epjog

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

 googleadsense

googleadsense

googleadsense

googleadsense
googleadsense

 


 
 
 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Betonjavító rendszerekkel jelentősen lassítható a házak állagromlása
Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül
Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével
Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán
Speciális kerámiacserép tetőfelújításokhoz
Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal
Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással
Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel
Különleges megjelenésű, méretre vágható zuhanyfolyókaEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása
Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt
A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szabálytalannak
Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás
Az ÉMI Nonprofit Kft. tervellenőrzést és építési műszaki ellenőrzést is fog végezni
Kötelező tervezői művezetés és kivitelezési dokumentáció
Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK előírásai
Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék: Artifex Kiadó Kft., építészet, Metszet, szakkiadvány
Hír
Kultúrák találkozása – mit kaptunk a rómaiaktól?
2016. 03. 08.

Metszet 2016. január-februári száma a 13. Nemzetközi Építészkongresszus témáját, a kultúrák találkozását veszi górcső alá az idei rendezvény sztárvendégei – köztük a SANAA, az OMA és a Mies van der Rohe-díjas Emre Arolat – legfrissebb épületein keresztül. Számunk a külföldiek példáival itthoni alkotásokat állít párhuzamba.


A cím Wesselényi-Garay Andor írására utal, aki Amit a rómaiak adtak – Kortárs külföldi építészek Magyarországon címmel alapos elemzését adja az elmúlt fél évszázad építészetében a külföldi közreműködésnek. Virág Csaba 1972-es – éppen napjainkban megsemmisülő – villamos teherelosztójának olasz belsőépítészetétől a követségi épületeken át borászatokig, irodaépületekig veszi sorra azokat az alkotásokat, amik hatottak a magyar építészetre, és még inkább azokat, amik nem. Merthogy jobbára ez jellemző: a francia, osztrák, német tervezők alkotásai a magyar közegben jórészt visszhangtalanok maradtak. A cikk nagy értéke az a hosszú lista, mely a jelentős magyarországi alkotásokat felsorolja külföldi tervezőktől.

Valamelyest más képet mutat az idehaza letelepedett építészek munkássága, akik a társadalmi közegbe ágyazódva már nem idegenként tették le névjegyüket. A lapban bemutatott Anthony Gall (Hangvilla, Veszprém), Dick Sikkes (pannonhalmi látogatói központ), Oliver Sales (Olimpia Park, Budapest) mind annak példái, hogy az itt élő külföldi születésű építészek sokat tudnak adni a magyar építészethez, a magyar építészeti közélethez.

A külföldi példák között a 13. Nemzetközi Építészkongresszus sztárépítészeinek alkotásait láthatjuk, így Emre Arolattól egy tengerparti üdülőfalut, melyet nagyon érzékenyen sikerült a sziklákra ültetni; a Sauerbruch Huttontól 2015 legjobb német épületét, a kölni Emánuel-templomot; a Nieto Sobejano irodától az egyelőre terv fázisban lévő Arvo Pärt központot; az OMÁ-tól (Office for Metropolitan Architecture) a moszkvai Gorkij parkba egy modern pavilon felújításával létrejött Kortárs Művészeti Múzeumgarázst; s végül a SANAÁ-tól a New Canaanban, természeti környezetben kígyózó hitéleti és rekreációs épületet. A projektek mindegyikének rendkívül gazdag kulturális vonatkozása van a szocializmustól a kereszténységig, a zenétől a festészetig – hogy a területi sokszínűségről ne is beszéljünk.

A címlapra a nyolcszáz éves hagyományú Mátraverebély-Szentkút új épületegyüttese került. Nagy Tamás alkotásáról Szabó Levente írt értő kritikát, felfedezve az organikustól a land-artig, a skandináv hagyománytól a népi építészetig, a nagyításelmélettől Peter Zumthorig mindazokat a hatásokat, melyek ezt a nagyszabású, de mégsem tolakodó művet formálták. A pauszlapra a zarándoképület egy korai vázlata került, és a szokott módon néhány rövid írás színesíti a cikket - az egyik Steven Holltól.

Végül a rovatok kínálata: a Mai szemmel rovatban Dúl Dezsőék Mechwart téri épülete 1960-ból, az A_pro' rovatban egy erdélyi menedékház a kolozsvári Blipsz! irodától, a Zöld Oldalak rovat az emberközpontú irodák jó gyakorlatai, a Tervpályázatok rovatban az aktuális nemzetközi eredmények és felhívások mellett a Maggie's központok szerepelnek.

 

A lap itt fizethető elő >> http://tervlap.hu/elofizetes


Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!

Kapcsolódó cikkek:
Olvassa a Metszetet! Olykor akár ingyen!

Valljuk be, a Metszet előfizetése önmagában sem drága, de akinek a 4900 forint – diákoknak ennek a fele – is sok egy évre, több évre előfizetve még olcsóbban megúszhatja. Sőt! Aki megelégszik a lapszámok felével és az elektronikus kiadással, ingyen is hozzájuthat!  És ilyen akció az Építési Megoldásokra is van!

Építési_megoldások_2016_1
Galyatető az új Metszet címlapján!

Sport- és szabadidős létesítmények sorjáznak a Metszet 2016/2 számában, köztük uszodák, stadion, tornaterem, öltöző, buszmegálló, sőt, templom. Címlapon Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron munkája a galyatetői kilátó- és turistaszálló-bővítés.

Újra kapható a vasbeton szerkezetek tervezési segédlete nyomtatott formában

A könyv harmadik kiadásába bekerült egy új (12.) fejezet a szerkezetekben fellépő másodrendű hatásokról. A 2015-ben hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján aktualizáltuk a tűzállósági követelmények (9.1.) fejezetet. Módosult a központosan nyomott oszlopokkal foglalkozó 6.6.3 fejezet.

Ismét kapható a Kisokos Statikusoknak nyomtatott formában

Dr. Dulácska Endre statikai segédlete 1990 óta számtalan kiadást ért meg, két éve az Msz EN Eurocode szabványok szerint is frissült, az új kiadásban a tűzvédelmet, hőtechnikát és még néhány részletet átdolgoztunk, aktualizáltunk.

 

Építési_megoldások_2015_4
Építési_megoldások_2015_3
Hauszmann-terv és exkluzív interjúk az új Metszetben

Rendkívüli a Metszet 2015/5 száma: a teljes lapszám a Nemzeti Hauszmann tervvel foglalkozik. Exkluzív interjú L. Simon László államtitkárral és Potzner Ferenccel a tervekről, német és cseh párhuzamok bemutatása, a Vár régészeti szakcikkekben

A világkiállítás az új Metszet témája – „De boldogító ez a HÁZ!”

Herzog és de Meuron, Libeskind, Foster pavilonjait mutatja be a Metszet kilenc másik társaságában. Az expó témájához kapcsolódóan pedig két magyar épületet (Fúzió, Eger; Rendezvényház, Visegrád) és egy német múzeum kerül terítékre. Most először melléklet!

Metszet_2015_4
Metszet_2015_melléklet
ÉpítésiMegoldások_2015_2
Itt a Metszet 2015/3 száma!

Kontextus a legfrissebb Metszet központi témája. A címlapon a Szolnok központjában emelt Agora kulturális központ Álmosdi Árpádtól, a lapban pedig a debreceni Tudományok Palotája (Lengyel-Kovács), és két fővárosi irodaház a 3H irodától és Szász Lászlóéktól. És három külföldi példa.

Metszet_2015_3
A százlakásos passzívház az új Metszet címlapján

Lakóépületekkel foglalkozik a Metszet 2015/2 száma, köztük Nantes-i társasház, Steyrben régi vámházból lett lakóház, szingapúri luxusvilla is szerepel. A magyar színeket Józsa Dávidtól, Borbás Pétertől, Paládi-Kovács Ádámtól és Szentmáry Szabolcstól egy-egy családi ház képviseli.

ÉpítésiMegoldások_2015_1
Metszet_2015_2
Az Építészkongresszus sztárjai a friss Metszetben

Erick van Egeraat négy projektje – szemétégetőtől múzeumig – a Mecanoo két kulturális központja és egy kápolnája, a Nieto Sobejano cordobai művészeti központja, és Herman Hertzberger üzenete a magyar építészeknek.

Metszet_2015_1
Vasbeton szerkezetek példatár az Eurocode előírásai alapján

A dr. Draskóczy András egyetemi adjunktus által összeállított példatár az Eurocode előírásaival ismerkedő gyakorló mérnökök részére is hasznos segítőtárs lehet, nem csak az egyetemi hallgatók felkészülését hivatott szolgálni. A feladatmegoldásokhoz fűzött megjegyzések a könnyebb megértést, az adott témában való elmélyülést szolgálják. 

Terhek és hatások – A tartószerkezeti tervezés alapjai

A segédlet az Eurocode szerinti tartószerkezet-tervezés két alapvető témakörét öleli fel. Az első a tervezés alapfogalmait, elvi összefüggéseit taglalja, míg a második a tartószerkezetet érő terhek és hatások meghatározásának módját ismerteti. Mindkét témakörben nélkülözhetetlen a jártasság ahhoz, hogy bármely tartószerkezet tervezését, méretezését el lehessen végezni.

Sportoljon a Metszettel!

Rudas fürdő, egy Herzog és de Meuron-sportcsarnok és egy ACXT-stadion, a Tüskecsarnok, a Groupama Aréna, a Telki sportközpont uszodája, az Audi-csarnok: sport a 2014/6 Metszet témája.

ÉpítésiMegoldások_2014_4
Metszet_2014_6
Metszet
ÉpítésiMegoldások_2014_3
Geotechnikai kézikönyv földrengésre való méretezéshez

Megjelent Richard Ray professzor hiánypótló könyve, mely a gyakorló mérnökök számára kíván segítséget nyújtani a földrengésre való méretezéshez kapcsolódó geotechnikai feladatok áttekintésével.

Acélszerkezetek 1-2. Eurocode segédlet

Ádány Sándor, Dulácska Endre, Dunai László, Fernezelyi Sándor, Horváth László Acélszerkezetek segédlete 1. Általános eljárások, valamint 2. Speciális eljárások részekből áll, egy kötetben! Az Eurocode 3 szerinti tervezést segítő könyvön átvezették a magyar Nemzeti Mellékletek előírásait és útmutatásait is.

Régi és új a Metszet 2014/5 szám témája

Címlapon a Várkert Bazár, a belíveken műemléki és nem műemléki rekonstrukciók, helyreállítások. A helyszínek: Budapest, Hatvan, Kaposvár, Sárospatak, Alicante, Augsburg. Valamint Láris Barnabás-interjú, biennálé-beszámoló, és egy új rovat!

Metszet_2014_5
Közösségi épületek az új Metszet fókuszában

Címlapon a körtéri Gomba, a téma a közösség a Metszet 2014/4 számában. Erdélyi és német példák mellett az újrónafői templom, az ürömi plébánia, a pilisszentlászlói waldorf-iskola, a paksi gyógyfürdő és a lágymányosi Q2 épület kerül terítékre.

Metszet_2014_4
Metró, stadion és főterek a Metszet új számában

Valamennyi állomás építészeti értékelésével, a Kossuth tér és Balassagyarmat városközpontjának bemutatásával, a Debreceni stadionnal, valamint spanyol és japán városközponti beruházásokkal foglalkozik a Metszet 2014/3 száma.

Digitális segédletek a tervezői gyakorlathoz

Kedvező ár, aktualizált tartalom, szabadszavas keresési lehetőség a szövegben – ezek a fő előnyei a digitális kiadványoknak, melyek számítógépen, táblagépen és okostelefonon is olvashatók. A Kisokos statikusoknak, a Fa tartószerkezetek és az Építésügyi hatósági útmutató című köteteket ajánljuk a szakemberek figyelmébe. 

Metszet_2014_3
Kortárs magyar villák az Metszet 2014/2 számában

Öt villa és két társasház képviseli a magyar lakóházépítést a Metszet 2014/2 számában, amit egy cseh minimalista lakóház egészít ki. Az aktuális rovatban hosszabb beszámoló olvasható az idei Nemzetközi Építészkongresszusról.

Elérhető a Vasbeton szerkezetek segédlet digitális kiadása

A Vasbeton szerkezetek című Eurocode-segédlet nyomtatott kiadása elfogyott (az utánnyomás nemsokára várható!), azonban már elérhető a digitális változat, mindössze bruttó 900 Ft-os áron. A Digitalstand rendszerében a segédlet számítógépen, tableten, okostelefonon is olvasható. 

Múzeumok és Építészkongresszus az új Metszetben

A 11. Nemzetközi Építészkongresszus sztárjainak egy-egy épületét is bemutatja a Metszet folyóirat első száma. Mario Bottától a Gránátkő-kápolnát, a Tham & Videgård irodától a Kalmar művészeti múzeumot, Erik Nobeltől a Jellingsi rúnakövek bemutatását, Kas Oosterhuis holland építésztől pedig a budapesti Bálnát tárgyalja.

Metszet_2014_1
Óriási durranás: Mario Botta a Bálnában, Budapesten!

Mario Botta, Kas Oosterhuis, Tham & Videgård, Erik Nobel, Martha Thorne: a Kultúra és építészet mottójú idei Nemzetközi Építészkongresszusra a terület szaktekintélyei jönnek, ráadásul személyesen mutatja be a szakmai közönségnek a frissen elkészülő Bálna Budapestet holland tervezője.

A DEM a Metszet 2013/6. számának címlapján

Az ipari dizájn a Metszet idei utolsó számának központi témája. Lehet ilyen hangvételük persze valóban ipari épületeknek – mint a Csarnok Nagydíj díjnyertes épületein, Ekler Dezső legújabb pincészeti épületén vagy a Richter új biotechnológiai épületén láthatjuk. De akár múzeum is épülhet ilyen stílusban, például a kemenesháti Vulkánpark Földes Lászlótól, vagy a madridi UAM új campusépülete, nem beszélve a London Barking elővárosában álló, irodaházzá alakított magtárról. 

November 8-án érdemes digitális szakkiadványt vásárolni!

November 8. az úgynevezett DotcommerceDay (DCD) világszerte az internetes vásárlás napja – ebből az alkalomból ezen a napon minden digitális kiadványunkat 50 százalékos engedménnyel kínáljuk a Digitalstandon. Az akció hat különböző szakmai kiadványt - szaklapokat, segédleteket - érint.

Újra kapható nyomtatott formában a Fa tartószerkezetek című kiadvány

A Fa tartószerkezetek – méretezés az Eurocode alapján című kötet a praktizáló építész- és építőmérnökök, valamint az egyetemi hallgatók számára összefoglalja a magasépítési fa tartószerkezetek méretezésének azon legfontosabb összefüggéseit és adatait, amelyeket az Eurocode 5 szabvány és a hozzá kapcsolódó előírások tartalmaznak.

Upcycling a legfrissebb Metszet témája

Upcycling – szokatlan szót választottak mottóul a Metszet 2013/5 számának a szerkesztők. Az upcycling felértékelve újrahasznosítást, feljavítva reciklálást jelent, ami épületeknél nem oly ritka. A lapszámban van a párizsi Operaházban létrehozott kávézó (építész: Odile Decq), egy spanyol sörfőzdéből lett grafikai múzeum (Aranguren & Gallegos), spanyol középkori házból lett szálló (Alex Borrás, Enric Farrerons, Octavio Pérez), német iskolából fejlesztett múzeum (Ahlbrecht Felix, Scheidt Kaprusch).

Amit az új metróállomások építészeti kialakításáról tudni érdemes: kalauzunk a generáltervező

Miközben a budapesti 4-es metró az ország egyik legjelentősebb közlekedési beruházása, melynek folyamatát a sajtó kiemelt figyelemmel kíséri, még a szakmai a közvélemény is viszonylag kevéssé ismeri a beruházás építészeti megoldásait. Az Építési Megoldások új száma most átfogó képet nyújt ezekről. 

Rendhagyó öko-szám a Metszet 2013/4 száma!

Japán öko-ponyvaház, vályogszálló az Atacama-sivatagban, hipermodern vályoglakás, passzívházzá alakított beton magasház, himalájai magyar napház – néhány érdekesség a Metszet 2013/4 ökoszámából, mely ráadásul minisztériumi támogatásának köszönhetően hirdetésmentes.

Metszet_2013_4
Középületek elemzései a Metszet 2013/3 számában

Chehadé Abdel Rahim, Csillag Katalin, Csomay Zsófia, Gőz Dorottya, Gunther Zsolt, Kalmár László, Lente András, Emanuelle Moureaux, Pintér Tamás, Promontório (Paulo Martins Barrata, Joao Luís Ferreira, Paulo Perloiro, Pedro Appleton, Joao Perlioro) , Taraczky Dániel, Vesmás Péter, Zsuffa Zsolt az új Metszetben

Metszet_2013_3
Megjelent az Építésügyi hatósági útmutató

Az Építésügyi hatósági útmutató 2013 – Az építésügyi hatósági eljárások és a szankciórendszer című digitális kiadvány tartalma folyamatosan frissül: aki egyszer megvásárolja, az az év végéig mindig az aktualizált változatot tudja elérni. A könyv gyakorlatias magyarázatokkal, listákkal, táblázatokkal is segíti az eligazodást a hatósági eljárások útvesztőjében. 

Burkolástechnika és egészség

Az egészségügyi kérdések nagy hangsúlyt kapnak a nemrégen megjelent, Burkolástechnikai Megoldások című kiadványban. Az akadálymentességi szempontokról és előírásokról részletes összefoglaló olvasható, és több cikk is érinti a kórházakba, egészségügyi intézményekbe tervezhető felületek kérdéskörét. 

ÉpítésiMegoldások_2013_2
Lakóépületekkel foglalkozik az új Metszet

A sokemeletes tűzpiros spanyol szociális lakások és az angol sorházak újraértelmezése mellett szegedi passzív társasház, budai villa, sóskúti extravagáns családi ház, balatonfüredi tömbbeépítés és váci homlokzatfelújítás szerepel. Utóbbi cikk egy védett homlokzat hőszigetelését mutatja be. Érdekességként egy krétai bioklimatikus iskola tervét is taglalja a lap, és persze beszámol a Nemzetközi Építészkongresszusról. 

Metszet_2013_2
Identitás a téma az új Metszetben is

Az Építészkongresszus nemzetközi sztárjai mellett magyar építészek is elmondják gondolataikat az új Metszetben az építészet és identitás kapcsolatáról. 

Metszet_2013_1
országos konferenciasorozat

Miért éri meg? – Az ökologikus építészet ökonómiája címmel a HuGBC (a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) és a Metszet kiadója, az Artifex Kiadó konferenciasorozatot rendez, bemutatva a költséghatékony, fenntartható építészet mesterfogásait.

Új Kisokos statikusoknak – digitális formában, kedvezményesen kapható!

A Dulácska Endre professzor szerkesztésében készült, az Eurocode-szabványok figyelembe vételével kidolgozott Kisokos statikusoknak első kiadása elfogyott; a második, javított kiadás digitális formában már kapható. A jelentős kedvezménnyel megvásárolható digitális segédlet számítógépen, iPad-en és Android platformon is olvasható; tartalmában szabadszavas keresés lehetséges. 

Digitálisan is elérhető a Fa tartószerkezetek Eurocode-segédlet

A digitális Fa tartószerkezetek tervezési segédlet számítógépen, iPad-en és Android platformon is olvasható. Ráadásul ilyen formában nagyon kedvező áron, 900 Ft-ért megvásárolható a kiadvány. 

Építési Megoldások: több mint szaklap!

Az Építési Megoldások szaklap egyre inkább „szak", és kevésbé „lap" – röviden talán így foglalhatjuk össze szerkesztőségi koncepcióváltásunk eredményét. Íme 3+1 ok, amiért és ahogyan érdemes 2013-ban velünk tartani. 

Teljes az Építési Megoldások 2012. évi tematikus számainak sorozata

Megjelent a Szigeteléstechnikai Megoldások című kiadvány – ezzel teljessé vált a sorozat, amely az év folyamán egy-egy adott témakörre összpontosított: energiatudatosság, tetők és homlokzatok, burkolástechnika, szerkezetépítés, szigetelés. E legutóbbi szám a napelemek lapostetőbe integrálásától az aljzatban futó vezetékek hő- és hangszigeteléséig számos problémát dolgoz fel. 

Vidéki high-tech épületek az új Metszetben

Az idei utolsó számban szerepel a NASA új kutatóépülete, egy beton laborépület Spanyolországból és egy norvég kamionmérő. A hazai színeket a pécsi SZKK új laborépülete, a debreceni In Vitro egyetemi épület, a tihanyi apátsághoz készült fogadóépület, egy veszprémi szálloda, a Százhalombatta főterét bezáró új épület és két gyárépület képviseli. No és persze a címlapra került pannonhalmi új liturgikus tér John Pawson brit sztárépítésztől.

Metszet_2012_6
MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus 2013

Több éves előkészítő munka után 2013-ban elfogadta meghívásunkat Glenn Murcutt Pritzker-díjas, világhírű ausztrál építész. Előadást tart még többek között 2009-ben a Világ legjobb épületét tervező dél-afrikai építész, Peter Rich.

Megjelent a Vidéki Építészet

Újrahasznosított anyagokból épült modern ökoház, közösségi célokra felújított régi pajta és tájház; szalmabála-építészet, kastélyrekonstrukció, főtérrendezés, egy szellemes formavilágú kis piacépület és még sok más jó példa a Vidék és Gazdaság lap különszámában.

ÉpítésiMegoldások_2012_5
Sport az új Metszet fókuszában

Zaha Hadid világhírű építésznő irodájának grafikája került a legfrissebb Metszet címlapjára. A londoni Aquatics nem az egyetlen olimpiai épület, amit a folyóirat bemutat: a Velodrome részletes ismertetése mellett nagyobb lélegzetvételű cikk tekinti át a világraszóló esemény építészeti vonatkozásait. 

ÉpítésiMegoldások_2012_4
Metszet_2012_5
Épületgépész kurzussal bővült a tervlap.hu továbbképzési kínálata

A kötelező mérnöki továbbképzések között elindult az épületgépészeknek szóló kurzus. A rendelkezésre álló 6 órányi tananyagból öt órányit kell kiválasztani és elvégezni, amit a vonatkozó tesztek kitöltése igazol. 

Történelmi épületek rehabilitációja, városmegújítás – országos szakmai konferenciasorozat

Helyszínek: Szombathely – Budapest – Debrecen – Pécs. Továbbképzési pontok: MÉK: 2 pont (2012/232), MMK:  2 pont (01/2012/0123). A konferencia előadásai konkrét példákon keresztül mutatják be a történelmi városközpontok, főterek, tetők és homlokzatok egységes rehabilitációjának példáit, a beruházások tanulságait.

Családi házak és lakóházak az új Metszetben

Izlandtól Spanyolországig lakóházak, nyaralók szerepelnek a folyóirat legújabb számában: fatetős izlandi, kőtetős spanyol, felújított sajkodi és megmentett lovasberényi, átalakított pesti és hipermodern budajenői. A címlapon Lázár Antal Ybl-díjas építész és Tkacsik Márta belsőépítész által tervezett passzívház.

Metszet_2012_4
Csupa vidéki épület az új Metszetben

Makovecz Imre legnagyobb alkotása, a posztumusz elkészült makói Hagymatikum szerepel a Metszet legfrissebb számának címlapján. A lap a közösségi építést járja körül: templomokat mutat be Cordobától Szegedig, identitást adó épületeket: a tihanyi Levendula-házat, a mohácsi Szent Koronát formázó épületet, egy japán múzeum-szigetet, debreceni campust.

Intelligens épület: az energiamegtakarítás eszköze

A Műegyetemnek nemcsak a professzorai, de kutatást végző hallgatók is előadást fognak tartani a június 14-ei „Intelligens épület” konferencián. A Metszet kiadójának Építész Tervezői Napján futurisztikus anyagokról és megépült referenciákról is szó lesz. Kamarai pontok: MÉK: 2 pont, MMK: 2 pont.

Új európai irányelv az épületek légzárásáról – részletek a május 24-i Tervezői Nap programjából

Az energetikai tervezés új szemléletéről, a hő- és hangszigetelés kapcsolatáról, átforduló fémlemez fedésekről is szó lesz a Tető- és homlokzati megoldások című, május 24-i konferencián. Konkrét szerkezeti megoldások, termékek bemutatásán kívül építésjogi témájú előadást is hallhatnak a résztvevők. Kamarai pontok: MÉK: 2 pont, MMK: 2 pont.

Tető- és Homlokzati Megoldások, 2012

A klímahomlokzatokkal kapcsolatos mai műszaki tudás átfogóan tanulmányozható a K&H bank új budapesti székházán – derül ki többek között az Építési Megoldások szaklap legújabb (2012/2.) tematikus számából, amely a tetők és homlokzatok szakterületén elérhető legkorszerűbb megoldásokról ad körképet.

Régi és új a legújabb Metszet témája

Három elemző írás is foglalkozik a Zsolnay Negyed együttesével. Japán, spanyol és mexikói példák, valamint a Váci1, a Zeneakadémia és a Betekits Hotel magyar példái segítik a régi és új együttélésének új módjait megismerni. A lap beszámol a márciusi budapesti Nemzetközi Építészkongresszusról és visszhangjáról is.

Megjelent az Energiatudatos Megoldások – e héten még ingyen igényelhető!

Január óta minden eladott, illetve bérbe adott épületre kötelező energetikai tanúsítást készíteni – de mi történik, ha valaki mégis elmulasztja? A tanúsítással kapcsolatos téveszmék tisztázása mellett a házak belső oldali hőszigetelésének lehetőségéről is közöl cikket az Energiatudatos Megoldások című új kiadvány.

Tűzvédelem, biztonságtechnika – Tervezői Nap április 4-én

A tűzvédelem az utóbbi időben az érdeklődés központjába került az OTSZ ismételt módosításai, a tűzesetek és az ezek kapcsán az egyes építőanyagokkal kapcsolatban is fellángolt viták miatt. Az Építész Tervezői Napok sorozat első konferenciája 2012. április 4-én ezzel a témakörrel foglalkozik.

Öko-logikus építészet 2012

A tavaly indított előadássorozat idei újdonsága: a konferencia előkészítése során konkrét tervek és elemzések készülnek, melyek eredményét – a gyakorlatban használható és a magyarországi körülményeknek megfelelő, komplett műszaki megoldást – ismerhetik meg a résztvevők. Akik – reményünk szerint – a nap végére képesek lesznek aktívházat tervezni a vázolt ökologikus megoldások alkalmazásával.

Megjelent a Metszet 2012/1 száma

A MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus négy külföldi előadója került be egy-egy házzal a Metszet idei első számába. Így Anu Puustinentől egy finnországi fa üdülőház, az AllesWirdGut irodától Ausztria legnagyobb passzív irodaháza, Dan Phillipstől egy hulladékból épült kis texasi iroda, a Behnisch Architecktentől pedig egy rákkórház Heidelbergből.

Egyszerű/en építészet – Építészkongresszus 2012

A konferencián ebben az évben az egyszerű, a szimpla, a tiszta építészet jelentését keressük a szépség forrásai után kutatva. Vendégeink lesznek: Anu Puustinen (Avanto), Herwig Spiegl (AllesWirdGut), Dan Phillips (The Phoenix Commotion), Stefan Behnisch (Behnisch Architekten)

Mérnökszakmai megoldások – Tűz-, víz-, katasztrófaálló építés

Az egyre gyakrabban előforduló természeti katasztrófák, szélsőséges időjárási körülmények és az épített környe-zettel szembeni mai igények átgondolt, korszerű és biztonságos szakmai megoldásokat kívánnak. A témához kapcsolódó legfontosabb információk megismerhetők az ország hat helyszínén, februárban tartott konferenciasorozaton.

Már lehet regisztrálni a Tervezői Napokra!

Ismét izgalmas témákkal jelentkezik a BME Épületszerkezettan Tanszék, a Metszet és az Építési Megoldások közös konferenciasorozata: az új OTSZ és a tűzvédelem, a legújabb tető- és homlokzati megoldások, az intelligens épület, az energiadizájn, valamint a kül- és beltéri járófelületek kerülnek terítékre az öt tervezői napon.

Egyszerű építészet – egyszerűen építészet – Építészkongresszus kilencedszer!

A konferencián ebben az évben az egyszerű, a szimpla, a tiszta építészet jelentését keressük a szépség forrásai után kutatva. Választ várva arra: több-e az egyszerű építészet a minimalistánál? A mostani bizonytalan időszakban az alkotás maga is egyre értékesebb, hiszen egyre ritkább.

Válasszon két ingyenes Építési Megoldások-példányt!

2012-ben az Építési Megoldások szaklap tematikus számokkal jelentkezik. Ezekből most kettőt – az érdeklődési körükhöz, szakterületükhöz leginkább illő számokat – ingyenesen igényelhetnek szakember olvasóink! A kiválasztott számokat a megadott megjelenési időpontokban postázzuk.

Kreditpontos és kötelező kamarai képzések – akár az ünnepek alatt is!

Az építészek és más építőipari szakemberek számára előírt kötelező és szabadon választott továbbképzés elvégzésének kényelmes módja az on-line távképzés, amely időbeli kötöttségektől mentesen – tehát akár a karácsonyi-újévi ünnepi időszakban is – a jelentkezéstől számított néhány napon belül teljesíthető.

A Mátyás-templom és a Tőzsdepalota felújításáról ír az Építési Megoldások 2011/4. száma

Miért van szükség az új tűzvédelmi szabályzatra, ha drágíthatja és bonyolíthatja a tervezési folyamatot? Milyen szerzői jogai vannak a tervezőnek? Többek között e kérdésekről olvashatunk az Építési Megoldások szaklap új számában, amely két kiemelkedő budapesti felújítási projekt egyes szakmai részleteiről is ismertetést ad.

ÉpítésiMegoldások_2011_4
Kisokos statikusoknak – Segédlet tartószerkezetek tervezéséhez

Az Eurocode szabványok figyelembevételével készült, elsősorban statikus tervezőknek, illetve teherhordó szerkezetekkel foglalkozó mérnököknek ajánlott Kisokos Statikusoknak című segédlet a vonatkozó szabályok felfrissítésére szolgál, egy kötetben tartalmazva a szükséges képleteket, táblázatokat.

Európai és magyar gyárak az új Metszetben

Ismét ipari épületekkel foglalkozik a Metszet november-decemberi lapszáma, a tavalyi évhez hasonlóan. Terítékre kerül a Mercedes kecskeméti új üzeme Annus Marinától, a dabasi piac a Kiss-Járomi párostól, a pannonhalmi fűtőmű a Czita irodától, egy veszprémi hűtőház új megoldása, valamint a pécsi Zsolnay-negyed.

Alapvető változások zajlanak az ipari építésben

Az Ipari Építés - Csarnokmegoldások 2011 konferenciasorozat egyik nagy meglepetése az ipari padlók körében bekövetkező paradigmaváltás bemutatása volt: terjednek a hézagmentes ipari padlók, melyek kivitelezésének egészen más a felfogása, és melyeket néhány nemzetközi hírű professzor éppúgy támad, ahogy mások támogatnak.

Építész Tervezői Napok 2011.
Függőfolyosó, csarnokok, alagút az Építési Megoldások 2011/3. számában

Egy függőfolyosó-felújítás viszontagságos történetéről éppúgy olvashatunk a nyomtatott Építési Megoldások szaklap legújabb, 2011/3. számában, mint az ipari épületekhez, csarnokokhoz kapcsolódó építőanyagokról, technológiákról. A lap folytatja a tervezők jogaival és kötelességeivel foglalkozó cikksorozatot is.

ÉpítésiMegoldások_2011_3
Megjelent a Metszet 2011/5 száma

Egy magyar építész spanyolországi óvodáját mutatja be címlapján a Metszet legfrissebb száma. Tarsoly Csaba külföldön élő építész Boadilla del Monte óvodásai örömére tervezett visszafogottan elegáns, tenyérnyomokkal díszített épületet és előtetőt.

Az intelligens épülettől az aktívházig – konferenciasorozat, 2011

Intelligens épületüzemeltetés, építészeti és kivitelezéstechnikai megközelítésben. Szakmai továbbképzés és konferenciasorozat 2011 szeptemberében és októberében; Debrecen, Budapest, Győr. MÉK: 2,5 pont (tsz.: 2011/114), MMK: 2 pont (tsz.: 13/2011/0090).

Épületklimatológia konferencia

Ma már jelentős felkészültséget igénylő tervezői feladat az épületek egészséges belső klímájának biztosítása – miközben a tágabb környezet védelmére is tekintettel kell lenni. A konferencia ehhez nyújt hasznos ismereteket. Továbbképzési pontok: MÉK: 2 pont, MMK: 1,5 pont. Időpont: 2011. szeptember 15. Helyszín: Budapest, Bara Hotel.

ÉpítésiMegoldások_2011_2
Családi házak a Metszet új számában

Családi házakat és a lakásépítés néhány aktuális problémáját mutatja be az új Metszet 2011/4 száma. A címlapra Vincze László köveskáli majorsága került, melyről Balázs Mihály írt érdekes cikket. Belül Jenni Reuter finn, José és Nuno Mateus portugál, Masahiro és Mao Harada japán; valamint Kuknyó Lajos, Paládi-Kovács Ádám, Schill Bernadett és Gábor, s végül Ráth Gábor egy-egy magyar családi házával ismerkedhetünk meg.

Építész- és mérnöki továbbképzés a www.tervlap.hu-n

Új formában, de szakmailag változatlanul értékes tartalommal és gyorsan elvégezhetően működik június 21-től kiadónk építész- és mérnöktovábbképző on-line tanfolyama. E hét elejétől az eddig a www.epitesztovabbkepzes.hu honlapon elérhető távoktatásunk a www.tervlap.hu rendszerébe integráltan működik tovább.

Rendhagyó szállók a Metszet 2011/3 számában

Szállodák, repülőtér, meditációs épület – a turizmus a témája a Metszet legfrissebb számának. A címlapon a paksi Erzsébet Szálló wellness-részlegének kőpiramisa, és a külföldi példák is hasonlóan meghökkentők: egy spanyol szálló „dobozokból”, egy luxushotel Porto Santo szigetéről.

VÍZhatlan – VÍZzáró – VÍZálló, 2011. június 2.

Építész Tervezői Napok 2011.

 

Paraméterspecifikus járófelületek – Építész Tervezői Nap május 5-én

A padlóburkolatok témáját fogja körüljárni a májusi tervezői nap, ahol az M-Teampannon építésziroda a SOTE Oktatási és Kutatási Központját – különös tekintettel az ott elkészült terrazzoburkolatra – fogja bemutatni, Ferdinánd Árpád és Csaba pedig aktuális munkái mellett a Graz-i Volker Giencke irodában szerzett tapasztalatairól is be fog számolni.

Andy Warhol és a Sacher torta

Mi is az az upcycling és hogyan értelmezhető építészeti vonatkozásban? Ezt a kérdést járta körül a március 24-én, a szokásos nagy szakmai érdeklődés mellett lezajlott ez évi első Építész Tervezői Nap. A résztvevők a loftoktól a barokk templomokon át Shigeru Ban építészirodájának munkamódszereiig sok érdekes témáról hallhattak.

Megjelent az Energiatudatos Megoldások különszám

Az Építési Megoldások különszáma, az Energiatudatos Megoldások a manapság egyre fontosabbá váló épületenergetikai témakör kérdéseit tárgyalja, és igyekezetünk szerint a cikkek többsége akár a laikus olvasó számára is érthető. Kiadványunkat minden Építési Megoldások-, illetve Metszet-előfizetőnk ingyen megkapja az első lapszámok mellé.

Upcycling – Építész Tervezői Nap március 24-én (MÉK 2 pont, MMK 1,5 pont)

Sokféle megközelítésből foglalkoztak már a felújítások, rekonstrukciók témakörével; az Építész Tervezői Napok 2011-es első rendezvényének előadói egy új fogalom, az upcycling középpontba állításával fogják áttekinteni ezt a területet. Az upcycling olyan újrahasznosítást jelent, ahol a tönkrementnél magasabb értékű vagy jobb környezeti megítélésű termék jön létre – de hogyan értelmezhető ez a fogalom az épületek körében? Erre látnak majd példákat a szakmai nap résztvevői.

Upcycling = értéknövelő újrahasznosítás

A 2011. március 24-i Építész Tervezői Nap központi témája az értéknövelő felújítások legújabb trendjének tekinthető „upcycling”. Ez olyan újrahasznosítást jelent, ahol a tönkrementnél magasabb értékű vagy jobb környezeti megítélésű termék (esetünkben épület, vagy akár városrész) jön létre.

Nemzetközi Építészkongresszus 2011

Az idei Építészkongresszus témája „Víz és építészet” – amelyhez az apropót az európai Duna Stratégia hamarosan várható elfogadása szolgáltatja. Magyarország legnagyobb jelentőségű* építészeti rendezvényének időpontja: 2011. március 5. szombat (9.00–17.00),  helyszíne: Piarista Rendezvényterem, Budapest, Pesti Barnabás utca 1.

 

Garázskaput nyerhetnek az Építészkongresszus résztvevői

A Hörmann felajánlásának köszönhetően a március 5-ei Nemzetközi Építészkongresszus résztvevői között egy darab – 2010-ben Az év kapuja címet elnyert – RenoMatic szekcionált garázskaput sorsolnak ki. A kapu mérete 2500x2125 mm, a nyeremény a hozzá tartozó meghajtást is tartalmazza.

A világ első építészeti közösségi hírportálja a Tervlap!

Egyedülálló hírportállá alakul a tervlap.hu: építészek tucatjai helyezhetik el cikkeiket, híreiket az oldalon, és részesülhetnek ezért honoráriumban – így nem egy szerkesztőség, hanem az építészek tág közössége válik a honlap készítőjévé.

Már tizenhét pont szerezhető az on-line képzésen – akár az ünnepek alatt is

Belsőépítészeti-komfortnövelési; kertépítési (kerti, köztéri berendezések) kurzussal, valamint a Csarnokmegoldások konferenciasorozat anyagával bővült a www.epitesz-tovabbkepzes.hu on-line tanfolyam. Hamarosan a Gábor László épületszerkezeti konferencia előadásai is felkerülnek a kurzusok közé.

A Sanghaji Expó pavilonjai és ipari épületek az új Metszetben

A címlapgrafikát Pethő László készítette a salgótarjáni Mikropakk csarnok terveinek felhasználásával, és a belső oldalakon is több ipari épület kerül terítékre Benczúr Lászlótól, Töreky Balázstól, Kis Pétertől és Molnár Beától, Bodonyi Csabától, Félix Zsolttól és Fialovszky Tamástól.

Jövőre újra, ugyanitt

Az Építész Tervezői Napok idei záró rendezvénye témaválasztásával „betetőzte” az egész éves konferenciasorozatot – ahogy azt Csanády Pál, a Metszet főszerkesztője bevezetőjében megjegyezte –, hiszen a novemberi szakmai összejövetel a különleges tetőszerkezetekkel foglalkozott.

Ando, Baumschlager és Eberle, Pannonhalma és irodaházak az új Metszetben

Az inkább látszóbeton munkáiról ismert Tadao Andót új oldaláról ismerhetjük meg a Metszet 2010/5 számában: egy műemléki épület határtereit önti üveg-acél szerkezetekbe. Carlo Baumschlager és Dietmar Eberle a látszóbetont kombinálja áttetsző üveggel vitorlásklubjánál, míg Dick Sikkes és Albel Éva pannonhalmi éttermében szinte anyagtalan az üvegfal.

Az utazás és pihenés Metszete: megjelent az új lapszám!

Az Álcala de Henares-i turistaszálló, a portugál Pousadák, Zernez vasbeton látogatóközpontja – ezek a külföldi turisztikai épületek jelentek meg a Metszet 2010/4 számában, míg a magyar színeket a fővárosi Rácz-fürdő, Marmara Hotel, Ganz utcai szálloda, egy balatonszemesi apartmanház, az ópusztaszeri Csete-jurták, a nógrádgárdonyi kastélyszanatórium és az esztergomi pincehelyreállítás képviseli.

Megjelent az Építési Megoldások 2010/2. száma

Az Építési Megoldások szaklap új számában szereplő legérdekesebb kérdések közül emelünk ki egy csokorra valót az alábbiakban.

A focivébé stadionja és más sportépületek a Metszet 2010/3 számában

Bár a címlapra a bicskei tanuszoda került (az épület és a címlap Berzsák Zoltán és Mravik Csaba munkája), talán a nemsokára kezdődő futball-világbajnokság johannesburgi stadionja a legizgalmasabb a Metszet május végén megjelent harmadik számában több más sport funkciójú épület között.

A családi házak a Metszet idei második számának központi témája

Egy 62 méter hosszú hegybe vágott villa Rudy Ricciottitól, furcsa vörös lábasházak Totan Kuzembajevtől, üvegtetős, -falas, -padlós dizájnszálló az RCR-től a külhoni kínálat, míg a magyar mezőnyt Földesék acéltornácos háza, Mikó Lászlótól egy balatoni kőburkolatos nyaraló, Dienes Szabolcs csupa-kő háza és Kazinczy Gyöngyvér energiatudatos felsőörsi családi háza képviseli.

Megjelent az Építési Megoldások nyomtatott változatának első száma

Vékonyabb réteg alkalmazásával szükségszerűen romlik a hőszigetelés hatékonysága? Létezik-e olyan vízszigetelő lemez, amelynek a fajsúlya a vízénél kisebb? Hogyan érdemes kezelni a vizes helyiségekbe kerülő fapadlót? Íme, még egy sor kérdés, amire az Építési Megoldások most megjelent első száma választ ad:

Mérnökkamarai pontok is szerezhetők az online képzésen

A www.epitesztovabbkepzes.hu weboldalon elindultak a Magyar Mérnöki Kamara pontjainak megszerzéséhez szükséges képzések is. Mind a kötelező, mind szabadon választott képzések gyorsan és kötöttségek nélkül elvégezhetők; az igazolás e-mailben érkezik.

A homlokzat a téma az Építész Tervezői Napon + ingyenes Copy General-utalvány minden résztvevőnek!

Milyen egy transzparens homlokzati hőszigetelés? Mit ér az árnyékolás és a bevonatos üveg? Hogyan lehet megoldani a homlokzati síkváltások problémáit? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak az Építész Tervezői Napok konferenciasorozat első, 2010. március 25-i napjának előadói.

Építész Tervezői Napok – 2010-ben már 5 alkalommal

Az elmúlt évek során sok száz építész vett részt a BME Épületszerkezeti Tanszék szakmai szervezésében tartott utóképzésen a Bara Hotelben. 2010-ben 5 alkalommal új témákkal, új előadókkal, új termékekről, technológiákról hallhatnak a résztvevők.

Építészkamarai pontok online továbbképzéssel, akár két nap alatt

A www.epitesztovabbkepzes.hu oldalon már elindultak az építészkamarai jogosultsághoz szükséges online képzések. A kurzus a regisztráció után rögtön elkezdhető, az igazolás pedig e-mailben érkezik, tehát minden korábbinál kevesebb idő elég lehet a sikeres befejezéshez.Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©