont az is, hogy illeszkedjen az épület a környék jellegzetességeihez. 

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Október 11-én a koppenhágai Dán Királyi Színházban több mint ezer meghívott jelenlétében hirdette ki Arnold Schwarzenegger a Sustainia Díj 2012-es győztesét, a 6000 kenyai, Malawi-i, zambiai és dél-szudáni családnak megoldást nyújtó Indigo Pay-As-You-Go Solar technológiát.

Jól vizsgázott minőségből a tengerben sodródó tetőtéri ablak

A Balti-tenger partján egy nagy, félig a homokba fúródott tárgyon akadt meg egy sétáló férfi szeme. Közelebbről szemügyre véve derült ki, hogy egy a kilencvenes évek elején, Dániában készült Velux tetőtéri ablakot sodort a lengyel partra a víz. Az ablak a hosszadalmas „termékteszten" kiválóan vizsgázott. 

Természetes, esztétikus és költségkímélő fényforrás

A fénycsatornák a ház bármelyik olyan szegletébe eljuttatják a fényt, amelyek közvetlenül nem határosak a tetővel, legyen az folyosó, gardrób, lépcsőház vagy fürdőszoba. A villanyszámla csökkenthető, az energia megtakarítása pedig a környezetet is kíméli. A fényes helyiségek az ingatlan értékét is megemelik.

Még lehet jelentkezni a Velux pontgyűjtő játékára

A Velux Magyarország Kft. július 31-ig meghosszabbította az építészirodák számára meghirdetett Velux Fény-Játék program jelentkezési határidejét. Ne feledje el regisztrálni még el nem készült épülete tervrajzát, hiszen a természetes fény és a friss levegő tetőn keresztüli épületekbe juttatását díjazó játékkal értékes ajándékokat nyerhet!

Velux pénzvisszatérítéses tetőtéri ablak akció!

Vásároljon bármilyen Velux tetőtéri ablakot 2012. április 30-június 3. között, és a vételárból darabonként 8000 forintot visszafizet a Velux Magyarország Kft. Az akciós ajánlat minden Velux tetőtéri ablak típusra és üvegezésre vonatkozik, függetlenül attól, hogy az adott termék szerepel-e a 2012. február 1-jétől érvényes termék- és árkatalógusában.

Fény-Játék pontgyűjtő játék indult építészirodák számára

A Velux Magyarország Kft. pontgyűjtő játékot hirdetett építészirodák számára; a játékra minden olyan, még el nem készült épület tervrajzával lehet jelentkezni, amelyen nyitható tetőtéri ablak, vagy fénycsatorna, vagy hőszigetelt felülvilágító kupola, vagy tetőbe integrált napkollektor található márkától és gyártmánytól függetlenül.

A Model Home 2020 kísérleti program utolsó épülete

Október végén adták át a Velux Model Home 2020 kísérleti programjának hatodik, egyben utolsó épületét a Párizs melletti Verrieres Le Buisson-ban. A Nomade Architectes építésziroda által kidolgozott magastetős moduláris építészeti koncepció szerint a különböző hajlásszögű épületegységek sorolásával sokféle funkció kiszolgálása érhető el.

International VELUX Award 2012 – pályázat építészhallgatóknak

A Velux-cégcsoport 30 ezer euró összdíjazású pályázatának célja a hallgatók ösztönzése, hogy minél mélyrehatóbban ismerjék meg a napfényben rejlő építészeti lehetőségeket. A nemzetközi zsűri elismert építészekből és építőipari szakemberekből áll, tagja Alvaro Siza portugál építész is.

Töretlenül nyereséges a Velux

A Velux Magyarország Kft. hazánk harmadik legnyereségesebb építőipari vállalataként a gazdasági válság ellenére növekvő eredményeket ért el 2010-ben, valamint több mint 2 milliárd forint összértékű fejlesztést és beruházást valósított meg az elmúlt évben. A Velux-cégcsoport magyarországi gyártóbázisa ezer fő foglalkoztatásával a kisalföldi régió egyik legnagyobb munkaadója.

Legyen ragasztott üvegezés minden fej feletti tetőtéri ablakban! [+VIDEO]

Tetőtéri ablakok esetében ma már a külső edzett üvegréteg „alapfelszereltség”, amely ellenáll akár a legerősebb jégesőnek is, vagy biztonsági besorolása alapján még az illetéktelen behatolást is képes megakadályozni (bár a tetőtéri ablakokon keresztül történő betöréseknek elenyésző a száma).

Hőszigetelt felülvilágító kupola – az első valódi ablak lapostetőbe

Az akril vagy polikarbonát kupola alatt hőszigetelt, biztonsági üvegezés helyezkedik el. Az üvegezés kívül edzett, belül ragasztott, vagyis törés esetén az autók szélvédőjéhez hasonlóan egyben marad. Az üvegrétegek között elhelyezett fólia megnehezíti az illetéktelen behatolást.

Esőzajcsökkentő tetőtéri ablak – nyugodt éjszakák és nappalok

A vásárlói igények és az építkezési szokások változásait követve a VELUX-kínálat többek között olyan termékekkel is bővült az idei építkezési szezontól, amelyek tovább növelik a tetőtéri komfortot, valamint segítik a régi tetőablakok újakra cserélését. Ezek közül az egyik az esőzajcsökkentő tetőtéri ablak.

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

A Velux-fénycsatornák 2005 óta visznek természetes fényt magastetős épületek homlokzatoktól távol eső, belső helyiségeibe – fürdőszobákba, folyosókra, gardróbokba. A cégcsoport új fejlesztése 2011-ben a kifejezetten lapostetőkbe készült flexibilis (TCF) és merev csöves (TCR) változatban elérhető fénycsatorna-termékcsalád.

Karim Rashid tervezett árnyékolókat a Veluxnak [+videó]

A Velux cégcsoport ismét egy világhírű formatervezővel, Karim Rashiddal kötött együttműködést, mégpedig egy egyedi árnyékolókollekció megtervezésére. A cég tavaly mutatta be a Velux fénycsatorna by Lovegrove termékét, melyet Ross Lovegrove sztárdizájner tervezett, és amelyet Magyar Formatervezési Díjjal is kitüntettek.

A koppenhágai Osram kultúrház energiahatékony felújítása

A kultúrház energiahatékony felújítása az aktívház koncepció alapján valósult meg. A megújult épület a természetes fény, illetve szellőzés jobb kihasználásával egészségesebb beltéri klímájúvá vált. Az átalakítás eredményeként az épület energiafogyasztása közel a harmadára csökkent, így az üzemeltetés során kibocsátott szén-dioxid mennyisége is jelentősen visszaesett.

Széndioxid-semleges „világítótorony” épült

Az Európa öt országában felépülő hat széndioxid-semleges épület közül 2009. október 20-án átadták a második kísérleti házat, a Green Lighthouse-t (Zöld világítótornyot). Az épület Dániában, Koppenhágában található, és utat nyit a széndioxid-semleges középületek következő generációja előtt.

Fa-poliuretán tetőtéri ablak – karbantartás nélkül is tartós

A tetőtéri ablakok között egyedinek számít a Velux Cégcsoport fa-poliuretán kombinációjú megoldása: a rendkívül hosszú élettartamú, könnyen tisztítható, modern, ugyanakkor diszkrét megjelenésű ablakok bármilyen típusú épület bármilyen funkciójú tetőtéri helyiségében kitűnő megoldást nyújtanak.

Napelemes tetőtéri ablakok csak a Veluxtól

A Velux Cégcsoport által kifejlesztett, napelemmel működő tetőtéri ablakok alkalmazásával az elektromos áram megtakarítása mellett a tetőtérben élők kényelme is nő: egyetlen távirányítóval az igények szerint előre programozható a szellőztetés vagy az árnyékolók mozgatása, akár az egész lakásban.

 

Öntisztuló tetőablakok

A Velux új termékei, a Klíma plusz üvegezésű ablakok a tetőterek energiaigényét és hőháztartását optimalizálják – megfizethető áron. A Klíma plusz üveg olyan kriptongáz töltésű, kétrétegű üvegezés, mely mind a téli, mind a nyári időszakban képes a tetőtér hőháztartásán javítani.

Szolárrendszerek családi házakhoz

A Velux fűtési és használati meleg vizet előállító szolárrendszerei komplett megoldást nyújtanak a napenergia hasznosítására. A komplett szolárrendszerek megkönnyítik a megfelelő napenergia-hasznosító megoldás méretezését és megrendelését.

Tetőkibúvók lakatlan padlásokra

A GVT és VLT típusú tetőkibúvók alkalmazása olyan hőszigetelt, illetve hőszigetelés nélküli tetőterekhez ajánlott, ahol nincsenek lakás céljára kialakított helyiségek. A tetőkibúvók lehetővé teszik a tetőre való egyszerű kijutást, illetve a természetes fény helyiségbe jutását.

Elektromos működésű billenő poliuretán tetőtéri ablak

Különleges kényelmet nyújtanak a távirányítóval működtethető GGU Integra tetőtéri ablakok – egyetlen távirányítóval akár az összes tetőtéri ablak, illetve bármilyen külső és belső elektromos Velux árnyékoló is működtethető.

Természetes megvilágítás fénycsatornával

A legeldugottabb és legsötétebb helyiségekbe is természetes fényt juttató merevcsöves Velux fénycsatornákkal energiatakarékos és környezetkímélő módon biztosítható hosszútávon a szükséges fény.Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©