2009. november 09.

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

Augusztus közepén hdelyezték el az Europa Nostra-díj bronz emléktábláját a Mátra Múzeumnak helyet adó gyöngyösi Orczy kastély falán. Írásunkban az új üvegtetővel ellátott közönségfogadó tér, valamint a történeti fal- és födémszerkezetek rekonstrukciójának megoldásait ismertetjük.

Az ezredfordulóra az Orczy-kastély és a két hektáros park teljesen elavult állapotba került, szükségessé vált a revitalizációjuk. A kastélyépület tetőszerkezete nagyon rossz, életveszélyes állapotban volt, a keleti oldalon a klasszicista ebédlő falszerkezetében süllyedésből és szakszerűtlen helyreállításból származó repedések jelentkeztek. A megfelelő kerítés hiánya miatt a park elveszítette korábbi sajátos mikroklímáját, emiatt veszélybe kerültek botanikai értékei, és a mérete is folyamatosan csökkent. A kerti utak sok esetben funkciójukat vesztették, minőségük sem volt megfelelő, a park világítása és berendezési tárgyai elavultak.

 

Közönségfogadó tér barokk árkádokkal

 

A kastély belső udvara üvegfedést kapott, ezzel új közönségfogadó tér alakult ki, és a korábban már említett - a 2002-ben megindult falkutatások során a vastag vakolat alól előkerült - barokk árkádok is bemutathatóvá váltak.

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

 

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

 

Az üvegtető elsődleges tartószerkezetét háromszög keresztmetszetű, nagyszilárdságú acélcsövekből szerkesztett rácsostartók adják. A tartók az alsó és felső övben, illetve a rácsozásban eltérő csőméretűek, valamint változó felső öv szélességűek. A melegen hengerelt acél zártszelvényekből készült alátámasztó bakok alatt teherelosztó vasbeton lemezek vannak, amelyek az udvari falakra és a belső teherhordó falakra támaszkodnak. A rácsostartók hosszirányú hőmozgása a számítások szerint 4 milliméter, ennek felvételét a nyugati oldalon lévő támaszok kialakítása biztosítja.

 

A pontmegfogásos üvegszerkezet teljes alapterülete 15,84 m x 19 m. A táblafelépítése és az alkalmazott üvegrétegek tulajdonságai révén megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik, és a nyári sugárzó hő ellen is kellő védelmet ad, nincs szükség kiegészítő árnyékoló szerkezetre. Az ácsszerkezetű tetőkhöz csatlakozó átmeneti tetőidomokat zártszelvény keretekből alakították ki. Ezeket a szarufák felső síkjára rögzítették, a tetejükre impregnált OSB-lap burkolat és horganylemez fedés került. Az üvegtető keleti és nyugati pereme alatt acélzsalus szellőzőelemek zárják le a teret optikailag az oldalsó padlásterek felé.

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

A belső udvar megfelelő klímáját az üvegtáblák hővisszaverő bevonata mellett a kazettás álpadlószerkezet alól bevezetett hűtött levegő biztosítja. A gépészeti és elektromos installációt a kastély más részeiben is – elsősorban a freskókkal díszített termekben – a padlóban helyezték el.

 

Az udvar megvilágítása közvetetten, tükrözött fénnyel történik. Az üvegtető keleti és nyugati pereme alatti horganylemez fedésű tetősíkokon két sorban, illetve két állásszögben fémhalogén reflektorokat szereltek fel. Ezek a rácsostartók felső övére – ellenmenetes feszítésű bowdenhuzalokkal – felfüggesztett prizmás tükörfelületeket világítanak meg, amelyek a fényt az udvar két sávjába vetik vissza, egyenletes megvilágítási erősséget biztosítva.

 

Megmentett falfestmények

 

2004-2005 folyamán festő-restaurátori kutatásokat végeztek a kastélyban. Hat helyiségben barokk falfestményeket találtak, többek között szenzációt jelentő, csatajelenetes falképeket is. Klasszicista díszítőfestést fedeztek fel a földszinten, a díszlépcsőházban és az emeleti erkélyes szobában, itt a vakolat alatt rejlő kép kutatóablakokban látható. A barokk festmények feltárási, tisztítási, konzerválási és vakolatkiegészítési munkaszakaszait négy helyiségben vitték végig, teljes esztétikai helyreállítás pedig három helyiségben és a délnyugati kerti gloriett mennyezetfestésénél történt.

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel

 

A faldiagnosztikai eredményeknek és a szakrestaurátori véleményeknek megfelelően a külső homlokzatokon a lábazatot és - a földszint feletti övpárkányig - a vakolatot eltávolították és helyette szárítóvakolatot alkalmaztak, amelyet sólekötő alapozóra hordtak fel. A belső terekben a pinceszinti történeti falszerkezeteken is sólekötő alapozót használtak vállmagasságig, a pinceablakok bélleteire is befordulva. A boltozott mennyezetekre kellősítő alapozóból és sóálló, szárító és szigetelő habarcsból álló rendszert hordtak fel.

 

A földszinten és az emeleten azokban a helyiségekben, ahol falképek vagy gipszstukkók helyreállítására került sor, csak szakrestaurátori közreműködéssel, illetve felügyelettel folyhatott a munka. A többi földszinti és emeleti térben a vizesedés, illetve a többszöri újravakolás miatt a régi vakolatot teljesen eltávolították, és helyette szárítóvakolat-rendszert alkalmaztak. A mennyezeteken normál meszes vakolat készült.

 

PM

Kastélyudvar üvegtetővel, hővédelemmel


Revitalizáció több ütemben

A 2001-ben kiírt tervpályázaton a Grafit 37 Építész Iroda nyerte el az első díjat. A megyei és a városi önkormányzatnak a 2,5 milliárd forintos beruházáshoz csak második próbálkozásra sikerült pályázati támogatást szereznie, így az első ütem 820 millió forintos költsége 2005-2006 folyamán vált elérhetővé.

Ebben az első ütemben – az EU társfinanszírozásában, a Regionális Fejlesztési Operatív Program keretében – a kastélyépület, a kerítés, a délkeleti és a délnyugati gloriett rekonstrukciója, valamint az új északi gloriett és a kezelőépület készült el, a Reneszánsz Zrt. kivitelezésében. A második ütem során, amely a 2006. évben címzett támogatást nyert el, a kastélyépületből kiköltöző természettudományi múzeumi részleg pavilonja épült meg, és megtörtént az angolkert revitalizációja. A több mint 1,2 milliárd forintos, 2006-2008 folyamán lezajlott beruházás kivitelezője a gyöngyösi Styl-Bau Kft. volt.

A fejlesztés célja az volt, hogy a kastély és a parkja a korábbi funkcióik mellett olyan központi kulturális létesítményként is működjenek, ahol lehetőség nyílik hangversenyek, konferenciák, tudományos tanácskozások rendezésére. A múzeumi működéshez biztosítani kellett a korábban hiányzó, vagy kényszermegoldásokkal létrehozott közönségforgalmi tereket, pénztárat, ruhatárat, mellékhelyiségeket. A gyűjteményi anyag raktározásához klimatizálható helyiségekre volt szükség.

 


 

hírlevél-feliratkozás

épjog