schock

Céglista Cikkajánlás
Témakörlista Kérdés

 googleadsense

googleadsense

googleadsense

googleadsense
googleadsense

 


 
 
 

 

Legolvasottabb friss cikkek
Betonjavító rendszerekkel jelentősen lassítható a házak állagromlása
Tetőtér energiatudatos felújítása a belső burkolat elbontása nélkül
Teraszfedés tervezése a hóteher figyelembe vételével
Extrém megoldás egy lovardaépület homlokzatán
Speciális kerámiacserép tetőfelújításokhoz
Városi Gábor festőművész kétlakásos háza, kontrasztos PREFA homlokzattal
Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással
Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel
Különleges megjelenésű, méretre vágható zuhanyfolyókaEmail- értesítés az újdonságokról
név:
email:
MEGRENDELEM
  leiratkozás

RSS-feliratkozás

Építési Jog
Hírlevél § Figyelő
Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása
Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt
A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szabálytalannak
Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás
Az ÉMI Nonprofit Kft. tervellenőrzést és építési műszaki ellenőrzést is fog végezni
Kötelező tervezői művezetés és kivitelezési dokumentáció
Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK előírásai
Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés 

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

Szaklap-előfizetés

 

 Címkék: Knauf Insulation Kft., energia, felújítás, homlokzat, kőzetgyapot
Termék
Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel
2016. 01. 26.

Megújult a Budakeszi határában található, tüdőgondozásra szakosodott Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet „A” épülete, így nemcsak esztétikájában, hanem műszaki paramétereiben is megfelel napjaink elvárásainak. Az épület pincefödéme, homlokzata és tetőszerkezete kapott teljes hőszigetelést, emellett a régi nyílászárókat újakra cserélték.


A felújítás eredményeképpen éves szinten 112 tonna CO2 kibocsátás csökkenést és közel 6,5 millió forint költségcsökkenést várnak az épület beruházói. A 100 százalékban pályázati összegből megvalósult, 150 millió forint értékű invesztícióval várhatóan körülbelül 53 százalék energiamegtakarítás érhető el.

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Egy speciálisan tüdőgondozással foglalkozó intézmény esetében a szobák (és a környezet) tiszta levegője elengedhetetlen fontosságú. A Knauf Insulation kőzetgyapot termékei az egészségvédelmi, páraáteresztési és tűzvédelmi elvárásokra tekintettel kaptak lehetőséget a bizonyításra – a választás a Knauf Insulation Nobasil FKD-N Thermal hőszigetelő táblára esett. A Korányi intézet homlokzatának szigeteléséhez 3400 m2 felületen, 14 cm vastagságban építették be λD=0,034 W/mK hővezetési tényezőjű anyagot.

 

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel
A homlokzati falak és egyéb épülethatároló elemek elvárt hőátbocsátási tényezője közintézmények esetén (ezek az értékek 2018-tól minden épületre kötelező érvényűek lesznek!)

Érdemes pár szóban beszélni a dübelezésről is, mivel nem megfelelő választással jelentős összegeket lehet veszíteni, még kiváló szigetelés alkalmazásakor is. A nem megfelelő alapanyagokból készülő, hőhídhatás-csökkentő megoldás nélküli termékek jelentős mértékben rontják a rendszerek hatékonyságát. Az általánosan elfogadott, négyzetméterenkénti 6 darab dübel használatakor akár 20 százalékos hatásfokcsökkenéssel is számolni lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 mm vastagságú rendszerből – a hőhidakat képező dübelek miatt – 20 mm-t elveszítünk. Szélszívásnak kitett magasépület esetén a nagyszámú (több mint 10 db/m2) dübel akár 25-30 százalékkal is ronthatja a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét!

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Az európai szabványok a dübelek pontszerű hőveszteségi tényezőjét úgynevezett Χ (khí)-értékkel jellemzik, aminek mértékegysége W/K. A vonatkozó európai irányelv, az ETAG 004 szerint ennek az értéknek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Ezzel elérhető, hogy a dübelek nem rontják a hőszigetelés hatékonyságát (csak akkor kell a számolni a hatásukkal, ha az egy négyzetméteren alkalmazott dübelek által okozott hőveszteség, a ΔΧ>0,04 W/m2K). Az ilyen követelménynek megfelelő dübelek használatával tehát biztosak lehetünk, hogy jól választottunk.

Az intézet tetőszerkezetét, az 1000 m2 felületű lapostetőt – az azon át távozó 35 százalékos hőveszteség miatt – kétféle, új Knauf Insulation termékkel szigetelték. Felső rétegként 60 mm vastag SmartRoof Top 70 (nyomószilárdság 70 kPa, λD=0,038 W/mK), alsó rétegként 100 mm vastag SmartRoof Thermal 50 (nyomószilárdság 50 kPa, λD=0,036 W/mK) lépésálló kőzetgyapot szigetelőanyagot alkalmaztak. Tetőszigeteléseknél e két réteg gondoskodik a szerkezet hőhídmentességéről.

Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Az új nevek új termékeket is jelentenek, hiszen a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően javult a termékek hőszigetelő képessége, a kisebb hővezetési tényező pedig kisebb vastagságokat és ebből adódóan kisebb súlyt eredményez.


Klikkeljen ide, ha a fentiekkel kapcsolatban további információra van szüksége!

Kapcsolódó cikkek:
Kéthéjú lapostető felújítása befújt hőszigeteléssel

Hazánkban a panelprogram keretében – az 1960-as évektől az 1980-as évekig – számtalan lakás készült iparosított technológiával. A panelépületek tervezése és kivitelezése során sokféle szerkezeti megoldást kipróbáltak; az egyenes és fordított rétegrend mellett előfordulnak kéthéjú hidegtetőként készült lapostetők is.

Fújható üveggyapot költség- és időmegtakarítással

A múlt év őszén kezdődött a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium energetikai felújítása. A homlokzatra lenyúló tetőszerkezet alatti részek szigetelésére hagyományos, THR szigetelést terveztek, ám ez a megoldás sok problémát okozott volna, ezért a kivitelező alternatív megoldást keresett e felületek szigetelésére.

Utcai zajok kizárása nagy forgalmú út melletti családi házban

Rohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés. A zajok egy szint felett vagy bizonyos ismétlődés után nehezítik a munkavégzést, a koncentrálást, akadályozzák feladataink elvégzését, végeredményben zavarják az idegrendszer működését. Az ismétlődő zajok sajátossága, hogy egy idő után „az ember füle rááll”, velük szemben az ingerküszöb alacsonyabb lesz.

Hőszigetelés mint dekoráció?

Az egyre szigorodó hőszigetelési követelmények ma már az épület minden pontján jelentős vastagságú szigetelőanyag beépítését követelik meg. Vannak ugyanakkor olyan esetek, amikor a szigetelőképesség mellett az esztétikai megjelenés is nagy hangsúlyt kap. Ilyenek például az alulról hűlő födémek, melyekre a szigetelőanyag takarás nélkül is elhelyezhető.

Akusztika és dizájn fagyapot lapokkal

Hangelnyelő felületek kialakítása nélkül a belső tereket a rendezvényeken oly jól ismert és zavaró visszhang töltené be. A Heraklith fagyapot táblák porózus szerkezetüknek köszönhetően kiváló hangelnyelők. Ha felületüket eltakarnánk, megszűnne ez a képességük, ezért e célra látszó felületű beépítésük ajánlott.

Tetőszigetelés hő- és hangszigetelő kőzetgyapot táblákkal

A Knauf Insulation Kft. ez év második felétől értékesíti a magyar piacon a SmartRoof tetőszigeteléseket. A korábbi évekből jól ismert DDP sorozat továbbfejlesztésének eredményeként e termékcsalád egyes típusait javuló hőtechnikai tulajdonságok jellemzik.

Új generációjú fóliasátrak ásványgyapot hőszigeteléssel

2014. decemberében Magyarország legnagyobb gombatermelő üzemében, a Bio-Fungi Kft. ócsai telephelyén 13 darab új laskagomba termesztő fóliasátor épült. A sátrak „főfala” tulajdonképpen a vázszerkezetre épített ásványgyapot hőszigetelés, két réteg speciális fólia között.

Utólagos tetőszigetelés bontás nélkül

Ha megfelelő szigetelőanyagot tennénk megfelelő vastagságban a beépített padlásterek tetőszerkezetébe, télen megakadályozhatnánk akár 15-25 százalékos hőveszteséget, ugyanakkor nyáron megelőzhetnénk, hogy a felforrósodott tető felmelegítse a belső légteret. Így spórolhatnánk mind a fűtés-, mind a villanyszámlánkon.

Ásványgyapot paplan extenzív zöldtetőkhöz

A Knauf Insulation zöldtetőkhöz, kertészetben, parképítésben alkalmazható Urbanscape ásványgyapot rendszerének fontos tulajdonsága, hogy kötőanyag hozzáadása nélkül, tűzéssel készül, így nagy mennyiségű víz felvételére és tárolására képes. Kapható tekercsben, kisméretű kockákban vagy darálékként.

A bevonatos hőszigetelő táblákkal gyorsabb a kivitelezés

Az energetikai követelmények szigorodásával jelentősen növekednek az épületekben alkalmazott szigetelésvastagságok. Ez a homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezésekor korábban nem tapasztalt nehézségeket okozhat – az ablakkávákhoz beforduló szigetelés korlátozott vastagsága, vagy akár a hosszabb, drágább, hőhídmentes dübelek használata stb. miatt.

Azonos értékű hőszigetelés, vékonyabb lapokkal

Az új generációs Ecose FactPlust ásványgyapot termékcsalád 2013 óta kapható Magyarországon. A rugalmas, alaktartó, könnyű, ugyanakkor környezetbarát technológiával készülő ásványgyapot elsősorban magastetők, válaszfalak, illetve vázas szerkezetek szigetelésére alkalmas.

Gerendaház szigetelése ásványgyapottal

Valószínűleg a fa volt az egyike az első alapanyagoknak, amiből az őseink lakhelyüket építették. Napjainkban ismét kezd előtérbe kerülni a fából való építkezés. A Németh-Fa Kft. (Lenti) a legmodernebb CNC technológiával állít elő minőségi faipari termékeket, legyen szó nyílászáróról, svédpadlóról, tetőszerkezetről vagy faházról.

A hőszigetelés mint esztétikus dekoráció

A 2015 januártól érvényes hőátbocsátási tényezők szinte minden épületszerkezetnél nagyjából feleződnek, amiből következően a hőszigetelési vastagságok jelentősen növekednek. A látható szerkezetek esetén a sokat hangoztatott λ-értékek mellett a felület esztétikai megjelenése is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Újabb taggal bővült a korszerű ásványgyapot termékcsalád

A Knauf Insulation idén vezeti be a ferde tetőkhöz, válaszfalakhoz és vázas szerkezetekhez ajánlott FactPlus termékcsalád legújabb típusát, a FactPlus (Mineral Plus) 037-et, amivel lehetőséget kíván nyújtani a megszokott, régi vágású könnyű kőzetgyapot lemezek korszerűbb termékre történő cserélésére, kiváltására.

Magastetők és vázas falszerkezetek praktikus és hatékony hőszigetelése

Magastetők hő- és hangszigeteléséhez a kivitelezők többnyire kőzetgyapot termékeket választanak, tűzzel szembeni viselkedésük, a szarufák közötti megfelelő illeszkedést segítő merevségük, mérettartásuk és akusztikai tulajdonságaik miatt. A kőzetgyapot alkalmazása során azonban gondot okozhat a nagy tömeg, az esetleges kiporzás, a szúrós felület.

Úsztatott padló akusztikai szigetelése

Úsztatott padlók alkalmazása esetén főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek. A Knauf Insulation a padlószigetelésekhez 4 különböző terméket gyárt. Mi a megfelelő választás?

Az épületek hőveszteségét a szigetelés csökkenti a leghatékonyabban

Fűtési szezonban az ingatlantulajdonosok állandó dilemmája, hogy a fűtés szakaszos kikapcsolásával vagy a hőmérséklet szinten tartásával tudnak-e többet megtakarítani. Szakértői mérések alapján beigazolódott, hogy a fűtés letekerésével csak keveset lehet megtakarítani.

Kötőanyag nélküli ömlesztett kőzetgyapot

A speciálisan gépészeti célra előállított, kötőanyagmentes LWC kőzetgyapot hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas, nem éghető, ömlesztett termék, mely extrém alacsony (-150 °C) és magas (+800 °C) üzemi hőmérséklet között alkalmazható. Tűzvédelmi besorolása alapján a legbiztonságosabb kategóriába tartozik: A1-es termék.

Januártól szigorúbban szigetelünk

Január 1-jétől az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelni az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett U érték.

Esztétikus hangelnyelő felületek uszodákba

Hamarosan átadják a vizek városának új sportlétesítményét: a Győr Városi Fedett Sportuszodát. A Győri Önkormányzat beruházásában épített sportkomplexum a korszerű műszaki megoldások egész sorát vonultatja fel az épületben. A belső terek megfelelő akusztikájáról Heraklith C finomszálas fagyapot lapok gondoskodnak.

Gyorsan elkészíthető extenzív zöldtető

Az extenzív zöldtetők létesítésére szolgáló Urbanscape Green Roof rendszer csekély fajlagos tömegű, kis szerkezeti vastagságú, akár közepes hajlású tetőkön is alkalmazható. Használatával olyan területeken is gyorsan kivitelezhető zöldtető, ahol ezt statikai, éghajlati stb. okok korábban nem tették lehetővé.

Drótfonatos paplanok pántolt tekercsekben

A Knauf Insulation új gyártósoron, könnyebben és biztonságosabban alkalmazható kiszerelésben készíti a széles körű ipari felhasználásra szolgáló drótfonatos paplanjait: az optimalizált hosszúságú tekercseket műanyag hordozópánttal látják el, és a hálót az ásványgyapothoz rögzítő tűzés is erősebb, jobb minőségű.

Családi ház energiahatékony tetőfelújítása

Az energetikai szigorítás lépcsőzetes bevezetése miatt a tisztán önerős építkezéseken 2018. január 1-ig még alkalmazható a jelenleg hatályos (vagy a 2006-os) szabály, hiszen csak 2018. január 1-től kezdődően lesz kötelező minden építési beruházásra a szigorított követelményszintnek a betartása.

Csarnoképületek falkazettái ásványgyapot hőszigeteléssel

A FactPlus ásványgyapot hőszigetelő termékcsalád újabb referenciája a csarnokrendszerű, falkazettás épületek korszerű szigetelésére szolgál meggyőző példaként: a miskolci Takata csarnoképítésen 16 ezer négyzetméter felület 16 cm vastagságú FactPlus 037 típusú hőszigeteléssel készült.

A szigetelés a hűtési költségeket is jelentősen csökkenti

A Knauf Insulation szakemberei 2014 nyarán is folytatják Európa és Magyarország első, valós körülmények között végzett épülethatékonysági összehasonlító programját. Most a komfortérzetet meghatározó belső hőmérsékletingadozást, illetve a légtér mesterséges klimatizálásában rejlő megtakarítást vizsgáljuk.

A hűtés háromszor több energiát igényel, mint fűtés

Az ország energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a nyári időszakban történő fogyasztás – a téli és nyári energiafelhasználási csúcsok közötti különbség tavaly 1,8 százalékra csökkent. A nyári energiafelhasználás növekedésének egyik fő oka a klímaberendezések használata.

Alulról hűlő födém korszerű szigetelése

Az elmúlt évek pozitív tapasztalata, hogy az épületek hőszigetelésénél egyre inkább meghatározó kritérium a hőszigetelő anyag minősége és vastagsága. Míg pár évvel ezelőtt 5 cm vastagságú homlokzati hőszigetelés volt az átlag, ma már 10 cm-es vagy annál vastagabb hőszigetelést alkalmaznak.

Magastetők hőszigetelése szarufák között

Nagyon sokan elfelejtik, hogy a tetőszerkezet – mint például a homlokzat – külső határolószerkezet, így közel sem foglalkoznak vele olyan mélységben, mint kellene. Nem veszik például figyelembe, hogy a tetőszerkezet a nap beesési szöge miatt sokkal jobban fel tud melegedni, mint a homlokzat.

Bonyolult vázszerkezetű műemléképület utólagos szigetelése

Több mint száz év. Több mint száz hozzá fűződő anekdota. Mesélő falak, történelem, lefegyverző vízpart és panoráma. Füred emblematikus, műemléképülete a Vitorlás Étterem, mely épületet felújításakor Supafil Cavity fújható üveggyapottal hőszigetelték a Silver Insulation System Kft. szakemberei.

Fújható ásványgyapot a mezőgazdaságban

A hőszigetelési tulajdonságok javítása a mezőgazdasági célú – például állattartó – épületekben is sürgető kérdés. A fűtésre használt energia csökkentése mellett az állatok életkörülményeinek javítása sem elhanyagolható szempont – az EU-ban az utóbbira is egyre nagyobb figyelmet fordítanak.

46 százalékkal csökkentette a gázfogyasztást a szigetelés

46 százalékkal csökkentette a gázfelhasználást a szakértők által kivitelezett, korszerű szigetelés – derült ki a Knauf Insulation által indított első, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program eredményeiből.

Acélfalas épületek hőszigetelése

Az újgenerációs, Ecose technológiával készülő FactPlus ásványgyapot egyik tipikus alkalmazási lehetősége az acélfalas, csarnokrendszerű épületek falkazettáinak hőszigetelése. A termék – a hőtechnikai méretezés igényeinek megfelelően – különféle vastagságokban is elérhető.

Szigetelés zajszennyezés ellen: zajvédő fal üveggyapottal

Zajvédelem tervezésére, építésére EK irányelvek, kormányrendeletek, miniszteri rendeletek mint jogszabályok, és hatályos magyar nemzeti szabványok egyaránt vonatkoznak. Kézenfekvő megoldás a hangot visszaverő és/vagy elnyelő falak építése, amire jó megoldást nyújt a Nádép-Fabeton Kft. által gyártott fafonatos, üveggyapottal bélelt zajvédő fal.

Kisebb a rezsi és melegebb a lakás

Öt hónapja zajlik a Knauf Insulation Kft. rendhagyó energia- és rezsimegtakarító kísérlete; a minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a 2013 nyarán korszerű hőszigeteléssel ellátott hajdúnánási házban élő család tartósan fele annyi energiát használ fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő hajdúdorogi család.

Négy hónap után fele annyi fűtési energia felhasználás

A közel négy hónapja zajló és minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a nyáron hőszigetelt házban élő család ezen időszak alatt nagyjából fele annyi energiát használt fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő család – már több mint 80 ezer forint a megtakarítás a hőszigetelt házban.

Borított fafödémek utólagos hőszigetelése bontás nélkül

Régi padlásfödémek utólagos hőszigeteléséhez nyújt hatékony, bontás nélkül kivitelezhető megoldást a gerendaközök üregeinek fújható üveggyapottal történő kitöltése. E módszerrel a födémszerkezet a legszigorúbb energetikai elvárásokat is teljesíti úgy, hogy a födém járható, terhelhető marad.

Gipszkarton válaszfalak szigetelése

Sokan nem tudják, hogy a válaszfalakat valójában a beltéri helyiségek hanghatásainak csökkentése, a szomszédos helyiségbe átjutó zaj mérséklése, azaz a hanggátlás érdekében kell szigetelni. Mivel a hangszigetelés nem a testsűrűség, hanem a vastagság növelésével javítható, minél vastagabb a teljes keresztmetszetében kitöltött fal, annál jobb lesz a hangszigetelése.

Már több mint 50 ezer forint a megtakarítás a hőszigetelt házban

Az október eleje óta zajló és minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a Knauf Insulation Kft. által nyáron hőszigetelt házban élő család valamivel több mint 2 hónap alatt nagyjából 2 hónapnyi fűtési költséget takarított meg.

Közel 40 ezer forint fűtési költség megtakarítás két hónap alatt

A Knauf Insulation Kft. egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérletében két családi ház vesz részt: egyik régi állapotában, másik a cég által korszerű, komplett hőszigeteléssel ellátva. A hőszigetelt épületben élő család szeptember 27-ike óta – az enyhe őszi hónapok ellenére – közel 40 ezer forint költségmegtakarítást ért el.

Elindult az egyedülálló energia- és rezsimegtakarító kísérlet

Alig egy hónapja zajlanak a mérések, máris több mint 20 ezer forintot takarított meg a hőszigetelt házban élő család. A Knauf Insulation pályázatára jelentkező 179 közül kiválasztott két családnál beszerelt mérőműszerek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kalkulálják annak költségét.

Szerelt homlokzati hőszigetelő rendszer kivitelezése

Alábbi cikkünkben a vakolt megjelenésű, befújt üveggyapot hőszigetelő maggal ellátott szerelt homlokzati hőszigetelő rendszer gyakorlati kivitelezési lépéseit ismertetjük. A szerelt homlokzat és a befújt üveggyapot kombinációjának előnye, hogy a rendszer rögzítőelemei sehol sem okoznak átmenő hőhidat.

Ásványgyapot szigetelés ötven méter magas épületen

2013 augusztusában készült el a 15 emeletes csepeli magasház megújult homlokzata, melynek hő- és hangszigetelése a Knauf Insulation – az erre az építménykategóriára vonatkozó legszigorúbb követelményeknek is megfelelő – Nobasil FKD-S/FKD kőzetgyapot lemezeivel készült.

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő rendszer bevonatos táblákkal

A fehér színű, szilikátalapú bevonattal ellátott hőszigetelő táblák CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztályuk változatlan marad, viszont gyorsabban és kevesebb ragasztó- és vakolóanyaggal végezhető a kivitelezés. A táblák beépítésekor ugyanis rögtön kezdhető a ragasztás, illetve a külső oldalukon a hálózás, a felület alapozása elhagyható.

Vakolt homlokzat szerelt rendszerből, fújható szigeteléssel

A kőzet-, fa- és üveggyapot termékekkel a magyar piacon jelen lévő Knauf Insulation Kft. a régi Heraklith katalógusokból már jól ismert vakolt megjelenésű szerelt homlokzati rendszert egy nemrég megjelent speciális anyagnak – a fújható üveggyapot hőszigetelésnek – köszönhetően fejlesztette tovább.

Korszerű szigetelés került a kétszáz éves kastélyba

A FactPlus ásványgyapot ipari épületek, csarnokok vagy állattartó létesítmények hőszigetelése mellett műemléki épületek állagmegóvása, felújítása során is kitűnő megoldást nyújt. Jó példa erre a balmazújvárosi Semsey-kastély, melynek tetőtér hőszigetelése a könnyen szállítható, kevés tárolóhelyet igénylő és a helyszínen kitömörödő termékkel készült.

Egyedülálló fejlesztés: nem éghető fagyapot építőlapok

A Knauf Insulation a szigetelési divíziójának tulajdonába került zalaegerszegi Heraklith gyárban folyamatos gyártástechnológiai és termékfejlesztéseket hajt végre. A fejlesztések egyik eredményeként 2013 májusában megkezdődik az A2 tűzvédelmi osztályba tartozó, nem éghető Heraklith és Tektalan fagyapot lapok gyártása.

Lakóépületek lefelé hűlő födémeinek hőszigetelése

A társasházak földszintjén lakóknak sokszor okoz gondot, hogy a lakásuk alatti pincehelyiségek födémeit nem vagy nem megfelelő mértékben szigetelték. Ennek következtében e lakásokban sokkal magasabb fűtésköltségek mellett is sokkal rosszabb a lakókomfort, mint a felsőbb szinteken lévőkben.

15 tévhit és tény a hőszigetelésről

Ma már szinte mindenki tisztában van azzal, hogy az épületek energiahatékonnyá tételével jelentős energiamegtakarítás érhető el. De az energetikai felújítással, fejlesztésekkel, a hőszigetelésekkel és a megtérüléssel kapcsolatban néhány alapvető kérdésben tévhitek terjedtek el a köztudatban. Mi az igazság?

Rugalmas szigetelőtáblák csarnoképület utólagos hőszigeteléséhez

A Knauf Insulation új generációs ásványgyapot hőszigetelését, a FactPlus termékcsalád tagjait magastetők alatt és vázas szerkezetekhez is érdemes alkalmazni. Az utóbbi típusú felhasználásra példa egy élelmiszergyártó cég csarnokának felújítása, mely az üzemeltetési költségeket jelentősen csökkentette. 

Korszerű új csőhéjak tekercselt eljárással

Bővült a Knauf Insulation műszaki szigeteléseinek kínálata: a drótfonatos paplanok, magas hőmérsékleten alkalmazható szigetelőtáblák, lamellás paplanok, zajcsillapító táblák mellet már tekercselt kőzetgyapot csőhéjat is kínál a cég, mely sima (IPS 620) és alukasírozott felülettel (HPS 035AluR) is kapható.

Energiamegtakarító kísérlet indul: „Jelentkezz, hogy nálad szigeteljenek!”

Az épület korszerű hőszigetelésével akár már az első fűtési szezon első hónapjában csökkenhet a rezsi, és ez a csökkenés – az épület paramétereitől függően – akár 40-50 % is lehet. E megállapítás alátámasztására hívta életre a Knauf Insulation Kft. energiamegtakarító és rezsimegtakarító kísérleten alapuló programját. 

A lakosság egynegyede tervez energiahatékonysági beruházást

Egy 5 éves, 33%-os intenzitású, épületenergetikai rekonstrukciós célokra vonatkozó, vissza nem térítendő állami támogatás 50 milliárd forintos beruházás mellett már a 2. év végén 52 milliárd forint adóbevételt eredményezne az államnak és 747 ezer munkaévet teremthetne – így kalkulálnak az építőanyag-gyártók. 

Hogyan juttatható a tetőtérbe ezer köbméter szigetelőanyag egyszerűen?

Hazánk egyik patinás, a 18. századra visszanyúló történetű intézményének, a Balatonfüredi Szívkórház épületének energetikai felújítása készült el a napokban. A homlokzati hőszigetelésen és a nyílászárók cseréjén túlmenően a magastető födémének utólagos hőszigetelése is fontos feladat volt.

Kereskedő, kivitelező és tervező partnereket keres a Knauf Insulation

A Knauf Insulation Kft. fontosnak tartja, hogy a vele kapcsolatban álló tervező, kivitelező, forgalmazó szakembereket is megtalálja a hőszigetelést fontolgató végfelhasználó. Ennek érdekében a cég új honlapot indít, ahol az érdeklődők megtalálhatják fenti témakörökben a lakhelyükhöz legközelebb található vállalkozásokat.

Hatékonyan szigetelő fújható üveggyapot

A Supafil fújható üveggyapot szigetelés új építésekkor és felújításokkor egyaránt kitűnő megoldást nyújt. Alkalmas tető- és padlásterek, nehezen hozzáférhető helyek egyszerű, gyors és hatékony, akár bontás nélkül elvégezhető szigetelésére, könnyűszerkezetes falszerkezetek, épületrészek üregeinek kitöltésére stb.

Lejtéskorrekciós elemekkel a víz a lefolyóba terelhető

Ipari csarnokok, áruházak esetében a szerkezet adta alaplejtés vezeti a vizet az attikák melletti, illetve többhajós csarnoknál a mezőbeni lefolyósorhoz. A lefolyók közti vápaszakaszokban – amennyiben további műszaki megoldást nem alkalmazunk – azonban megállhat a víz, ami a vízszigetelés károsodásához vezethet.

Kisebb ráfordítással is lehet sokat spórolni

A padlástér szigetelésével viszonylag kis ráfordítással jelentős fűtési költség takarítható meg. A beépítésre szánt tetőtér szigetelése a tető síkjában a szarufák között és alatt elhelyezett szigetelőanyagokkal oldható meg, míg a későbbi hasznosításra nem tervezett padlástereket elegendő a födémre fektetett vagy befújt üveggyapot szigeteléssel ellátni.

Jó födémszigeteléssel kellemesebb a lakó- és a munkakörnyezet

Épületfunkciótól függően a padlószerkezetek szigeteléseinek akusztikai, hőszigetelési és tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelniük. A Knauf Insulation Kft. Nobasil PT kőzetgyapot termékei megoldást kínálnak az úsztatott padlók szigetelésére, akár ipari, irodai vagy középületről, akár lakóházról legyen is szó.

Könnyebb kivitelezés, hatékonyabb hőszigetelés

A magastetők, belső válaszfalak és vázas szerkezetek szigetelése általában kőzetgyapot termékekkel történik, tűzzel szembeni viselkedésük, mechanikai és akusztikai tulajdonságaik miatt. De a kőzetgyapot lemezek nehezek és merevek, éleik sérülékenyek, használat közben porzanak, ami fej fölötti beépítéskor kellemetlen lehet a kivitelező számára.

Simább felülete miatt kevesebb ragasztót igénylő hőszigetelés

A homlokzatok hőszigetelésére szolgáló FKD-S ásványgyapot továbbfejlesztett változata a C1 jelölésű anyag, melynek gyártásakor a táblák egyik oldala speciális bevonatot (Coating 1) kap. Ennek köszönhetően rögzítése sokkal kevesebb ragasztót igényel, illetve a kivitelezés is jelentősen gyorsabban végezhető. 

Hogyan kaphat jobb energetikai besorolást egy családi ház?

A Knauf Insulation termékeivel megfelelően hőszigetelt ház energiafogyasztása jelentősen javul, és a hőszigetelésbe fektetett pénz a rezsiköltségek csökkenésén keresztül gyorsan megtérül. Milyen munkálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy egy családi ház energiafogyasztása közel 60 százalékkal csökkenjen?

Az igényes hőszigetelő anyag ennél gondosabb kivitelezést érdemelne

A készülő homlokzat kőzetgyapot hőszigetelését a kivitelezés idején több alkalommal is eső áztatta, és ugyanitt fordult elő, hogy a dübelek beütésekor a kemény felső réteget átszakítva, a puhább alsó rétegbe hatolva itt-ott egészen a falsíkig is beszaladtak.

Tömörebb felületű, jobban vágható táblák

A Knauf Insulation új termékeket vezet be a homlokzatok hőszigetelési rendszereihez és a lefelé hűlő födémekhez ajánlott ásványgyapot anyagainak kínálatában. A közeljövőben forgalomba kerülő kőzetgyapot táblák megjelenésük alapján is megkülönböztethetők lesznek a jelenlegiektől: felületüket fehéres színű, szilikát alapú gyári bevonat (kéreg) borítja.

Épületgépészeti szigetelések fokozott igénybevételekhez

Az építőiparban széleskörűen alkalmazzák az ásványgyapot szigetelőanyagokat, de vannak az általános alkalmazásokban megszokottaktól jelentősen eltérő körülmények – például az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékleti tartomány –, melyek fennállásakor az építőipari célú szigetelőanyagok már nem használhatók.

Szárazépítési falrendszerek és szigetelőanyagaik

A szárazépítési falrendszerek szinte kivétel nélkül akkor alkotnak jól működő egységet, ha a gipszkarton lapok között, alatt vagy felett megfelelő minőségű szigetelőanyagot alkalmazunk. Milyen szempontokat kell figyelembe venni a mennyezeti rendszerekbe, az előtét- vagy válaszfalakba alkalmazandó szigetelés kiválasztásánál?

Csak a tulajdonosok 13 százaléka elégedett ingatlana energiahatékonysági állapotával

Habár a magyar ingatlantulajdonosok 85 százaléka tudja, hogy energiahatékonysági beruházásokkal nagymértékben csökkentheti rezsiköltségét, mégis mindössze alig felük végzett otthonán ilyen fejlesztéseket az elmúlt 5 évben, legnagyobb részt a fűtési energia felhasználásának csökkentését célozva – derül ki a Knauf Insulation által végzett közvélemény-kutatásából.

Könnyen kezelhető vakolható homlokzati hőszigetelés

Mivel az épületek hőveszteségének jelentős része – ami a felhasznált energia több, mint 30 százaléka is lehet – a falszerkezeten át távozik, az épületszerkezetek fokozott hőszigetelésével jelentősen csökkenthető a fűtésre, hűtésre felhasznált energia, valamint a kibocsátott káros anyag mennyisége.

Megoldás pincegarázsfödémek hatékony szigetelésére

Az energiaköltségek csökkentése, illetve a mind szigorúbb energetikai elvárások megkívánják az épületek alatti fűtetlen és az épületek fűtött terei közti hőveszteség minimalizálását. Erre adnak megoldást a Knauf Insulation fagyapot termékei, melyek a hőszigetelés mellett egyben a hangszigetelésről is gondoskodnak.

Nehezen hozzáférhető helyeken is hatékonyan hőszigetel

A Knauf Insulation új termékcsalád, az úgynevezett fújható – más néven laza – ásványgyapot bevezetését kezdte meg 2012. januárjától. A gyári készítésű táblás vagy tekercses termékekkel szemben az ilyen anyagok ömlesztett formában kerülnek a kivitelezőkhöz, akik megfelelő gépekkel elvégezhetik befúvásukat.

Nem éghető, hatékonyan hőszigetel és a hangszigetelést is javítja

Az energiahordozók árának folyamatos emelkedése és a hőszigetelési követelmények szigorodása egyre több lakástulajdonost kényszerít arra, hogy a falak és tetők hőszigetelését javítsa. A Knauf Insulation ásványgyapot hőszigetelő anyagai hatékony, kifizetődő megoldásokat kínálnak az épületek szigeteléséhez.

Ásványgyapot, ami nem szúr és nem porzik

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológiával – a természetes szerves anyagok ellenálló polimerekké alakításával – kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat.

Vékonyabb, de hatékonyabb kőzetgyapot táblák

Az FKD-S kőzetgyapot tábla szálai – a gyártástechnológiának köszönhetően – nem párhuzamosak a lapok felületével, így hővezetési tényezője csaknem 10 százalékkal kisebb, mint az FKD tábláké. A Knauf Insulation e kiemelkedő újdonsága ragasztott homlokzati szigeteléshez, szerelt homlokzatokhoz és magastetőkhöz is ajánlott.

Akusztikai megoldások fagyapot termékekkel

A Heraklith fagyapot építőlapok akusztikai szempontból többfunkciós anyagként, hangelnyelő, illetve hanggátló szerkezetekként alkalmazhatók. Kiváló hangelnyelő szerkezetek készíthetők a lapok látszó felületként történő beépítésével, amikor az esztétikai igények kielégítésére általában festéssel láthatók el.

Formaldehid és fenolmentes ásványgyapot szigetelőanyagok

A Knauf Insulation által kifejlesztett és szabadalmaztatott Ecose technológiával – a természetes szerves anyagok ellenálló szervetlen polimerekké alakításával – kivételesen erős és természetes kötőanyag jön létre, amely összeköti az ásványgyapot szálakat.Jogi nyilatkozat Médiaajánlat Impresszum   Építési megoldások ©