epjog

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

googleadsense

googleadsense

googleadsense 

googleadsense

googleadsense

 


 

 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Hogyan kell igazolni a homlokzati hőszigetelő rendszerek megfelelőségét?
Terhek és hatások – A tartószerkezeti tervezés alapjai
Kötőanyag nélküli ömlesztett kőzetgyapot
Egyrétegű tetők felújítása bitumenes lemezzel
Látványbeton – családi ház homlokzataként
Mi növeli az ablakok hőveszteségét?
Energiamegtakarítás belső oldali hőszigeteléssel
Energiamegtakarítás napfényirányítással
Sík üvegfelülettől a látszóbordás struktúráig – függönyfalak kiemelt hőszigetelési vagy tűzgátlási igényre is
Úsztatott padló akusztikai szigeteléseEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Eltörölték az automatikus cégbírósági bírságot a 2015. március 15-i határidőt elmulasztó bt-k, kk-t esetében
Nem minden esetben kell 2015. március 5-től alkalmazni az új OTSZ-t
Engedély nélkül építhető építmények meghatározásának változásai
A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság dolgozza ki a tűzvédelmi műszaki irányelveket
Az új OTSZ hatálybalépésével módosuló kormányrendeletek
Építésügy területére vonatkozó kormányzati szándékok és az Építésijog.hu javaslatai
20.1. OTSZ 5.0 közérthető, szerkesztett formában I. A jogszabály

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék
A hangszigetelés témakörben portálunkon a következő cikkek találhatók:
Magastetők és vázas falszerkezetek praktikus és hatékony hőszigetelése

Magastetők hő- és hangszigeteléséhez a kivitelezők többnyire kőzetgyapot termékeket választanak, tűzzel szembeni viselkedésük, a szarufák közötti megfelelő illeszkedést segítő merevségük, mérettartásuk és akusztikai tulajdonságaik miatt. A kőzetgyapot alkalmazása során azonban gondot okozhat a nagy tömeg, az esetleges kiporzás, a szúrós felület.

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

Úsztatott padlók alkalmazása esetén főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek. A Knauf Insulation a padlószigetelésekhez 4 különböző terméket gyárt. Mi a megfelelő választás?

Kötőanyag nélküli ömlesztett kőzetgyapot

A speciálisan gépészeti célra előállított, kötőanyagmentes LWC kőzetgyapot hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas, nem éghető, ömlesztett termék, mely extrém alacsony (-150 °C) és magas (+800 °C) üzemi hőmérséklet között alkalmazható. Tűzvédelmi besorolása alapján a legbiztonságosabb kategóriába tartozik: A1-es termék.

Online számíthatjuk a Ψ-értéket az Isokorb elemekhez

Az erkély vonalában kialakuló hőhíd ellen hagyományosan a lemez körbeszigetelésével védekeznek. Azonban mind a gyakorlati tapasztalatok, mind a hőtechnikai számítások igazolják, hogy így az erkély és a fal csatlakozási vonala továbbra is az épületet körülvevő hőszigetelő burok egyik leggyengébb pontja marad.

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba

Hamarosan átadják a vizek városának új sportlétesítményét: a Győr Városi Fedett Sportuszodát. A Győri Önkormányzat beruházásában épített sportkomplexum a korszerű műszaki megoldások egész sorát vonultatja fel az épületben. A belső terek megfelelő akusztikájáról Heraklith C finomszálas fagyapot lapok gondoskodnak.

Passzívház is készíthető fújható cellulózszigeteléssel

Az újrahasznosított újságpapírból készülő és kizárólag természetes védőanyagokat tartalmazó, fújható Thermofloc cellulózszigetelés olyan öko hőszigetelőanyag, amely gyorsan, hulladék nélkül és hőhídmentesen építhető be még a nehezen hozzáférhető épületszerkezetekbe is.

Hangszigetelő és rezgéscsillapító panel vulkanizált gumiból

Az Ecorubber nagy sűrűségű, első osztályú vulkanizált gumi szemcsékből álló, magas és alacsony hőmérsékletnek egyaránt ellenálló hangszigetelő és rezgéscsillapító anyag. Különleges összetételének köszönhetően kiváló műszaki tulajdonságokkal, termikus és vegyi ellenállással rendelkezik, és nem penészedik vagy porlad.

Az Isokorb elemek beépítésének tervezői kérdései (3. rész)

A széles körben ismert Schöck megoldás lényege, hogy a külső szerkezetet (konzolos vagy alátámasztott erkély, attika stb.) hőszigetelő Isokorb elem választja el az épülettől, így az épületet összefüggő hőszigetelő burok veszi körül, amely az erkélynél sem szakad meg.

Az Isokorb elemek beépítésének tervezői kérdései (2. rész)

Korábban írtunk néhány gondolatot az Isokorb elemek tervezésekor gyakran felmerülő kérdésekről. Mivel ezzel kapcsolatban több visszajelzés érkezett, úgy gondoltuk, folytatjuk ezt a koncepciót, és megválaszolunk néhány további tipikus kérdést.

Hőszigetelő, hangszigetelő és rezgéscsillapító expandált parafa

Az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező, egyszerűen, könnyen feldolgozható expandált parafa kitűnő hő- és hangszigetelő, valamint rezgéscsillapító anyag. Jó megoldást nyújt magas- és lapostetők, födémek, homlokzatok, válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok stb. hőszigetelésére.

Az Isokorb elemek beépítésének tervezői kérdései (1. rész)

Napjainkban egyre több épület erkélyszerkezetét hagyományos körbeszigetelés helyett a Nyugat-Európában már sztenderd megoldásnak számító hőtechnikai elválasztással, az Isokorb elemmel hőszigetelik. Ez azt jelenti, hogy a konzolos vasbeton szerkezetet elválasztják az épülettől, így az épület külső hőszigetelő burka összefüggő marad.

Szigetelés zajszennyezés ellen: zajvédő fal üveggyapottal

Zajvédelem tervezésére, építésére EK irányelvek, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek mint jogszabályok, és hatályos magyar nemzeti szabványok egyaránt vonatkoznak. Kézenfekvő megoldás a hangot visszaverő és/vagy elnyelő falak építése, amire jó megoldást nyújt a Nádép-Fabeton Kft. által gyártott fafonatos, üveggyapottal bélelt zajvédő fal.

Hő-, hang és vízszigetelés folyékony kerámiabevonattal

A nanotechnológiával előállított, vékonyan (0,5–3,5 mm) felhordható TSM kerámiaszigetelés jól tapad fém, beton, tégla, fa, műanyag, gumi stb. felületekre. A lakó- és ipari épületek fal- és tetőszerkezeteihez, kül- és beltéren egyaránt használható bevonat nemcsak hőszigetelő, hanem víz- és hangszigetelő is egyben.

Erkélyszigetelések hőtechnikai összevetése

Sokat olvashattunk már a hőhidakról, a miattuk kialakuló káros hatásokról, a hőhidak elleni védekezés lehetőségéről és fontosságáról. Az ilyen elemzések nagy hátránya, hogy óhatatlanul általános megállapításokat tartalmaznak, amelyek – bár a szakemberek számára könnyen beláthatók, mégis – sokszor kevés méréssel, számadattal alátámasztottak.

Szerelt szerkezetekkel javíthatók az akusztikai tulajdonságok

A szárazépítés középületekben már teljesen megszokott, elfogadott építési mód, míg lakóépületekben inkább csak a tetőtér-beépítés szerkezeti elemeként jelenik meg, pedig számos – akusztikai értelemben is előnyös – szerkezet készülhet egy lakáson belül vagy akár lakások között is ezzel a technológiával.

Falak hatékony utólagos hangszigetelése vékony lapokkal

A kétszeres ipari nívódíjjal jutalmazott PhoneStar Csendlap kategóriájában páratlan hanggátló tulajdonságokkal bír. A vékony, így a hasznos teret alig csökkentő rendszer segítségével véglegesen megoldható a zajterhelésnek kitett épületek falainak, padlójának és mennyezetének hangszigetelése akár utólag is.

Gipszkarton válaszfalak szigetelése

Sokan nem tudják, hogy a válaszfalakat valójában a beltéri helyiségek hanghatásainak csökkentése, a szomszédos helyiségbe átjutó zaj mérséklése, azaz a hanggátlás érdekében kell szigetelni. Mivel a hangszigetelés nem a testsűrűség, hanem a vastagság növelésével javítható, minél vastagabb a teljes keresztmetszetében kitöltött fal, annál jobb lesz a hangszigetelése.

Úsztatott aljzatok hatékony hang- és hőszigetelése

A Trocellen újgenerációs terméke az úsztatott aljzatok hangszigetelésére kifejlesztett speciális akusztikai anyag, a Trosil Tech. A kopogó- és lépéshang-szigetelő lemez a lágy, térhálósított polietilén hab kiváló mechanikai ellenálló képességével, valamint hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

Korszerű új csőhéjak tekercselt eljárással

Bővült a Knauf Insulation műszaki szigeteléseinek kínálata: a drótfonatos paplanok, magas hőmérsékleten alkalmazható szigetelőtáblák, lamellás paplanok, zajcsillapító táblák mellet már tekercselt kőzetgyapot csőhéjat is kínál a cég, mely sima (IPS 620) és alukasírozott felülettel (HPS 035AluR) is kapható.

Aljzatokban futó vezetékek hő- és hangszigetelése

Míg korábban az aljzat fogalmához csak a terhelést közvetítő merev szerkezet tartozott, addig mára e fogalomkörbe került a vízszigetelés, a hő- és hangszigetelés, valamint a padlófűtés is. Az új szerepkör olyan további feladatok ellátására is alkalmassá teszi az aljzatot, mint például világítási és gyengeáramú elektromos vezetékhálózat, víz- és szennyvízvezetékek stb. elhelyezése.

Láthatatlan hőszigetelés

Az energiatakarékosságra irányuló törekvések során egyre vastagabb és korszerűbb anyagokból készül az épületburok, ám ennek kialakításakor nem lehet figyelmen kívül hagyni a kis felületű, de hőhídképződés szempontjából problémás pontokat. Lakóépületeknél ilyen pont a konzolos vasbeton szerkezetek (erkélyek) kapcsolata az épülettel.

Világrekord, meglepő tervek a jövőre – szubjektív jelentés Münchenből

A BAU 2013 olyan, mint a magyar kiállítások, csak igazi – ez a benyomás alakul ki az emberben a müncheni vásárváros tömött csarnokait, izgalmas kiállítását nézve. Minden cég felvonultat újdonságokat – van, aki világrekordot.

Alacsony energiaigényű, illetve passzívházak erkélyeihez nélkülözhetetlen

A Schöck Isokorb XT elemek alkalmazásával kimagasló hő- és lépéshang-szigetelésűvé tehetők az erkélyek, függőfolyosók, konzolos árnyékoló szerkezetek csatlakoztatásai; az elem egyedüli megoldásként megkapta a Passivhaus Institut tanúsítványát is.

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet

Épületfunkciótól függően a padlószerkezetek szigeteléseinek akusztikai, hőszigetelési és tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük. A Knauf Insulation Kft. Nobasil PT kőzetgyapot termékei megoldást kínálnak az úsztatott padlók szigetelésére, akár ipari, irodai vagy középületről, akár lakóházról legyen is szó.

Légcsatornák öntapadó szigetelése

A hőveszteség vagy a túlzott hőtermelés elkerülésére, valamint a keletkező zajok csökkentésére a szellőzőközpontok, a légkezelő, illetve klímarendszerek vezetékeit megfelelően szigetelni kell. Az öntapadó Trocellen Duct polietilén hab termékek egyszerűen alkalmazhatók a légcsatornák gyors és szakszerű szigeteléséhez.

Hang- és tűzgátló építőlemez válaszfalak készítéséhez

A Rigips új fejlesztése a hanggátló Blue Acoustic gipszkarton építőlemez, aminek alkalmazásával a válaszfalszerkezetek hangszigetelő képessége – az eddigi szerkezeti vastagságok megtartásával – jelentősen javul, tűzállósági határértéke pedig eléri a tűzgátló gipszkarton építőlemezekkel épült szerkezetekét.

Hangszigetelés erkély- és teraszüvegezéssel

A mozgatható, sínben futó ablaktáblákkal készülő erkélyüvegezések nagy előnye, hogy alkalmazásukkal könnyen és gyorsan nyitottá vagy zárttá tehetők az erkélyek akár részben, akár teljesen. Az erkélyüvegezés extra hang- és hőszigetelő rétegként is szolgál; az erkély, vagy a terasz teljes kerülete mentén lévő pluszüvegezéssel ugyanis kéthéjú homlokzat alakul ki.

Az ajtók hanggátlását is figyelembe kell venni a tervezéskor

A tervezés célja nem feltétlenül csak az, hogy az előírt minimális értékeket teljesítsük. A jobb hangszigetelés javíthatja az adott épület komfortját, értékét, használati minőségét.

Vasbeton lépcsők lépéshang-szigetelése

A Schöck Tronsole lépéshang-szigetelő rendszer alkalmazásával egyszerűen, költségtakarékosan és megbízhatóan teljesíthetők a lépcsőházak lépéshangvédelmi követelményei. A kiváló minőségnek köszönhetően a Tronsole rendszer tervezési biztonságot kínál és egyszerű kivitelezést tesz lehetővé.

Belső oldali hőszigetelés dekoratív lapokkal

Családi és társasházak, irodák, egészségügyi intézmények, műemlék épületek stb. utólagos belső hő- és hangszigetelésére alkalmasak a Halltex panelek. A bármilyen meglévő felületre egyszerűen felhelyezhető lapok alapja 12 mm vastag porózus farostlemez tábla, amire gyárilag különböző tapétákat laminálnak.

Lépéshang- és rezgésszigetelés gumilapokkal

A DV-Silent gumilemezek egyedi gyártási technológiával készülő, kifejezetten hangszigetelési, zajcsökkentési és rezgésszigetelési feladatokra kifejlesztett termékcsalád. A gumilapok széleskörű alkalmazhatósága és hatékonysága a különleges – és környezetkímélő – gyártástechnológia során elnyert szerkezetnek köszönhető.

Szemet gyönyörködtető hangszigetelés

A hangszigetelő falaknak sokrétű követelményeket kell teljesíteniük: elsősorban természetesen a hangszigetelő funkció a fontos, ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos esztétikai igényeknek is, de elvárás a tartósság, a flexibilitás, az időtállóság stb. E szempontok szerint épült Németországban egy szemétégető köré fal – perforált lemez alkalmazásával.

Hő- és hangszigetelő panelek belső falakra

A fűtési költségek csökkentésére az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer az épületek hőszigetelése, amit általában homlokzati hőszigeteléssel valósítanak meg. De mit lehet tenni azokban az esetekben, mikor a homlokzatra nem helyezhető szigetelés, vagy nincs is szükség a teljes épület „bebugyolálására”?

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

A Duratherm-rendszer alapelemei a polisztirolhab-könnyűbeton anyagú üreges idomtestek. Ezek kibetonozásával, vasalásával jön létre a teherhordó szerkezet, mely a vasbeton koporsófödémek alternatívája lehet.

Miért nem népszerűbb Magyarországon a könnyűbeton?

Ausztriában évi 300 ezer köbméter, Olaszországban évi 1 millió köbméter könnyűbetont használnak fel évente magas-, illetve mélyépítési alkalmazásokra, míg hazánkban csak körülbelül 50 ezret. Mi lehet ennek az oka?

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

A GreenBuilding program azt várja el résztvevőitől, hogy ingatlanfogyasztásuk legalább 25 százalékkal alacsonyabb legyen a vonatkozó rendeletben előírtnál. Budapesten ezt a Népliget Centernek sikerült megvalósítania.

Tetőszigetelés könnyűbetonnal

Tetőterek utólagos hőszigetelésére, lapostető-felújításokra, valamint műemlék épületek födémfeltöltésére is gazdaságos és kevesebb hibalehetőséget tartalmazó megoldást kínál a könnyűbeton.

Szigetelt tetőpanelek lapostetőkhöz

Ipari létesítmények, raktár- és irodaépületek, kereskedelmi építmények tetőfedésére alkalmasak a kiváló hő- és hangszigetelésű Trimoterm SRV lapostetőpanelek.

Sokoldalú homlokzati hőszigetelő rendszerek

A Sto homlokzati hőszigetelő rendszerei bármilyen egyedi igényt is ki tudnak elégíteni, ezenkívül döntő előnyöket kínálnak az időjárásállóság, a hővédelem, a tűzvédelem és a hangszigetelés területén.

Kétrétegű vakolható homlokzati hőszigetelő lemez

A 70 mm-es vastagságtól gyártható Frontrock Max E lemezek különösen alkalmasak épületek homlokzatának neméghető, páraáteresztő hő- és hangszigetelésére, homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására.

Fontos tudnivalók az épületek hangszigeteléséről

Az épületek akusztikai méretezése – ellentétben a hőtechnikai méretezéssel – sajnos ma még nem képezi részét az engedélyezési tervek nagy részének, pedig az akusztikai hibák a kivitelezést követően egyáltalán nem, vagy csak nagy költségek árán javíthatók.

Falazóblokk hangszigetelő válaszfalakhoz

Az akusztikusan kiemelkedő tulajdonságú Liapor válaszfallappal, a Liaphon blokkokkal már 12–15 cm falvastagság mellett elérhető az a hangszigetelés, ami mészhomok téglákkal 25, égetett kerámia téglákkal 32 cm-rel teljesíthető. A Liaphon egyéb falazásokhoz is alkalmazható, például pinceszinten zsalukő helyettesítésére, vagy akár szigeteléstartó falakhoz is.

Akusztikai megoldások fagyapot termékekkel

A Heraklith fagyapot építőlapok akusztikai szempontból többfunkciós anyagként, hangelnyelő, illetve hanggátló szerkezetekként alkalmazhatók. Kiváló hangelnyelő szerkezetek készíthetők a lapok látszó felületként történő beépítésével, amikor az esztétikai igények kielégítésére általában festéssel láthatók el.

Formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigetelőanyagok

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológiával – a természetes szerves anyagok ellenálló szervetlen polimerekké alakításával – kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat.

Emeletközi födémek lépéshang-szigetelése

Szabvány, rendelet, javaslat; EU irányelvek, hazai szabályozás: mely esetben melyiket kell elővenni? A hatályos szabványokat – külön megállapodások hiányában – mindig be kell tartani, de hogy mikor, melyiket kell alkalmazni, az nem mindig egyértelmű.


Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©