2009. november 30.

Új pályázat energiahatékony lakások építésére, felújítására

Új pályázat energiahatékony lakások építésére, felújítására

A környezetvédelmi tárca 2009. decemberében pályázatot ír ki hagyományos lakóépületek energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására és új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter saját klímabarát leányfalui otthonában jelentette be az új klímavédelmi programot, ahol bemutatta azokat az átalakításokat, amelyekre most a lakosság széles köre pályázhat.

Új pályázat energiahatékony lakások építésére, felújítására

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) részeként kidolgozott Klímabarát Otthon Program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezzel olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátás-csökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága.

Az épületfelújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Programmal először vezettek be speciális klímavédelmi elemet, szigorú CO2 emisszió számítással. A klímavédelmi cél teljesülésére – azaz a CO2-kibocsátás csökkentésnek mérésére és későbbi monitorozására - a szaktárca megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén dolgoztak ki összetett és hiteles módszertant. A pályázathoz energiatanúsítványt is be kell nyújtani: a beruházást követően az épületnek ugyanis legalább egy energiakategóriát kell javulnia az eredetihez képest, a pályázat kötelező része továbbá a CO2 kibocsátás megtakarításának számítása is.

Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére (e kettő az 1994 előtt épült lakóingatlanokra érvényes), az épületek lodzsáinak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hővédelmének javítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre és használati melegvíz-ellátás korszerűsítésre. Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, úgynevezett KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft. A tárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, ennek mértéke a tervek szerint 10-30% az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően, a támogatás mértéke beruházás fajtától függően maximum 200 ezer – 3,24 millió Ft lehet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

A pályázók az önerő fedezésére kedvezményes hitelre, vagy más – önkormányzati, uniós – támogatás igénybevételére is jogosultak. A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál működő szervezet koordinálja, a bírálatot az Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A beruházás megvalósulása után az Energia Központ öt éven át monitorozza a kibocsátási mutatókat.

A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több száz pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. A Klímabarát Otthon panel pályázatának beadási határidejét 2009. október 30-ról december 31-ig meghosszabbította a tárca.

(Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium)

Új pályázat energiahatékony lakások építésére, felújítására

 

hírlevél-feliratkozás

épjog