2009. december 08.

Homlokzattisztítás - roncsolás, víz és oldószer nélkül

Homlokzattisztítás - roncsolás, víz és oldószer nélkül

Amint a szárazjégszemcsék becsapódnak, azonnal szublimálnak (légneművé válnak), ami 700-szoros térfogat-növekedéssel jár. A szennyeződés lehűl, rideggé válik, összehúzódik, és a szublimáló szemcsék egyszerűen lerobbantják a tisztítandó felületről.

A szárazjeges tisztítás már jól ismert az ipar különböző területein, alkalmazásával a makacs szennyeződésmaradványok is kíméletesen és mindenekelőtt környezetbarát módon távolíthatók el. Ez az innovatív eljárás gyorsan, rugalmasan és mobilan alkalmazható, egyre több esetben költségtakarékos alternatíva az egyéb tisztítási eljárásokkal szemben a létesítményfenntartás és műemlékvédelem területén is, elsősorban épülethomlokzatok, kőburkolatok, bronz, márvány és mészkő szobrok tisztításánál, különösen akkor, ha fontos a koptatás- és roncsolásmentes, környezetkímélő tisztítás.

Különféle homlokzattípusok tisztítására vetik be a szárazjeget a lerakódó környezeti szennyeződések (por, korom), falfirkák, kúszónövények, mohák, zuzmók és algák eltávolítására. Ez a kímélő és száraz technológia különösen olyan esetekben kerül előtérbe, amikor az abrazív anyagok, a víz vagy vegyszerek használata problémákhoz vezetne. Tűzkármentesítés után is sikerrel távolíthatóak el szárazjeges tisztítással a korom és más tűzből visszamaradt szennyeződések a falakról, padlózatról, gépekről.

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

Különböző homlokzatfelületek tisztítása szárazjégszórással

A szárazjeges felülettisztítás néhány jelentős különbséggel és előnnyel rendelkezik a hagyományos tisztítási technológiákkal szemben:

Száraz és nem abrazív

A hagyományos homokfúvásos és üveggyöngyszórásos eljárásokkal szemben a szárazjég-szórásos tisztítás kímélő és nem abrazív technológia, azaz nem roncsolja a tisztítandó felületet. Ezek az előnyök kiválóan alkalmassá teszik műemlékvédelem alatt álló épületek, emlékművek és szobrok (elsősorban márvány, bronz és mészkő) tisztítására.

Ezen kívül száraz eljárásról is beszélünk, amely lehetővé teszi olyan érzékeny objektumok tisztítását is, mint a kapcsoló szekrények és más elektromos berendezések. A homlokzatoknál ez akkor számít különösen, ha a burkolat anyagát a víz károsítaná.

Környezetbarát

Nincs szükség oldószerek, veszélyes vegyszerek használatára, csak a felületről eltávolított szennyezőanyag összegyűjtéséről és elhelyezéséről kell gondoskodni, nem keletkezik melléktermék vagy veszélyes hulladék. Mivel a szárazjég a tisztítandó felületen azonnal szublimál, nem marad vissza használt szóróanyag, nincs szekunder szennyezés. A szárazjégszórásos tisztítás környezetkímélő a hagyományos tisztításokkal szemben. A szárazjeges tisztítás ökológiailag teljesen biztonságos és veszélytelen az emberi környezetre. Ez a technika ott is alkalmazható, ahol a víz, homok, vagy más tisztítószerek nem engedélyezettek.

Hatékony tisztítószer

A szárazjég a felületre szórással tisztít. A szárazjég-szórás hasonló a homokszóráshoz, csak jóval kíméletesebb. A szárazjég szemcséi (pellet) aprók, szilárd halmazállapotúak és mindenekelőtt hidegek (–78,5 °C). Az apró szárazjég-szemcséket a szórópisztoly különböző tisztítószelepein át sűrített levegővel gyorsítják fel 300 m/s sebességre, melynek nyomása általában 16 bar nyomásig szabályozható. Amint a jégszemcsék a tisztítandó felületre becsapódnak, azonnal szublimálnak (szilárd halmazállapotúból légneművé válnak), ami 700-szoros térfogat növekedéssel jár együtt. A szennyeződés a hideg hatására lehűl, rideggé válik, összehúzódik, leválik az alapfelületről, és a levegő nyomása, valamint a később nagy sebességgel érkező és a felülettel érintkezve azonnal szublimáló szemcsék egyszerűen lefújják/lerobbantják a szennyeződést a tisztítandó felületről. Ehhez körülbelül 3 mm átmérőjű és megközelítően 1 cm hosszú, henger formájú szárazjégszemcséket alkalmaznak.

A szárazjégszemcsék mennyisége mellett a tisztításnál döntő jelentőségűek a tisztítandó felület anyagjellemzői (például hőmérséklet, hővezető képesség), valamint a szennyeződés fajtája és rétegvastagsága is. Az optimális eredmény a szemcsék mennyiségének és a tisztítandó felületre érkező sűrített levegő nyomásának, valamint beesési szögének pontos beállításával érhető el. A szárazjégszórás előnye abban rejlik, hogy a -78,5 ºC fokos hideg szemcsék a felhasználás során gáz halmazállapotú szén-dioxiddá válnak, amely gyakorlatilag elkeveredik a levegőben. Az eredmény: nincs homok és nincs szennyezett víz, szórás után csak magát a szennyeződést kell összegyűjteni, az elhasznált tisztítószer deponálásával nem kell foglalkozni.

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

Szobor a tisztítás előtt...

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

... és részleges tisztítás után

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

Falfirka a tisztítás előtt...

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

... és részleges tisztítás után

 

Miért száraz a szárazjég?

Az anyagok különböző halmazállapotai – szilárd, cseppfolyós és gázállapot – a víz esetében jól ismertek: jég, folyékony víz és vízgőz. A szén-dioxid is előfordulhat ilyen halmazállapotokban. A szilárd halmazállapotú szén-dioxidot szárazjégnek nevezzük. Gáz formában földalatti forrásokból, illetve melléktermékként számos ipari folyamatból is kinyerhető. A szárazjég szórásához használt CO2 előállítása tehát nem növeli a CO2-kibocsátást az atmoszférába. A gyakorlatban a szárazjég előállításhoz a gáz halmazállapotú szén-dioxidot először nyomás alatt cseppfolyósítják, majd a cseppfolyós szén-dioxid atmoszférikus nyomásra történő hirtelen expanziója (kitágulása) során keletkezik a szárazjég hó. A havat vagy tömbökbe, vagy szemcsékké préselik. A szárazjeget hőszigetelt ládákban tárolják.

A szárazjég azzal a rendkívüli tulajdonsággal rendelkezik, hogy légköri nyomáson szilárd halmazállapotból rögtön gázállapotba megy át, kihagyva a cseppfolyós fázist, azaz szublimál – innen származik a szárazjég elnevezés. Ezt a tulajdonságát a szén-dioxid annak köszönheti, hogy forráspontja (–78,5 °C) alacsonyabb, mint az olvadáspontja (–56,6 °C).

Szárazjég-ellátás és alkalmazástechnika

Minden egyes tisztítási feladatnál szükség van a szárazjeges technológiát szolgáltató vállalat szakembereivel történő előzetes egyeztetésre az optimális eredmény elérése érdekében. Szárazjégellátással és alkalmazástechnikai tanácsadással kapcsolatos kérdésekre a Messer Hungarogáz Kft. szakemberei, a technikai kivitelezéssel, tisztítási munkákkal kapcsolatban a Fair Station Kft. munkatársai állnak rendelkezésre.

Homlokzattisztítás roncsolás, víz és oldószer nélkül

 

hírlevél-feliratkozás

épjog