Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

googleadsense

googleadsense

googleadsense

 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Hőszigetelő kerámiafesték – a harmadik évezred hőszigetelése
10+1 TIPP a megfelelő hőszigetelő festék kiválasztásához
A tető energetikailag döntő jelentőségű épületszerkezet
Energiatakarékos infrafűtés építéshez, felújításhoz
Új kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer
A hűtés háromszor több energiát igényel, mint fűtés
Terméskő lapok rögzítése hátsókúpos dübelekkel
A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti
Gerenda- és könnyűszerkezetes faházak nemcsak osztrák piacra
Könnyű betoncserép, kifejezetten felújításokhozEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Fizetni kell az e-építési napló használatáért
Bekerült az Építési törvénybe a telekalakítási eljárás módosításának felhatalmazása
Közlekedési építmények tekintetében csak 2015. január 1. napjától kell elektronikus építési naplót vezetni
A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez került az építésügy
Ki kaphat az Építési törvény szerinti korlátozási kártalanítást?
03. Kivitelezési szerződés (2014.03.15-ig: Építési szerződés)
Módosultak a kivitelezési dokumentáció szabályai

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés
 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék
A hangszigetelés témakörben portálunkon a következő cikkek találhatók:
Az Isokorb elemek beépítésének tervezői kérdései (2. rész)

Korábban írtunk néhány gondolatot az Isokorb elemek tervezésekor gyakran felmerülő kérdésekről. Mivel ezzel kapcsolatban több visszajelzés érkezett, úgy gondoltuk, folytatjuk ezt a koncepciót, és megválaszolunk néhány további tipikus kérdést.

Hőszigetelő, hangszigetelő és rezgéscsillapító expandált parafa

Az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező, egyszerűen, könnyen feldolgozható expandált parafa kitűnő hő- és hangszigetelő, valamint rezgéscsillapító anyag. Jó megoldást nyújt magas- és lapostetők, födémek, homlokzatok, válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok stb. hőszigetelésére.

Az Isokorb elemek beépítésének tervezői kérdései (1. rész)

Napjainkban egyre több épület erkélyszerkezetét hagyományos körbeszigetelés helyett a Nyugat-Európában már sztenderd megoldásnak számító hőtechnikai elválasztással, az Isokorb elemmel hőszigetelik. Ez azt jelenti, hogy a konzolos vasbeton szerkezetet elválasztják az épülettől, így az épület külső hőszigetelő burka összefüggő marad.

Szigetelés zajszennyezés ellen: zajvédő fal üveggyapottal

Zajvédelem tervezésére, építésére EK irányelvek, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek mint jogszabályok, és hatályos magyar nemzeti szabványok egyaránt vonatkoznak. Kézenfekvő megoldás a hangot visszaverő és/vagy elnyelő falak építése, amire jó megoldást nyújt a Nádép-Fabeton Kft. által gyártott fafonatos, üveggyapottal bélelt zajvédő fal.

Hő-, hang és vízszigetelés folyékony kerámiabevonattal

A nanotechnológiával előállított, vékonyan (0,5–3,5 mm) felhordható TSM kerámiaszigetelés jól tapad fém, beton, tégla, fa, műanyag, gumi stb. felületekre. A lakó- és ipari épületek fal- és tetőszerkezeteihez, kül- és beltéren egyaránt használható bevonat nemcsak hőszigetelő, hanem víz- és hangszigetelő is egyben.

Erkélyszigetelések hőtechnikai összevetése

Sokat olvashattunk már a hőhidakról, a miattuk kialakuló káros hatásokról, a hőhidak elleni védekezés lehetőségéről és fontosságáról. Az ilyen elemzések nagy hátránya, hogy óhatatlanul általános megállapításokat tartalmaznak, amelyek – bár a szakemberek számára könnyen beláthatók, mégis – sokszor kevés méréssel, számadattal alátámasztottak.

Szerelt szerkezetekkel javíthatók az akusztikai tulajdonságok

A szárazépítés középületekben már teljesen megszokott, elfogadott építési mód, míg lakóépületekben inkább csak a tetőtér-beépítés szerkezeti elemeként jelenik meg, pedig számos – akusztikai értelemben is előnyös – szerkezet készülhet egy lakáson belül vagy akár lakások között is ezzel a technológiával.

Falak hatékony utólagos hangszigetelése vékony lapokkal

A kétszeres ipari nívódíjjal jutalmazott PhoneStar Csendlap kategóriájában páratlan hanggátló tulajdonságokkal bír. A vékony, így a hasznos teret alig csökkentő rendszer segítségével véglegesen megoldható a zajterhelésnek kitett épületek falainak, padlójának és mennyezetének hangszigetelése akár utólag is.

Gipszkarton válaszfalak szigetelése

Sokan nem tudják, hogy a válaszfalakat valójában a beltéri helyiségek hanghatásainak csökkentése, a szomszédos helyiségbe átjutó zaj mérséklése, azaz a hanggátlás érdekében kell szigetelni. Mivel a hangszigetelés nem a testsűrűség, hanem a vastagság növelésével javítható, minél vastagabb a teljes keresztmetszetében kitöltött fal, annál jobb lesz a hangszigetelése.

Úsztatott aljzatok hatékony hang- és hőszigetelése

A Trocellen újgenerációs terméke az úsztatott aljzatok hangszigetelésére kifejlesztett speciális akusztikai anyag, a Trosil Tech. A kopogó- és lépéshang-szigetelő lemez a lágy, térhálósított polietilén hab kiváló mechanikai ellenálló képességével, valamint hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

Korszerű új csőhéjak tekercselt eljárással

Bővült a Knauf Insulation műszaki szigeteléseinek kínálata: a drótfonatos paplanok, magas hőmérsékleten alkalmazható szigetelőtáblák, lamellás paplanok, zajcsillapító táblák mellet már tekercselt kőzetgyapot csőhéjat is kínál a cég, mely sima (IPS 620) és alukasírozott felülettel (HPS 035AluR) is kapható.

Aljzatokban futó vezetékek hő- és hangszigetelése

Míg korábban az aljzat fogalmához csak a terhelést közvetítő merev szerkezet tartozott, addig mára e fogalomkörbe került a vízszigetelés, a hő- és hangszigetelés, valamint a padlófűtés is. Az új szerepkör olyan további feladatok ellátására is alkalmassá teszi az aljzatot, mint például világítási és gyengeáramú elektromos vezetékhálózat, víz- és szennyvízvezetékek stb. elhelyezése.

Láthatatlan hőszigetelés

Az energiatakarékosságra irányuló törekvések során egyre vastagabb és korszerűbb anyagokból készül az épületburok, ám ennek kialakításakor nem lehet figyelmen kívül hagyni a kis felületű, de hőhídképződés szempontjából problémás pontokat. Lakóépületeknél ilyen pont a konzolos vasbeton szerkezetek (erkélyek) kapcsolata az épülettel.

Világrekord, meglepő tervek a jövőre – szubjektív jelentés Münchenből

A BAU 2013 olyan, mint a magyar kiállítások, csak igazi – ez a benyomás alakul ki az emberben a müncheni vásárváros tömött csarnokait, izgalmas kiállítását nézve. Minden cég felvonultat újdonságokat – van, aki világrekordot.

Alacsony energiaigényű, illetve passzívházak erkélyeihez nélkülözhetetlen

A Schöck Isokorb XT elemek alkalmazásával kimagasló hő- és lépéshang-szigetelésűvé tehetők az erkélyek, függőfolyosók, konzolos árnyékoló szerkezetek csatlakoztatásai; az elem egyedüli megoldásként megkapta a Passivhaus Institut tanúsítványát is.

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet

Épületfunkciótól függően a padlószerkezetek szigeteléseinek akusztikai, hőszigetelési és tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük. A Knauf Insulation Kft. Nobasil PT kőzetgyapot termékei megoldást kínálnak az úsztatott padlók szigetelésére, akár ipari, irodai vagy középületről, akár lakóházról legyen is szó.

Légcsatornák öntapadó szigetelése

A hőveszteség vagy a túlzott hőtermelés elkerülésére, valamint a keletkező zajok csökkentésére a szellőzőközpontok, a légkezelő, illetve klímarendszerek vezetékeit megfelelően szigetelni kell. Az öntapadó Trocellen Duct polietilén hab termékek egyszerűen alkalmazhatók a légcsatornák gyors és szakszerű szigeteléséhez.

Hang- és tűzgátló építőlemez válaszfalak készítéséhez

A Rigips új fejlesztése a hanggátló Blue Acoustic gipszkarton építőlemez, aminek alkalmazásával a válaszfalszerkezetek hangszigetelő képessége – az eddigi szerkezeti vastagságok megtartásával – jelentősen javul, tűzállósági határértéke pedig eléri a tűzgátló gipszkarton építőlemezekkel épült szerkezetekét.

Hangszigetelés erkély- és teraszüvegezéssel

A mozgatható, sínben futó ablaktáblákkal készülő erkélyüvegezések nagy előnye, hogy alkalmazásukkal könnyen és gyorsan nyitottá vagy zárttá tehetők az erkélyek akár részben, akár teljesen. Az erkélyüvegezés extra hang- és hőszigetelő rétegként is szolgál; az erkély, vagy a terasz teljes kerülete mentén lévő pluszüvegezéssel ugyanis kéthéjú homlokzat alakul ki.

Az ajtók hanggátlását is figyelembe kell venni a tervezéskor

A tervezés célja nem feltétlenül csak az, hogy az előírt minimális értékeket teljesítsük. A jobb hangszigetelés javíthatja az adott épület komfortját, értékét, használati minőségét.

Vasbeton lépcsők lépéshang-szigetelése

A Schöck Tronsole lépéshang-szigetelő rendszer alkalmazásával egyszerűen, költségtakarékosan és megbízhatóan teljesíthetők a lépcsőházak lépéshangvédelmi követelményei. A kiváló minőségnek köszönhetően a Tronsole rendszer tervezési biztonságot kínál és egyszerű kivitelezést tesz lehetővé.

Belső oldali hőszigetelés dekoratív lapokkal

Családi és társasházak, irodák, egészségügyi intézmények, műemlék épületek stb. utólagos belső hő- és hangszigetelésére alkalmasak a Halltex panelek. A bármilyen meglévő felületre egyszerűen felhelyezhető lapok alapja 12 mm vastag porózus farostlemez tábla, amire gyárilag különböző tapétákat laminálnak.

Lépéshang- és rezgésszigetelés gumilapokkal

A DV-Silent gumilemezek egyedi gyártási technológiával készülő, kifejezetten hangszigetelési, zajcsökkentési és rezgésszigetelési feladatokra kifejlesztett termékcsalád. A gumilapok széleskörű alkalmazhatósága és hatékonysága a különleges – és környezetkímélő – gyártástechnológia során elnyert szerkezetnek köszönhető.

Szemet gyönyörködtető hangszigetelés

A hangszigetelő falaknak sokrétű követelményeket kell teljesíteniük: elsősorban természetesen a hangszigetelő funkció a fontos, ugyanakkor meg kell felelniük bizonyos esztétikai igényeknek is, de elvárás a tartósság, a flexibilitás, az időtállóság stb. E szempontok szerint épült Németországban egy szemétégető köré fal – perforált lemez alkalmazásával.

Hő- és hangszigetelő panelek belső falakra

A fűtési költségek csökkentésére az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer az épületek hőszigetelése, amit általában homlokzati hőszigeteléssel valósítanak meg. De mit lehet tenni azokban az esetekben, mikor a homlokzatra nem helyezhető szigetelés, vagy nincs is szükség a teljes épület „bebugyolálására”?

Tetőtér-beépítés könnyűbeton elemekkel

A Duratherm-rendszer alapelemei a polisztirolhab-könnyűbeton anyagú üreges idomtestek. Ezek kibetonozásával, vasalásával jön létre a teherhordó szerkezet, mely a vasbeton koporsófödémek alternatívája lehet.

Miért nem népszerűbb Magyarországon a könnyűbeton?

Ausztriában évi 300 ezer köbméter, Olaszországban évi 1 millió köbméter könnyűbetont használnak fel évente magas-, illetve mélyépítési alkalmazásokra, míg hazánkban csak körülbelül 50 ezret. Mi lehet ennek az oka?

GreenBuilding Partner a Népliget Center fejlesztője

A GreenBuilding program azt várja el résztvevőitől, hogy ingatlanfogyasztásuk legalább 25 százalékkal alacsonyabb legyen a vonatkozó rendeletben előírtnál. Budapesten ezt a Népliget Centernek sikerült megvalósítania.

Tetőszigetelés könnyűbetonnal

Tetőterek utólagos hőszigetelésére, lapostető-felújításokra, valamint műemlék épületek födémfeltöltésére is gazdaságos és kevesebb hibalehetőséget tartalmazó megoldást kínál a könnyűbeton.

Szigetelt tetőpanelek lapostetőkhöz

Ipari létesítmények, raktár- és irodaépületek, kereskedelmi építmények tetőfedésére alkalmasak a kiváló hő- és hangszigetelésű Trimoterm SRV lapostetőpanelek.

Sokoldalú homlokzati hőszigetelő rendszerek

A Sto homlokzati hőszigetelő rendszerei bármilyen egyedi igényt is ki tudnak elégíteni, ezenkívül döntő előnyöket kínálnak az időjárásállóság, a hővédelem, a tűzvédelem és a hangszigetelés területén.

Kétrétegű vakolható homlokzati hőszigetelő lemez

A 70 mm-es vastagságtól gyártható Frontrock Max E lemezek különösen alkalmasak épületek homlokzatának neméghető, páraáteresztő hő- és hangszigetelésére, homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására.

Fontos tudnivalók az épületek hangszigeteléséről

Az épületek akusztikai méretezése – ellentétben a hőtechnikai méretezéssel – sajnos ma még nem képezi részét az engedélyezési tervek nagy részének, pedig az akusztikai hibák a kivitelezést követően egyáltalán nem, vagy csak nagy költségek árán javíthatók.

Falazóblokk hangszigetelő válaszfalakhoz

Az akusztikusan kiemelkedő tulajdonságú Liapor válaszfallappal, a Liaphon blokkokkal már 12–15 cm falvastagság mellett elérhető az a hangszigetelés, ami mészhomok téglákkal 25, égetett kerámia téglákkal 32 cm-rel teljesíthető. A Liaphon egyéb falazásokhoz is alkalmazható, például pinceszinten zsalukő helyettesítésére, vagy akár szigeteléstartó falakhoz is.

Akusztikai megoldások fagyapot termékekkel

A Heraklith fagyapot építőlapok akusztikai szempontból többfunkciós anyagként, hangelnyelő, illetve hanggátló szerkezetekként alkalmazhatók. Kiváló hangelnyelő szerkezetek készíthetők a lapok látszó felületként történő beépítésével, amikor az esztétikai igények kielégítésére általában festéssel láthatók el.

Formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigetelőanyagok

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológiával – a természetes szerves anyagok ellenálló szervetlen polimerekké alakításával – kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat.

Emeletközi födémek lépéshang-szigetelése

Szabvány, rendelet, javaslat; EU irányelvek, hazai szabályozás: mely esetben melyiket kell elővenni? A hatályos szabványokat – külön megállapodások hiányában – mindig be kell tartani, de hogy mikor, melyiket kell alkalmazni, az nem mindig egyértelmű.


Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©