2009. október 15.

Innovatív homlokzati hőszigetelő rendszer grafitadalékkal

Innovatív homlokzati hőszigetelő rendszer grafitadalékkal

Újgenerációs szürke polisztirol hőszigetelő lappal, a BASF által szabadalmaztatott Neopor alapanyagból, nanotechnológiás eljárással készülő hőszigetelő rendszerrel jelent meg BASF Hungária Kft.

A BASF AG fejlesztői a hősugárzás terjedésének csökkentésére a polisztirolhoz (EPS) nanoméretűre őrölt finom grafitot adagoltak, mellyel egyenletesen kitöltötték a polisztirol szilárd celláit. A finom grafitrészecskéket nanotechnológiával állítják elő, és osztják el úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Az expandált polisztirol cellák membránjai (falai) áthatolhatatlanul lezárják a 10 μm körüli hullámhosszú hősugárzás útját, mert a grafit nanorészecskékkel körbevett polisztirol golyócskák hőtükörként viselkednek. A Neopor bázisú EPS lapra ható hősugárzást a szén nanorészecskék visszatükrözik, és egyidejűleg le is hűtik. Mindkét hatás védelmet nyújt az áthaladó hullámok ellen, ezáltal csökken a szigetelőlap felmelegedése. A részecskék méretének megválasztásával, illetve érintkezés nélküli elosztásával a hőterjedés csökkenthető úgy, hogy a hővezetés nem nő meg (hagyományosan őrölt grafittal ez nem érhető el).

Innovatív homlokzati hőszigetelő rendszer grafitadalékkal

Kiemelkedő hőszigetelő képessége révén az EPS 70 Neo esetében csökkenthető a szigetelőanyag vastagsága, változatlan szigetelési paraméterek mellett.

Az EPS 70 Neo lapokkal készülő MultiTherm külső hőszigetelő rendszerek megvédik a külső falakat a nagyobb hőmérséklet-ingadozásoktól, ezáltal jelentősen fokozzák a falazat hőtároló képességét. Többek között kiváló páraáteresztő képesség, nagy víztaszító hatás, színtartóság jellemzi őket, megjelenésükben esztétikus és egységes felületet képeznek a homlokzatokon.

A MultiTherm külső hőszigetelő rendszer jellemzői:

• hosszú élettartam;

• időjárásállóság;

• algásodás, penész és gomba elleni védelem;

• megfelelő hőtechnikai méretezéssel kiküszöböli a páralecsapódást, nedvesedést, penészedést a falszerkezetben és annak felületén;

• üvegszál erősített;

• színtartó, UV-álló;

• könnyen és sokoldalúan alkalmazható.

A széles szín- és struktúra választékban kapható MultiTherm Neo hőszigetelő rendszer alkalmazásával a hagyományos típusú és vastagságú hőszigeteléseknél körülbelül 20 százalékkal jobb hőszigetelő hatás érhető el. Ebből adódóan kisebb fűtési rendszerre (fűtőtestekre, parapetekre stb.) van szükség, miközben nagyobb üvegfelületű nyílászárók alkalmazhatók (a természetes fény által jobban megvilágított belső terek kevesebb elektromos energia felhasználást igényelnek).

 

hírlevél-feliratkozás

épjog