Aluprof

2009. november 25.

Akár át is helyezhető gépesített parkolótorony

Akár át is helyezhető gépesített parkolótorony

A magyar fejlesztésű „Napfény garázs” mind építési és fenntartási költségei, mind gyors kivitelezhetősége, illetve szét- és más helyen történő összeszerelhetősége tekintetében egyedülálló parkolási rendszer.

Az acél vázszerkezetű Napfény garázs gyorsan és kategóriájában rendkívül kedvező áron telepíthető, gazdaságosan üzemeltethető parkolási rendszer. A magyar kutatók által kifejlesztett, nagy kapacitású, de kis beépítési területet igénylő rendszer különösen a szabad beépítési területekben szűkölködő nagyvárosok parkolóhely-kialakítási nehézségeire nyújthat megoldást.

Akár át is helyezhető gépesített parkolótorony

A többszintes, gépesített parkolórendszer kis helyigénye elsősorban annak köszönhető, hogy az építményen belül a – vezető nélküli – gépkocsikat speciális műszaki berendezések mozgatják, így a parkolóházban nincs szükség közlekedőutak kialakítására. Az egyszerre két gépkocsi fogadására és kiadására alkalmas rendszer 10 tárolószintes kivitelben 120 gépkocsi, 12 tárolószintes kivitelben 144 gépkocsi tárolására képes. Ennél nagyobb parkolóhely-igény esetén a Napfény garázs csoportosan – több egység egymás mellé építésével – is telepíthető, és a telepítési helyszín adottságaitól függően a talajszint fölött, illetve alatt egyaránt megépíthető.

Akár át is helyezhető gépesített parkolótorony

A teljesen automatikus üzemelésű garázsrendszer alapkivitele nyitott acélszerkezet, de az építmény különféle burkolattal is ellátható. Kialakítása révén – az üzemeltetési költségek csökkentése céljából – napelemekkel is felszerelhető.

 

A Napfény garázs előnyei:

• alacsony telepítési költségek;

• alapterület-igénye mindössze 320 négyzetméter (20 méter átmérőjű kör);

Akár át is helyezhető gépesített parkolótorony

• 5–20 tárolószintes kivitel (a gyors kiszolgálás érdekében 10–12 tárolószintes kivitel ajánlott);

• a rendszer kevés forgó-mozgó elemet tartalmaz (csökkentve ezáltal az előállítási, karbantartási, illetve üzemeltetési költségeket);

• műszaki biztonsága egyedülálló (műszaki hiba esetén azonnal működésbe lép az előre beépített második mozgatóegység);

• a gépkocsik a parkolás teljes időtartama alatt azonos helyen parkolnak (csökken a sérülésveszély);

• fokozott biztonság (a tárolótérbe illetéktelen személy be sem léphet);

• össze- és szétszerelhetősége révén ideiglenesen is felállítható, illetve másik helyszínre is áthelyezhető;

• a Napfény garázs önsúlya körülbelül egyharmada a hasonló célú betonépítményeknek (így laza szerkezetű altalaj esetén, vagy például metróalagutak fölé is megépíthető);

• igény esetén földrengésálló alapozással is elkészíthető;

• a Napfény garázs megtérülése 5-6 év (az építmény 1600-1800 négyzetméteres homlokzatának reklámfelületként történő hasznosításakor a megtérülés 2-3 év).

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo