2010. február 11.

Energiatudatos építkezés: alacsony építési és fenntartási költségek

Energiatudatos építkezés: alacsony építési és fenntartási költségek

A ProKoncept építési rendszer szürke Neopor zsalutéglái 30 százalékkal jobb hőszigetelők, mint az általában ismert fehér polisztirol – köszönhetően a polisztirolszármazékban lévő, „hőtükörként” viselkedő grafitszemcséknek.

A ProKoncept Energiatakarékos Építési Rendszer alapja a Neopor zsalutégla, amit betonnal öntenek ki. A ProKoncept építési rendszer légcsatornás falazati elemekből, födémelemekből, valamint tetőelemekből áll. A ProKoncept házak kimagasló hőszigetelését a három elem együttes alkalmazása teszi lehetővé, de az elemek bármilyen más rendszerrel házasíthatók is.

A ProKoncept Classic falazat hőátbocsátási tényezője 0,24 W/m2K, de további rendszerelemekkel ez az érték akár meg is felezhető (a legjobb szigetelésű fal hőátbocsátási tényezője 0,11 W/m2K, ami a hagyományos falazatok hőszigetelésének négyszeresét jelenti). A kiegészítő rendszerelemekkel (áthidaló-, sarok-, szögelem stb.) kizárható a hőhidak képződése.

A rendszer a magasépítészet bármely területén alkalmazható: fűtött-hűtött lakóépületeknél, pincéknél, irodaépületeknél, iskoláknál, óvodáknál, szállodáknál, kórházaknál, fürdőknél és uszodáknál, légkondicionált iparépületeknél, raktár- és termelőcsarnokoknál stb.

Energiatudatos építkezés: alacsony építési és fenntartási költségek

 

Falazóelemek

A Neoporhab falazóelemek ragasztó és egyéb segédanyagok nélkül összepattinthatók, a falazás háromsoronként betonnal – kézzel vagy szivattyúval – kiöntve készül. A nagy teherbírású, mindössze 25 cm vastag kész fal külső oldalán 6, a belsőn 5 cm-es szigetelést képez a Neopor. A szerkezetet áthidaló-, koszorú- és falvégzáró elemek teszik teljessé. A ProKoncept belső 5 cm-es szigetelésébe a gépészeti, villanyszerelési csővezetékek helye egyszerűen és gyorsan – állítható pengéjű hőkéssel – elkészíthető.

Kívülről a falazatra Dryvit rendszerű vékonyvakolat, acélhálóra felhordott hagyományos mészvakolat, esetleg dísztégla, terméskő vagy faburkolat helyezhető. A fal belső burkolata lehet ragasztott vagy lécvázra csavarozott gipszkarton, különféle díszburkolat, vékonyvakolat, illetve csempeburkolat.

Energiatudatos építkezés: alacsony építési és fenntartási költségek

 

Födémelem

A ProKoncept födém alul-felül sík, sűrű bordás, fejlemezes monolit vasbeton szerkezet. Geometriai kialakítását a polisztirol födémelemek bentmaradó zsaluzatként biztosítják. Minden épület födéme egyedileg előregyártva készül – az elemek helyszínre szállítása egyszerű, behelyezésük nem igényel darut.

A födémrendszer terheléstől függően akár 10 méter távolság áthidalására is alkalmas. Alátámasztására ritkított fa- vagy állítható fémzsalura van szükség. A födém 250 kg/m2-es önsúlya miatt utólagos födém-megerősítéseknél, felújításoknál és terhelésérzékeny beruházásoknál is kiválóan használható.

Energiatudatos építkezés: alacsony építési és fenntartási költségek

 

Tetőelem

Az új energetikai szabvány szerint lakott tetőtérben a tető hőátbocsátási tényezőjének minimum 0,22 W/m2K-nek kell lennie. A ProKoncept tetőelem U-értéke: 0,2 W/m2K. Alkalmazása – a hagyományos fa ácsszerkezet elkészülte után – három munkafázist helyettesít:

• a tetőlécezést (a tetőelemben speciálisan kialakított cseréptartók vannak);

• a tetőfóliázást (a tetőelem hármas kapcsolata és speciális anyaga miatt tökéletesen víz- és párazáró);

• a tetőszigetelést (az átlag 14 cm vastag polisztirol gondoskodik a tető kifogástalan hőszigeteléséről).

A szarufaszerkezet elkészülte után a ProKoncept tetőelemeket csak le kell csavarozni, és egyből rakhatók a cserepek. A tetőelemek masszivitásából adódóan akár betoncserép is használható, sőt újdonságként már hódfarkú cserép is alkalmazható.

Energiatudatos építkezés: alacsony építési és fenntartási költségek

 

hírlevél-feliratkozás

épjog