2009. október 14.

Tűzgátló ajtó a lakótér és a gépkocsitároló közé

Tűzgátló ajtó a lakótér és a gépkocsitároló közé

A garázs felől fokozottan védeni kell a lakóteret – az e két épületrész közé beépítendő tűzgátló ajtóknak 30 percig bírniuk kell 800 °C-os hőmérsékletet is.

Sokan nem is gondolnak rá, hogy családi házuk lakóterére éppen a garázs felől leselkedik veszély – pedig a betörések jelentős részénél éppen a gépkocsitároló felől jutnak be a házba, és nem elhanyagolható a garázsban keletkező tűzesetek okozta veszély sem. Ezért nagyon fontos, hogy különleges figyelmet szenteljünk a ház e két részét összekötő és egyben elválasztó ajtónak.

Az építési szabályok előírják – de a józan ész is azt diktálja –, hogy a garázs felől fokozottan védeni kell a lakórészt. A két rész közé beépítendő tűzgátló ajtóknak 30 percig bírniuk kell 800 °C-os hőmérsékletet – ennyi idő alatt biztonságba helyezhetők a lakók, és hívhatók a tűzoltók. A Hörmann által forgalmazott, ide szánt ajtók rendelkeznek az ehhez szükséges engedélyekkel. A lakótér és a garázs közé helyezhető nyílászárók nemcsak a tűz ellen nyújtanak védelmet, hanem jól csillapítják a motorzajt, és a kellemetlen kipufogógázt sem engedik a lakótérbe.

Tűzgátló ajtó a lakótér és a gépkocsitároló közé

A tűzgátlás elsődleges fontosságú, ezért az ilyen típusú ajtókon utólag, a beépítéskor semmit sem szabad módosítani. Felmerülhet például, hogy biztonsági szempontok miatt pótlólagos hevederzárat szereljünk fel az ajtóra – ez azonban csökkentheti a tűzgátló képességet. A garázs felől történő bejutás megnehezítésére a cég multifunkciós ajtókat is kínál. Ilyen például a Hörmann H3-D jelű ajtaja, amely „alapfelszereltségét” tekintve tűzgátló és hőszigetelt, de kiegészíthető hanggátló, füstgátló és a betörés ellen védelmet nyújtó eszközökkel.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog