2013. november 18.

13 millió forintnyi építőanyag nyerhető el pályázaton

13 millió forintnyi építőanyag nyerhető el pályázaton

A gyermekintézmények és műemlékek felújítására kiírt Várépítő pályázatot támogató építőanyag-felajánlók száma tizennyolcra nőtt, és bővült a pályázható építőanyagok köre is. Valószínűsíthetően a legtöbb pályázat állagmegóvási és energiamegtakarítási céllal érkezik. Pályázatbeadási határidő: 2014. február 28.

255 pályázó, 48 nyertes és nettó 28 millió forintnyi kiosztott építőanyag. Ez az újjáélesztett Várépítő pályázat első két évének mérlege. A harmadik alkalommal nettó 13 millió forint értékben pályázható termékek köre világítástechnikai eszközökkel, beltéri festékekkel és nyílászárókkal, valamint szolgáltatásokkal bővült. Az idei pályázatra 2014. február 28-ig lehet nevezni.

Az elmúlt években az állagmegóvást szolgáló felújítások mellett az energetikai korszerűsítést célzó beruházások voltak a legnépszerűbbek a pályázó gyermekintézmények és műemlékek kezelőinek körében.

Ha a felajánlott termékek értéke nem is, de azon cégek száma ismét nőtt, akik a nehéz gazdasági körülmények között is úgy gondolták, fontos számukra, amit a Várépítő pályázat képvisel és ennek támogatásukkal is nyomatékot tudtak adni.

A felajánló cégek bővülése miatt régen hiányolt, új termékkategóriákkal is bővül a felajánlott építőanyagok palettája. Évek óta népszerűek a színes vakolatok a Baumittól, a hőszigetelő rendszerek a Bachltól és a Baumittól, a kerámia tetőcserepek és a tetőfóliák a Creatontól és a Tondachtól, a meleg- és hidegburkolati ragasztók a Henkeltől és a Murexintől, illetve a játszótéri felszerelések a Játszópark Kft.-től. A pályázható termékek között ezek mellett újdonságként szerepelnek beltéri falfestékek a Revcotól, fűtési rendszerek a Weishaupttól, nyílászárók a Hörmanntól és a Real Home Bautól, világítástechnikai berendezések az El-Ko Éptől, illetve idén ereszcsatornát ajánlott fel a Prefa, valamint hőszigetelő lapok szereléséhez szükséges rögzítőelemek az Ejot jóvoltából kerülhetnek a pályázókhoz. Sőt olyan szolgáltatások is színesítik a kínálatot, mint például energetikai vagy statikai felmérés, amely egy-egy felújítási munka előkészítése során nélkülözhetetlen. Ezeket a Bartal és Rabb Kft., valamint az ÉMI Nonprofit Kft. ajánlotta fel.

A Proidea/E-build és a Magyar Építéstechnika 2014-ben egy nyertes intézményt ismét hozzásegít a gyors megvalósuláshoz: a pályázat médiatámogató konzorciuma 500 ezer forintnyi, a munkadíjra felhasználható készpénzes támogatásával egyedülálló a felajánlók között. Utóbbi nem pályázható, de elnyerhető tétel.

A pályázók egyik jelentős körének, az oktatási intézményeknek fenntartásában idén beállt változás és az új rendszer körül tavasszal tapasztalt bizonytalanságok miatt kerül sor csak most a Várépítő pályázat kiírására, de van elég idő a beadásig. A 2014. február 28-i benyújtási határidő után szokások szerint 2014. nyarára már hozzá is lehet jutni a neves zsűri által megítélt építőanyagokhoz.

13 millió forintnyi építőanyag nyerhető el pályázaton

 

Két kategóriában lehet indulni a Várépítőn

Gyermekintézmények felújítására Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális és egyéb olyan intézmény, alapítvány, szervezet vagy önkormányzat nyújthat be pályázatot, akinek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával, rehabilitációjával stb.

Műemléképületek felújítására pedig azon szervezetek, alapítványok, önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemléképület(ek) vannak, amelyek országos védettséget élveznek, s amelyeken 2014-ben felújítási munkálatokat kívánnak végezni.

 

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai több mint egy évtizede:

  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Nagy-Kálózy Eszter, színművész;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. Értékesítési csoport vezetője,
  • Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora;
  • Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára;

 

Növekvő szakmai támogatottság

A Várépítő pályázat védnökei, akik egyben azt vállalták, hogy segítenek a pályázat minél szélesebb körű ismertté tételében: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, az Épületszigetelők Tetőfedők és Bádogosok Országos Szövetsége (ÉMSZ), az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI), a Magyar Téglás Szövetség (Matész), a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), valamint a kommunikációban segíti a munkát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Emellett természetesen számos médiaorgánum ajánlotta fel felületeit, amelyek segítségével remélhetőleg sokan értesülnek a lehetőségről.

A Várépítő pályázat magán pályázat, amely kapcsán végzett munkát a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) 2012-ben a Podmaniczky-díjjal is elismerte. A díjat évente az épített és természeti környezet megóvásáért végzett munkájukért magánszemélyek és közösségek vehetik át.

 

További információ: www.varepitopalyazat.hu

hírlevél-feliratkozás

épjog