epjog

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

googleadsense

googleadsense

googleadsense
googleadsense

 


 
 
 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Betonjavító rendszerekkel jelentősen lassítható a házak állagromlása
Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül
Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével
Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán
Speciális kerámiacserép tetőfelújításokhoz
Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal
Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással
Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel
Különleges megjelenésű, méretre vágható zuhanyfolyókaEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása
Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt
A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szabálytalannak
Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás
Az ÉMI Nonprofit Kft. tervellenőrzést és építési műszaki ellenőrzést is fog végezni
Kötelező tervezői művezetés és kivitelezési dokumentáció
Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK előírásai
Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék: Puren GmbH, energia, hőszigetelés, passzívház, poliuretán
Példa
Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál
2016. 03. 01.

A kis alapterületű, kétszintes passzívház egy 70-es években épített, eredetileg magastetős családi ház jelentős átépítésével valósult meg. Az épület függőleges teherhordó szerkezetét B30-as téglából készült, alapvetően meglévő, illetve kipótolt falak alkotják. Az új födémek – a viszonylag kis fesztávhoz (f=4,9 m) igazodva – vékony, 14 cm-es monolit vasbeton lemezek.


Az épületnél alkalmazott hővisszanyerő szellőzőrendszer 75 mm átmérőjű légcsatornáinak födémben történő vezetése indokolatlan vastagság; és ezzel súlynövekedést eredményezett volna, feleslegesen terhelve a meglévő alapozást, ezért a gépészeti szerelés a födém felett készült.

Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál

A csövek közé hőszigetelő könnyűbetont öntöttek, ami egyben a tetőlejtésről is gondoskodik.

A termikus burok PHPP számítással kalkulált és folyamatosan ellenőrzött. A falak tömör felületei 25 cm vastag expandált polisztirol hab (λ=0,035 W/mK) hőszigetelést kaptak U=0,120 W/m2K).

A minőségi, kívül alumíniumborítású műanyag ablakok körül – a „kerülőutas” hőhidak elkerülésére – 20 cm széles, a nyílászáró toktoldójára teljesen rátakaró, 10 cm vastag Puren (λ=0,022 W/mK) PIR-hab káva készült, ami elé további 15 cm-es, az általános felületeknél alkalmazott polisztirolhab hőszigetelést helyeztek.

Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál

Függőleges metszet árnyékolóval
1. Puren PIR (10 cm vastag, 20 cm széles, teljes felületen ragasztva, dübellel rögzítve) 2. Polisztirolhab (15 cm vastag, lefedi a Puren habot, teljes felületen ragasztva, dübellel rögzítve) 3. Polisztirolhab (25 cm vastag, teljes felületen ragasztva, dübellel rögzítve) 4. Puren Purenit alátámasztó palló, a beépítés során elhelyezve 5. Az ablakbeépítés során beépített belső lezáró szalag 6. Enyhén duzzadó PUR-hab hézagtömítés (teljes hézagtérfogat!) 7. Külső (a PUR-hab tömítést is védő) vízzáró lezárószalag 8. Nyílászáró beépítő vakolóprofil 9. Élvédő 10. Csapadékvédő EPDM-fólia megfelelő ragasztóval felragasztva 11. Ablakpárkány alu v=2 mm, rögzítő- és véglezáró elemekkel 12. MDF belső ablakbélés, v=14 mm 13. Tartósan rugalmas tömítés 14. B30-as fal 15. Vakolt kávabélés (fürdőszoba) 16. Belső ablakpárkány 17. Geotextilia elválasztóréteg, az EPDM-fólia és az alu párkánylemez között

Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál

Az attika függőleges metszete

Hasonló megoldású a külső árnyékoló beépítése is, ahol úgynevezett „negatív káva” készült. A 30 cm vastag falba kerülő 20 cm-es kiváltók elé – a téglafallal egy síkba – először 10 cm Puren FD-L PIR hőszigetelő lemezt, majd további 10 cm-es lemezt helyeztek, biztosítva az azonos U-értékű hőszigetelést a nyílászárók körül. A lábazat 25 cm-es extrudált polisztirolhab hőszigetelést kapott.

Az épület laposteteje befelé, egy pontra lejt. A vízelvezetésről megfelelően hőszigetelt víznyelő gondoskodik, amit az elfagyás elleni védelem érdekében elektromos fűtéssel láttak el. A belső vízelvezetéses megoldás épületfizikailag helyes, mivel a megolvadó hólé elvezetése már fagymentes beltéri környezetben történik, továbbá elkerülhető a költséges és kényes bádogosmunka is.

A jelentős vastagságú tető- és homlokzati hőszigetelő rétegek hőhídmentes peremkapcsolata, a tető PVC vízszigetelésének szilárd felületen való szegélyezése és az attikafedés megfelelő, a termikus burokba illeszkedő megoldása nagy odafigyelést igényelt. Első változatként impregnált faanyagból készülő, doboz jellegű attikaszerkezetet terveztek. Azonban a 18 mm-es OSB lapokból álló szerkezet megfelelő csavarozhatósága, a falakon elhelyezkedő legfelső hőszigetelő táblák megfelelő rögzíthetősége bizonytalannak tűnt, és kérdéses volt a vékony szerkezet tartóssága is. Végül – mivel az ablakok beépítéséhez Puren Purenit (λ=0,07-0,08 W/mK) anyagot alkalmaztak – kézenfekvő volt az attika esetében is e termék használata. A Puren Purenit attika két különböző magasságú, illetve az arra szerelt, befelé lejtő, 2,5 cm vastag Purenit lapból áll, amely a homlokzati hőszigetelés vastagságához igazodik. (Egyéb méretű attikafal és fedés is könnyen, hulladék képződése nélkül elkészíthető a standard méretű Purenit táblákból, amik faipari gépekkel szabhatók.) Végső megoldásként vegyes szerkezet született, mely Purenit függőleges elemből és rajta az attika fedését hordozó, befelé lejtő OSB lemezből áll. A függőleges elem 6 cm-es Purenit lap. Ezt, az élén is megálló lapot acélhevederekkel és -konzolokkal rögzítették a födémszerkezethez.

A kapcsolóelemek a termikus burok belső felületére kerültek, így hőhidat nem okoznak. A gazdaságos anyagfelhasználás érdekében az attika magasságát csökkentették, ami a tetőfödém rétegrendjére is befolyással volt.

A tető hőszigetelő rétegeként eredetileg 35 cm átlagos vastagságú, lejtésképző EPS (λ=0,039 W/mK) hab szerepelt a tervekben, mely befogadta volna a szellőztetőrendszer csövezését is. E helyett azonban vékonyabb, 18 cm vastagságú, de jobb teljesítményű (λ=0,022 W/mK), kétoldali alumíniumkasírozású Puren FD-L PIR-hablemezt alkalmaztak, így a teljes födém hőátbocsátási tényezője U=0,117 W/m2K értékű lett, ami megfelel a passzívházaknál elvárt értéknek.

A tető lejtését a szellőzés csöveinek közét kitöltő könnyűbeton adja, így az egyébként lépcsős élképzésű Puren PIR-táblákat a vápákban az egyes tetősíkokra való illeszkedés miatt szabni kellett. A vágási élek PU-hab kitöltéssel váltak hőhídmentessé.

Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál

A projektnél a Puren Purenit anyag – mely a nyílászárók beépítésénél hőszigetelő, teherközvetítő szerkezetként már bizonyított – újabb területen is egyedi megoldást eredményezett. A Puren FD-L és Purenit hőszigetelések a jobb hőtechnikai teljesítményükből adódóan geometriai előnyöket, azaz kisebb rétegvastagságot is eredményeznek, kedvező alternatívát nyújtva más hőszigetelő vagy akár szakipari-szerkezeti anyagokkal szemben.

Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál

Vegyes szerkezet, mely Purenit függőleges elemből és rajta az attika fedését hordozó, befelé lejtő OSB lemezből áll

Hőhídmentes részletek egy balatonszepezdi passzívháznál

Attikacsomópont
A. B-30-as fal B. 14 cm vastag vb. födémlemez C. Laposacél kapcsolószerek 1/3 m-ként D. 60 mm vastag puren purenit palló E. 18 mm vastag impregnált OSB lap 3 % lejtéssel F. Lejtést adó könnyűbeton réteg, benne a szellőzés elosztóhálózata G. 18 cm vastag puren FD-L alukasírozott PIR hab hőszigetelés H. PVC fólia csapadékvíz szigetelés I. Attikafedés J. 25 cm vastag polisztirol hab homlokzati hőszigetelés és vékonyvakolat rendszer

Dobai János DLA építész tervező,
Horváth Sándor épületszerkezeti szakértő


Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!

Kapcsolódó cikkek:
A tetőszigetelés kiválasztásához nem elegendő csak az árakat összehasonlítani

Még a válsággal mélyen sújtott, erősen árérzékeny piacon is a döntési tényezők közé került, hogy egy termék beépítésével ne csak energia legyen megtakarítható, de felhasználásával a környezetet se terhelje. Ilyenek a Puren PUR/PIR hőszigetelő anyagai is, amelyek teljes életciklusuk során pozitív ökomérleggel rendelkeznek.

Tízéves tapasztalataikról beszéltek a passzívház lakói

„Az, amit az elmúlt tíz év alatt itt tapasztaltunk, meggyőzött bennünket. Sok hitetlenkedőt tudtunk időközben a passzívházunk minőségéről meggyőzni” – nyilatkozták 2009 novemberében a németországi Viernheimben élő Frank család tagjai, akik az interjú idején már tíz éve passzívházban laktak.

A korszerű szigetelés nemcsak hatékony, hanem környezetbarát is

Az energiatakarékosságra való törekvés mellett az energia- és környezettudatosságra is mind többen válnak fogékonnyá, mely szemlélet az építőanyagok közötti döntésre is kihat, így egyre nagyobb az olyan termékek iránti érdeklődés, amelyekkel nemcsak energia takarítható meg, de felhasználásuk a környezetet sem terheli.

Tűzzáró és hőszigetelő keményhab táblák

A Purenotherm tűzzáró réteg alkalmazásával más hőszigetelő anyagokhoz képest alapanyagtól és vastagságtól függően, körülbelül 15-40 százalékkal vékonyabb rétegben érhető el azonos hővezetési érték. Ez különösen előnyös felújításoknál, illetve olyan új épületeknél, ahol az utólagos hőszigetelésre szolgáló hely szűkre van szabva.

Új megoldás a lapostetők attikáinak kialakításához

A Puren GmbH a kölni Dach+Holz nemzetközi vásáron a magas- és lapostetőkhöz, a padlókhoz és a homlokzatokhoz szánt hőszigetelőanyag-kínálata mellett egy új attikaelemet is bemutatott: a Purenit attikaelem lehetővé teszi a lapostetők szegélyeinek hőhídmentes kivitelezését.

Poliuretán lemezek magas-, lapos- és kis hajlásszögű tetőkhöz

Milyen hőszigetelést célszerű alkalmazni a sok fedélhajlással és kiálló tetőablakkal készülő tetőkön? Hogyan lehet kis hajlásszögű tetőt, vagy könnyűszerkezetű lapostetőt gazdaságosan és tűzbiztosan hőszigetelni? Hatékony eszközök akár speciális tető-hőszigetelési feladatokra.

Szarufák feletti hőszigetelő rendszer

A magastető felújításakor alkalmazott szarufák felett elhelyezett, poliuretán keményhabból készülő (PUR) hőszigetelő rendszerek kitűnő megoldást nyújtanak az épületek utólagos hőszigetelésére.

Lapotetők szakszerű és korszerű szigetelése

A cseh Nemzeti Galériához tartozó Kereskedelmi Palota (Veletrzni Palace) átfogó tetőfelújításon esett át – az épület elavult lapostetőjének felújításához nagy teljesítményű PUR/PIR keményhab hőszigetelést alkalmaztak.Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©