2009. október 15.

Hatékony hőszigetelésű, egyrétegű homlokzatok

Hatékony hőszigetelésű, egyrétegű homlokzatok

Az Ytong hőszigetelő falazati rendszere már 30 cm falvastagságtól egy rétegben megfelel a vonatkozó hőtechnikai előírásoknak, így nincs szükség a homlokzatok plusz, illetve utólagosan hőszigetelésére.

Egy energiaválság indokolta az Ytong kifejlesztését az 1920-as években. A falazóelemet olyan kiváló tulajdonságokkal ruházták fel, hogy – az akkori energiaszegény környezetben – rövid idő alatt népszerű világmárkává vált. Az Ytong építőanyag a falazóelemek között egyedüliként érdemelte ki már évekkel ezelőtt a Környezetbarát Termék védjegy használatát. A környezetkímélő, alacsony energiával, minimális hulladékképződéssel járó gyártási technológiával, természetes alapanyagokból előállított építőanyagok alkalmazása mind a tervezők, mind az építtetők részéről fontos lépés a hosszú távra egészséges, emberi lakókörnyezet megteremtéséhez.

Hatékony hőszigetelésű, egyrétegű homlokzatok

Magyarországon az új Energetikai Szabvány 2006. szeptember 1-től szigorúbb követelményrendszert támaszt az épületek hőtechnikai tervezése kapcsán. A tervezéskor több szinten épületenergetikai számítást kell végezni, amit az épület egészére vetített integrált energetikai jellemző határoz meg. Az új direktívában a fajlagos hőveszteségi tényező meghatározásának fontos eleme az épület határoló szerkezetein, illetve azok hőhídjain távozó hőveszteségek mértéke. A szabályozás része, hogy az egyes határoló szerkezetek hőveszteségi tényezője ne haladja meg az adott szerkezetre előírt határértékeket.

Az Ytong hőszigetelő falazati rendszere már 30 cm falvastagságtól egy rétegben megfelel e rétegrendi követelményeknek, így nem kell jelentős többletköltséggel utólagosan szigetelni, ezzel akusztikai, páraháztartási gondok lehetőségét generálni a szerkezetben, illetve a lakótérben.

Az Ytong szerkezetek kiváló hőfokcsillapítása nemcsak a téli időszakban biztosít kellemes hőmérsékletet az épületben, hanem megakadályozza a falak nyári túlmelegedését is – így az épületek kellemes lakóklímával rendelkeznek az év minden szakában.

Az egyrétegű (idegen szóval monolitikus) falak építési módjára jellemző, hogy a falvastagság növelésével (például 30 cm helyett 37,5 cm vastag homlokzati falak) minimális többletköltséggel nemcsak a teherbírás nő, hanem a falazatra jellemző összes kedvező tulajdonság (hangszigetelés, hőtároló tömeg, hőszigetelés, hőhidak kedvezőtlen hatásának csökkentése) kiemelten érvényesül.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog