schock

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

 googleadsense

googleadsense

googleadsense

googleadsense
googleadsense

 


 
 
 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Betonjavító rendszerekkel jelentősen lassítható a házak állagromlása
Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül
Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével
Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán
Speciális kerámiacserép tetőfelújításokhoz
Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal
Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással
Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel
Különleges megjelenésű, méretre vágható zuhanyfolyókaEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása
Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt
A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szabálytalannak
Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás
Az ÉMI Nonprofit Kft. tervellenőrzést és építési műszaki ellenőrzést is fog végezni
Kötelező tervezői művezetés és kivitelezési dokumentáció
Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK előírásai
Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék: lapostető, tető, vízszigetelés
Példa
Egy épületen hatféle tetőszigetelés
2016. 01. 22.

Itt alkalmaztak először kétrétegű EPS-hőszigetelést, váltani kellett egyenes és fordított rétegrend között, intenzív zöldtetőhöz angolaknát alakítottak ki – nem csoda, hogy a Tectum Kft. által végzett szigetelési munkákra tanulmányutat szerveztek építészhallgatóknak.


A Graphisoft Park területén folyó képzés résztvevőinek kínál szálláslehetőséget az egykori óbudai gázgyár területén épült új diákszálló. Nem hagyományos kollégiumra kell itt gondolnunk; valójában üzleti alapon működő, színvonalas apartmanhotelről van szó, melynek díjait túlnyomórészt csak módosabb külföldi hallgatók tudják megfizetni.

A kellemes környezetben – a Duna-parttól csupán 30-40 méterre – álló épületegyüttes három darab háromemeletes, lapostetős szárnyból áll. Földszinti alapterülete 600-700 méter, a felszín alatt ennél nagyobb alapterületű mélygarázs épült.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
A Graphisoft Park diákszállójának három épületszárnya

Szigetelési szempontból különlegessége az épületnek, hogy 6 különböző tetőfelület található rajta, melyeknek szinte mindegyike eltérő rétegrenddel készült. Mint Kurucz Péter, a kivitelezésért felelős Tectum Kft. műszaki cégvezetője lapunknak elmondta, a kivitelezés alatt a BME Épületszerkezettani Tanszékének hallgatói többször is megtekintették a munkálatokat, hiszen itt egy helyen, egy időben – mint afféle „bemutatóházon” – több különböző szigetelési technológiát is testközelből láthattak. Feltehetően ez a változatosság – illetve a szakszerű megoldások sokfélesége – is hozzájárult ahhoz, hogy az ÉMSZ Év Tetője pályázatán is díjat kapott ez a projekt.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
Az épület különlegessége, hogy több, különböző szigetelési technológiát is alkalmaztak a lapostetőin

A felső tetőszintet – ahol számos épületgépészeti berendezést is elhelyeztek – bitumenes lemezzel szigetelt, fordított rétegrendű, nem járható, leterhelt szerkezetként alakították ki. Erre azonban épült még egy ebből kiemelkedő – mintegy 15 négyzetméteres – tetőszint, melyet már egyenes rétegrenddel építettek. A két tetőszakasz közötti váltás, a szegélyek kialakítása igényelt olyan csomóponti megoldásokat, melyek a szokványos tetőkön nem fordulnak elő. Mindkét tetőrészen Bauder szigetelőlemezt alkalmaztak, a hőszigetelés a fordított rétegrendű tetőnél Ravatherm XPS, az egyenes rétegrendű részen Austrotherm EPS anyagból készült.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
Lapostető nem járható kivitelben

E legfelső tetőszint szigetelésének további érdekessége volt – mondta Kurucz Péter –, hogy a cég itt készített először két rétegben expandált polisztirolhab hőszigetelést. Ugyanis a tervek ezen a helyen 20 cm-es vastagságot írtak elő, de ilyen méretű EPS-táblák jelenleg Magyarországon nem kaphatók (az import pedig nagyon drága lett volna), így egy 12 és egy 8 cm-es réteget alakítottak ki. Ez a megoldás korábban tiltott volt, hiszen a nedvesség bejuthat a két réteg közé, ami leronthatja a hőszigetelés hatékonyságát. Az új szabályok abban az esetben már megengedik ezt, ha a hőszigetelés fölé olyan elválasztó réteget építenek be, mely a víz legalább 95 százalékát képes távol tartani. Ezt a Tyvek Solid alátéthéjazattal tudták biztonságosan megoldani.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
Gépészeti felépítmények a tetőn

A zárófödémnél alacsonyabb szinten található két zöldtető; az egyiket járható terasztető-zöldtetőként, a másik épületszárnyon találhatót nem járható tetőként alakították ki. Ez két különböző szegélyezési megoldást igényelt, és igazi szakmai kihívás volt a járható tetőn a korlát födémre támaszkodó lábainak biztonságos szigetelése. Ezek a tetők egyenes rétegrenddel készültek, a Bauder Thermoplan TPO műanyag lemezét alkalmazták a vízszigeteléshez.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
Az épület kontúrján túlnyúló garázsfödém szigetelési munkái

A mélygarázs tömege – mint fent említettük – túlnyúlik a felszín feletti épület kontúrjain, azaz a földszint magasságában is kialakul egy szigetelendő födém, melyet intenzív zöldtetőként építettek meg, fordított rétegrendű tetőként, bitumenes vízszigeteléssel, változó vastagságú hőszigeteléssel. Itt a feladat része volt természetesen a teljes lábazatszigetelés kialakítása, valamint az angolaknák szakszerű szigetelésének megoldása. Maguk az alépítmények vízzáró betonból készültek, melyhez nem volt szükség szigetelésre.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
Szigetelt párkány – a látszat ellenére nem bádogos szerkezettel készült

További érdekesség, hogy a homlokzat négy vasbeton párkányára – ahová eredetileg fémlemez fedést terveztek, de erre a lejtésviszonyok miatt nem volt lehetőség – műanyag szigetelést készítettek, lágy PVC lemezből (azaz megint csak újabb anyagból). A szigetelést állókorcos kialakítással helyezték el, így néhány méteres távolságból már nem is látható, hogy valójában nem bádogos szerkezetről van szó.

Egy épületen hatféle tetőszigetelés
Terasztetőként kialakított lapostető

Kurucz Péter „jó hangulatú építkezésként” emlékszik vissza erre a munkára. Mint mondja, közvetlenül az építtetőtől kapták a megbízást, így közvetlenül neki tartoztak felelősséggel – ilyenkor a megbízott vállalkozó feltétlenül arra törekszik, hogy mindig a megbízó érdekeit szolgálja, és ne okozzon csalódást. Igaz, a nagyobb bizalom azzal is jár, hogy a megbízó nagyobb önállóságot is vár bizonyos problémák megoldásakor.


Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!


Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©