2009. október 22.

Energiatermelő homlokzatok

Energiatermelő homlokzatok

Az általában az épületek részleges hőigényének fedezésére használt Solarwall rendszer homlokzatokra helyezhető perforált fémlemezei különböző színárnyalatokban kaphatók, így harmonikusan integrálható bármilyen homlokzatra.

A napból érkező energia hasznosítására lehetőség nyílik olyan építészeti megoldásokkal, melyek egyrészt az üvegházhatás kihasználásával, másrészt hőszigetelés és egyéb hőmegtartó megoldások, hőcsapdák alkalmazásával igyekeznek minél több hőt az épületbe juttatni, illetve azon belül tartani. Ezek alkalmazásával jelentősen csökkenthető az épületek fűtési energiaköltsége.

A napenergiával történő légfűtés (Solar Air Heating, röviden: SAH) a Conserval Engineering által kifejlesztett, és világszerte több mint ezer működő alkalmazás eredményei által igazolt rendszer.

A SolarWall légfűtő eljárás múltja az 1970-es évekre nyúlik vissza, hazánkban azonban – még a kedvező klimatikus adottságok ellenére is – sokáig ismeretlen maradt. A kanadai innováció valójában fémlemezből készített, utólagosan szerelt fal, ami – a körülbelül 2 cm-enként elhelyezett, 1 mm átmérőjű perforációnak köszönhetően – teljesen átszellőzik. A levegő a felforrósodott fémlemez és az eredeti falazat között képzett légcsatornán keresztül függőlegesen felfelé áramlik – részben természetes (az úgynevezett kéményhatás), részben pedig a frisslevegő ellátó ventilátorok által kényszerítve –, majd bevezetésre kerül a hagyományos szellőzőrendszerbe, a meglévő légcsatornákba, vagy külön a SolarWall rendszerhez installált járatba. A szellőzőrendszerbe vezetett „előmelegedett” levegő továbbfűtése jelentősen kevesebb energiafelhasználást igényel.

Energiatermelő homlokzatok

Az elmúlt tíz évben rendkívüli módon megnőtt az igény e technológiailag tökéletesített, és a maga egyszerűségében is igen kifinomult eljárás iránt. A SAH rendszereket egyre gyakrabban alkalmazzák lakó- és kereskedelmi célú ingatlanokba; felhasználható gyártóegységek, ipari épületek, raktárak, irodaépületek, szárítóegységek (mezőgazdasági hasznosítás), kórházak, iskolák, bevásárlóközpontok fűtésrásegítésére.

Energiatermelő homlokzatok

A SolarWall rendszer alkalmazásával jelentősen csökkenthető a CO2 kibocsátás, és nagymértékű anyagi megtakarítás érhető el az energiaköltségek terén. A homlokzatokra helyezhető perforált fémlemez különböző színárnyalatokban kapható, így az épület arculatának megbontása nélkül könnyen integrálható bármilyen homlokzatra.

hírlevél-feliratkozás

épjog