2009. október 23.

Új építőipari tanműhely épül Budapesten

Új építőipari tanműhely épül Budapesten

A 2010 tavaszán elkészülő képzési- és vizsgaközpont kielégíti a szakmai alapozó képzés, a 9-10. évfolyamra, valamint az érettségire épülő szakképzés, a felnőtt- és mesterképzés lebonyolításának valamennyi feltételét.

Mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény írja, a Budapest Főváros Önkormányzata 2008 júniusában pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által közzétett – a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés tárgyú – felhívásra, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának elnyerésére, az Építőipari TISZK Tanműhely csarnoképületének létrehozására. A sikeres pályázat alapján az 1.033.880.000.- Ft összköltségű létesítéshez az Európai Unió és a Magyar Állam 863.880.000,- Ft támogatási összeget nyújt, melyet Budapest Főváros Önkormányzata további 170.000.000,- Ft-tal egészít ki. A szerződés megkötésére 2009. március 4-én került sor. A projekt befejezési határideje 2010. szeptember 30-a. Eddig az időpontig kell megépíteni, felszerelni és berendezni a tanműhely épületét. Az építési kivitelezési munkákra lefolytatott közbeszerzési eljárás lezárásaként a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-vel került sor a szerződés megkötésére. Az előkészítő munkákat 2009. október 1-jén a kivitelező megkezdte, az ünnepélyes alapkőletételt október 20-ra ütemezték.

 

A projekt megvalósulásával a Közép-magyarországi Régióban egyedülálló képzési- és vizsgaközpont jön létre, amely kielégíti a szakmai alapozó képzés, a 9-10. évfolyamra, valamint az érettségire épülő szakképzés, a felnőtt- és mesterképzés lebonyolításának valamennyi feltételét. Ezen kívül teljes körűen megfelel az új OKJ-ban az építőipari szakmákra vonatkozó minden szakmai és vizsgakövetelményekben előírt – vizsgáztatási helyre vonatkozó – követelménynek.

 

Az újonnan létrejövő TISZK együttműködő iskolái, azaz

- az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola,

- a Pogány Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Szakközépiskola és Gimnázium és

- a Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola

három különböző budapesti kerületben találhatók. A szakképzésben résztvevő tanulók gyakorlati képzése célszerűbb, ha egy központi helyen történik – a jelenleginél korszerűbb körülmények között.

A szakközépiskolai képzésben 9-12. évfolyamon továbbra is fontos szerepet játszik a szakmai alapozó tárgyak oktatása. A szakmai alapozás igényli az iskolák meglévő laboratóriumait, műhelyeit a gyakorlati óraszám megnövekedése és a szakképző évfolyamra történő egy éves beszámíthatóság miatt. A csarnok megépítésével lehetővé válik az iskolákban a fentiekben megfogalmazott gyakorlótermek és laborok bővítése a felszabaduló termek helyén. A modulrendszerű szakképzés elméleti, elméletigényes gyakorlati és szakmai gyakorlati képzési igényeinek megfelelő építészeti kialakítással készül az új, közel 3000 m2 alapterületű háromszintes csarnok, lehetővé téve 17 gyakorlati oktatóteremben és laboratóriumban az osztálykeretek között, illetve csoportformában történő képzést egyaránt. A Közép-Magyarországi Régió építőipari hiányszakmáinak oktatását támogató korszerű képzőhely jön létre, amely hozzájárulhat az építőipari szakmák népszerűségének növekedéséhez – írja a közlemény.

hírlevél-feliratkozás

épjog