2009. október 15.

Mitől hatékonyak az expandált polisztirolhab hőszigetelések?

Mitől hatékonyak az expandált polisztirolhab hőszigetelések?

Az Austrotherm expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagok az épületek minden szerkezetén hatékony hőszigetelést tesznek lehetővé, tartós épületszerkezeteket, komfortos, gazdaságosan működtethető épületeket eredményezve.

A polisztirolhab alapanyaga a kőolajból előállított polimerizált sztirolgyöngy, amely pentán hajtógázt és a hab tulajdonságait befolyásoló egyéb adalékanyagokat tartalmaz.

A gyártás lépései: előhabosítás, pihentetés, szükség szerint utóhabosítás, tömbhabosítás, a blokkok pihentetése, a termékek méretre vágása.

Az előhabosítás során a gyöngyök eredeti térfogatuk 20–50-szeresére duzzadnak, az így létrejött gyöngy cellaszerkezete zárt. Az előhabosítással EPS 70–200 szabványos termékosztályba tartozó anyagok gyártásához alkalmas gyöngyöt lehet előállítani. Az EPS 30 és az AT-L termékekhez a habosítás folyamatát meg kell ismételni (utóhabosítás).

A tömbhabosításkor zárt „sablonba” töltött polisztirol gyöngyöt 110–120 ºC közötti hőmérsékletű gőzzel ismételten duzzasztják. A képlékennyé váló gyöngyökből a megnövekedett belső nyomás hatására alakul ki a homogén szerkezetű tömb. A „kizsaluzott” blokkokat átmeneti tárolás után, izzószálas vágóberendezésekkel lapokra, illetve egyedi igény esetén a kívánt alakra és méretre vágják. Ezzel az eljárással készülnek a szürke színű, fokozott hőszigetelő képességű Grafit lemezek is. A formahabosított termékek gyártásakor nem tömböket készítenek, a zárt „sablon” itt táblaméretű. Egy gyártási ütemben így egy-egy hőszigetelő tábla készül. A gyártási eljárás különleges tulajdonságú (például nedvességnek ellenálló) alapanyagok felhasználására is alkalmas, a termékek műszaki tulajdonságai pedig igen nagy pontosságúak. A minőségellenőrzés darabonként történhet. A technológia lehetővé teszi különleges, vágással nem létrehozható formájú termékek előállítását.

Mitől hatékonyak az expandált polisztirolhab hőszigetelések?

 

Anyagtulajdonságok

• Hővezetési tényező

Az expandált polisztirolhab legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező [λ W/(mK)]. Az igen jó hőszigetelő képesség a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető. A bezárt levegő nem távozik a cellákból, így az anyag hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken. A hővezetési tényező függ az anyag testsűrűségétől (a testsűrűség növekedésével a hővezetési tényező csökken). A nedvességtartalom is lényegesen befolyásolja a hővezetési tényezőt. A szakszerűen beépített polisztirollapok nedvességtartalmát a hővezetési tényező tervezési értékének szabványos meghatározásánál figyelembe veszik. A hővezetési tényező közölt értéke (λD) nagy számú vizsgálat eredményének statisztikai feldolgozásával megállapított, a 90 százalékos biztonsági szinthez tartozó jellemző. A szürke Grafit lemezek hővezetési tényezője (λD=0,032 W/mK) lényegesen kedvezőbb, mint a fehér anyagé. A formahabosított Expert termékcsalád anyagai is jobbak az átlagosnál (λD=0,035 W/mK).

• Nyomószilárdság

A nyomószilárdság szintén a testsűrűséggel összefüggő tulajdonság. Az MSZ EN 13163 termékszabvány a 10 százalékos összenyomódásnál mért nyomófeszültség értékek segítségével határoz meg termékosztályokat: például EPS 30, EPS 70, EPS 80, EPS 100, EPS 150, EPS 200. A nyomófeszültség az anyag felhasználási területének meghatározásában az egyik legfontosabb szerepet játszó paraméter. A 10 százalékos összenyomódáshoz tartozó szilárdsági értékek viszont nem méretezési értékek, mert a polisztirolhab egy bizonyos összenyomódás (körülbelül 2-3 százalék) felett már nem elasztikusan viselkedik, a cellák maradandó alakváltozást szenvednek.

• Hőállóság

Ha mechanikus igénybevétel nem lép fel, az EPS 100 termékosztályú, illetve magasabb szilárdságú polisztirolhabok rövid ideig 100 °C-ot megközelítő hőhatásnak is ellenállnak. A hőszigetelő anyag az igen alacsony hőmérsékletet is jól viseli, -180 °C-ig használható fel.

• Alaktartóság

Az alaktartóság az MSZ EN 13163 szabvány szerint több jellemzővel definiálható. Normál laboratóriumi körülmények (23 °C, 50 százalék páratartalom) között a méretváltozás nem lehet nagyobb, mint ±0,5 százalék [DS(N)5], illetve ±0,2 százalék [DS(N)2]. Ha az anyag méretállandóságát 70 °C-on, normál klímához képest lényegesen nagyobb igénybevételnek kitéve vizsgálják, a méretváltozás nem haladhatja meg a 3 százalékot [DS(70,-)3]. A méretállandóság fokozott hőmérséklethatás és nyomóigénybevétel (DLT(1): 20 kPa, 80 °C, DLT(2): 40 kPa, 70 °C) mellett vizsgálva a méretváltozásnak 5 százaléknál kisebbnek kell lennie. Az MSZ 7573 szabvány az alkalmazás feltételeként rögzíti az alaktartóság egyes jellemzőit, illetve e jellemzők legkisebb követelményértékeit.

• Méretváltozás hőmérsékletváltozás hatására

A polisztirolhab hőtágulási együtthatója 5–7 10-5 1/K. Nagy hőmérsékletváltozás a nagyméretű hőszigetelő elemeknél lényeges hosszváltozást okoz, így azok rögzítésénél figyelembe kell venni a fokozott nyíró igénybevételt.

• Öregedés, időjárás hatásaival szembeni ellenállóképesség

Az expandált polisztirolhab hőszigetelő lemezek anyagtulajdonságai az idő múlásával nem változnak. A hab nem korhad, nem rothad. Tartós ultraibolya sugárzás (például napfény) hatására az anyag felszíne megsárgul, rideg, porló lesz. A helyesen beépített anyag felülete mindig eltakart, így védelméről csak a hosszú idejű tárolásnál kell gondoskodni.

hírlevél-feliratkozás

épjog