2009. október 17.

Betörésbiztos tetőtéri ablakok

Betörésbiztos tetőtéri ablakok

A tetőtéri ablakokon történő behatolás megnehezítésére a Fakro kifejlesztette a TopSafe rendszert – ezek a tetőablakok újszerű vasalattal, megerősített fa- és zárszerkezeti elemekkel, illetve fémprofil-merevítéssel készülnek.

A tetőtéri ablakoknak alapvető funkcióik, a szellőzés és a bevilágítás teljesítésén túl biztonságosaknak is kell lenniük. Ez nemcsak az időjárás viszontagságaival szembeni ellenállást jelenti, de az ablakon keresztül történő illetéktelen behatolást, illetve – a kéményseprő, tetőfedő, tévészerelő stb. – véletlen beesését is meg kell gátolniuk.

Európában 2007. február 1-én lépett életbe az ajtókra és ablakokra vonatkozó – e termékek biztonsági szintjét meghatározó – EN 14351-1 számú harmonizált szabványrendszer. Ennek része a tetőtéri ablakokra vonatkozó 13049 számú szabvány, amely alapján a nyílászárók egyértelműen besorolhatók a különböző biztonsági osztályokba. A szabvány – az ablakra csapódó 50 kg tömegű test esési magassága szerint – öt biztonsági osztályt határoz meg.

A Fakro cég minden, 30°-nál kisebb dőlésszögű tetőbe építhető tetőtéri ablaka legalább a 3. biztonsági osztályba tartozik, ami az egész ablakra (üvegezés, szárny- és tokszerkezet) vonatkozik. Más gyártók termékei legfeljebb a 2. biztonsági osztályba tartoznak.

A betörések elleni védelemként a tulajdonosok elsősorban a homlokzati nyílászárókat biztosító betörésvédelmi rendszerekbe fektetnek be, és gyakran megfeledkeznek a tetőtéri ablakokról, amelyeken keresztül szintén be lehet jutni az épületbe. (A statisztikai adatok szerint sajnos egyre több betörés történik a tetőtéri ablakokon át.) A tetőtéri ablakokon történő behatolás megnehezítésére a Fakro kifejlesztette a TopSafe rendszert. A megerősített szerkezetű TopSafe rendszerű tetőablakok hatékony védelmet nyújtanak a behatolásokkal szemben.

A TopSafe rendszer jellemzői:

• újszerű megoldás a vasalat megerősítésére (a hosszabb és vastagabb, a szárny faprofiljába ferdén behajtott facsavarok megakadályozzák a vasalat kiszakadását és az ablakszárny belökését);

• speciálisan megerősített fa- és zárszerkezeti elemek;

• fémprofil-merevítés (a szerszámokkal történő betörés nehezítésére).

Sokszor gondot okoz a régi, elöregedett tetőtéri ablakok cseréje – a cserélendő típusok ugyanis gyakran eltérnek a jelenleg használt típusok méretrendszerétől. Ilyenkor vagy kisebb ablakot lehet alkalmazni, kisebb bevilágítófelülettel, vagy a tetőszerkezetben lévő nyílást kell bővíteni. Az első megoldás mindenképpen kompromisszumot jelent, a második pedig extra költségekkel jár. A Fakro gyártói rugalmasságának köszönhetően bizonyos határok között bármilyen méretű tetőtéri ablak, illetve a hozzá tartozó kiegészítők gyártását vállalja, ezáltal a bevilágítófelület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők le a régi ablakok modern, biztonságos nyílászárókra.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog