Schöck

2009. október 15.

A látszóbetonok tervezésének és kivitelezésének fortélyai

A látszóbetonok tervezésének és kivitelezésének fortélyai

A látszóbeton a tervezés és a kivitelezés minden résztvevőjének közös produktuma – és a kész felület minőségére az alkalmazott zsaluzaton túl a betonszerkezet készítésének minden folyamata, mozzanata meghatározó lehet.

Mindenek előtt a felületet formáló zsaluhéj-felületnek olyan teherhordó szerkezethez kell csatlakoznia, amely a beton bedolgozásakor fellépő terheléseket elviseli. A zsaluhéj formája, mérete, felületi minősége, valamint az átkötések rasztere, az átkötési helyek kialakításának módja határozza meg a betonépítmény látványát.

A zsaluhéj hordozó zsaluszerkezetre történő rögzítése jelentős hatással van a betonfelület látványára. A zsaluhéj szegekkel, csavarokkal vagy kapcsokkal való rögzítése látható lenyomatot hagy a betonfelületen. Ez a lenyomat a szegezés vagy a csavarozás mélységétől függően pozitív vagy negatív lehet. Az új zsaluhéjon a felülettel egy síkba szerelt csavarfej több betonozás után – a zsaluhéj nedvességfelvétele miatt fellépő duzzadás hatására – benyomódhat, ez pozitív betonlenyomatot eredményez. A betonfelületen így „szemölcsök” láthatók. A csavarhelyek előfúrásával és a csavarfejek tömítésével a felületi eredmény szebb lehet, de az eltérő nedvességfelvétel miatt színeltérés előfordulhat. A zsaluhéj hátulról történő csavarozása megszünteti az ilyen jellegű problémákat, azonban az ilyen zsalukonstrukció a szükséges többletanyagok miatt lényegesen drágább.

Az elemtoldások, zsaluhéj-illesztések kialakításával kapcsolatban a különböző műszaki előírások, irányelvek stb. megszabják a zsaluzat tömörségét. Keretes zsaluzatokkal ez a követelmény viszonylag egyszerűen teljesíthető, azonban olyan rendszereknél, ahol a zsaluhéj közvetlenül zsaluhéjjal találkozik, az elkerülhetetlen illesztési pontatlanságok miatt a betonkeverék finom alkotórészeinek kifolyása gyakorlatilag megakadályozhatatlan. A kialakult gyakorlat szerint a betonfelület formálása szempontjából a legjobb megoldás, ha ezt a problémaforrást tudatosan kezeljük, és a zsaluhéj-, illetve elemillesztéseket lécekkel, profilokkal vagy tömítőszalagokkal hangsúlyozzuk. Megoldás lehet az ilyen illesztéseknél a zsaluhéjszélek fózolása (körülbelül 2 mm), mely a betonfelületen kiemelkedést eredményez.

A sarkok kiképzése szokásos módon, háromszög lécek alkalmazásával történik. A látszóbetonoknál nagyon gyakran kívánság a teljesen éles sarkok kialakítása, ami viszonylag kis többletköltséggel megvalósítható.

A betonozásból fellépő erőket rendszerzsaluzatoknál vagy egyedi zsaluszerkezeteknél egyaránt fel kell venni. Kétoldali zsaluzatoknál az átkötés általában 15 mm átmérőjű feszítőacélokkal történik. A 90 kN teherbírásból származóan leggyakrabban 0,67 átkötés/m2 adódik (a tipikus vízszintes átkötési távolság 1–1,25 méter, a függőleges pedig 1–1,48 méter). A kisebb távolságok szükségtelen többletkiadást eredményeznek.

A feszítőacélokat általában műanyag távtartó csövek burkolják. A távtartó csövek végein különböző formájú műanyag kónuszok biztosítják a zsalufelülethez való csatlakozást. A kónuszok kialakítása és a helyükön maradó mélyedés, illetve azok zárásának módja (például beragasztott – különböző felületi kialakítású – betondugó, esetleg egyszerű habarcsos lezárás stb.) meghatározza a betonfelület képét. Építészeti szempontok alapján szükségessé válhat vak kónuszok alkalmazása is. Ezek költsége nem jelentős.

A kiírásban az építésztervező által meghatározott feltételeket célszerű zsaluzási lenyomati tervvel ábrázolni. Ez a kivitelezésre ajánlatot készítőnek pontos kalkuláció készítésére, illetve a kivitelezés folyamatának pontosabb tervezésére ad lehetőséget.

Látszóbeton szerkezeteknél rendkívül fontos a mintafelület készítés. Ez a felület elkészíthető különálló szerkezetként vagy az épület egy alárendelt területén. Ezen minden – a megjelenés szempontjából lényeges – jegy, átkötési raszter, távtartó kónusz, zsaluhéj, vízszintes és függőleges (esetleg más irányú) zsaluelemtoldás, munkahézag megvalósítható. Az eredményt az összes érdekelt megvizsgálhatja, az esetleges változtatási igények megbeszélhetők és rögzíthetők. Ennél a közös értékelésnél a szemlélési távolság is rögzítendő.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog