2009. október 25.

Narancsházak

Narancsházak

A narancsház szimmetrikus elrendezésű, átrium típusú télikert, melynek oldalai falszakaszok közé épített nyílászárószakaszokból állnak. Felépítéséből adódóan a narancsházakban kisebb a hőmérséklet-ingadozás, és télen, nyáron kevesebb ráfordítással lehet egyenletes hőmérsékletet teremteni.

Már a rómaiak is építettek kezdetleges növényházakat csillámpalából, egzotikus növények termesztésére szolgáló – dél Franciaországban készült – üvegházról pedig 1385-ből származik az első írás. A botanikus kutatások fellendülésével – a pisai egyetemen 1544-ben létrehozott első Európai Botanikus Kert megalakulásával – elindult a védett növénytermesztés, és ezzel együtt a narancsházak (Orangery) építése. A narancsházak valódi térhódítása Hollandiában, a 17. században, az egzotikus növények gyűjtői körében kezdődött. A narancsházak elterjedésével a funkciójuk is változott, és manapság inkább exkluzív lakótérbővítési megoldásként alkalmazzák.

A narancsház szimmetrikus elrendezésű, tradicionális átrium típusú télikert, melynek oldalai falszakaszok közé épített nyílászárószakaszokból állnak. A mennyezet egy része hagyományos megjelenésű is lehet, de a nyílászárók fölötti áthidalók vagy a tetőszerkezet szelemenje minden esetben hangsúlyos, túlméretezett. A télikertektől eltérően, ahol az üvegezett felületek dominálnak, a narancsházakban a parapetes megoldás és a falazott részek váltják egymást. Ebből adódóan a narancsház inkább egy üvegezett mennyezettel rendelkező szobára hasonlít. A helyiséget a falazott részek miatt az üvegházaknál könnyebben lehet bútorozni, illetve berendezni (és a fűtőtestek elhelyezése sem okoz nehézséget), így ez a fajta lakótérbővítés jobban kihasználható. Felépítéséből adódóan a jól megépített narancsházban kisebb a hőmérséklet-ingadozás, és télen, nyáron kevesebb ráfordítással lehet egyenletes hőmérsékletet teremteni.

A tetőszerkezet – a többi Ultraframe tetőszerkezethez hasonlóan – alumíniumvázzal készül, fa-, PVC, vagy alumíniumburkolattal. A formatervezett szaruzatnak köszönhetően maximális a fényáteresztés, miközben háromlépcsős védelem gondoskodik a tökéletes vízzárásról. A minőségi tömítések tökéletes és tartós vízszigetelést eredményeznek.

A tetőszerkezet integrált tetőszellőzőket is tartalmaz – az ellenőrzött, folyamatos levegőcsere ellátására akár gerincprofilba épített motoros működtetésű, termosztát által vezérelt, rejtett szellőző is alkalmazható. A narancsházak héjalása legtöbbször öntisztuló üvegezéssel készül.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog