2009. december 11.

Íves felületek is burkolhatók gipszkartonnal

Íves felületek is burkolhatók gipszkartonnal

Falfelületek, oszlopok burkolására, boltívek, görbült felületek kialakítására szolgálnak az 1, illetve 3 centiméterenkénti irdalásokkal készülő modulos gipszkarton panelek, melyek egyszerűen – ragasztóhabarccsal – rögzíthetők a falhoz.

 

Az irdalásnak köszönhetően kézzel könnyen – víz használata nélkül – formálható modulos gipszkarton panelek alkalmazásával rendkívül gyorsan és egyszerűen alakíthatók ki hajlított, íves felületek. (A modulos gipszkartont a gyártáskor 1, illetve 3 centiméterenként bevágják a panelben lévő erősített papírrétegig, de a bevágásoktól a kész burkolat nem válik gyengébb szerkezetté.) Az 1 centiméterenkénti bemarásokkal ellátott panelelemekből minimum 120 mm-es átmérőjű, a 3 centiméterenkénti bemarásokkal készülőkből minimum 320 mm-es átmérőjű hengerfelület képezhető.

Íves felületek is burkolhatók gipszkartonnal

A boltívek, íves felületek, válaszfali görbületek kialakítására alkalmas hajlítható gipszkarton panelekkel akár 6 méter magas oszlopok is burkolhatók, de használhatók hajlatok, külső és belső sarkok, bonyolult kialakítású felületek, kiálló falrészek, gerendák, fal- és mennyezetfelületek burkolására is.

Íves felületek is burkolhatók gipszkartonnal

Az irdalt gipszkarton lemezek 1200x2600/3000 mm-es méretben, 12,5 mm vastagságban, sima, tűzálló, valamint vízálló kivitelben kaphatók.

 

Oszlopok kialakítása

Oszlopkialakításhoz az oszlopok merevítésére, és azok magasságának, illetve átmérőjének meghatározására szolgáló fémgyűrűk alkalmazására van szükség, melyeket fémcsavarokkal kell a mennyezethez és a padlóhoz rögzíteni. A fémgyűrűk megerősítésére fa-, vagy fém szorítóprofilok szolgálnak. Az összegöngyölített – 3 centiméterenként irdalt – gipszkarton panelek e profilokhoz rögzítendők (ha az oszlop 3 méternél magasabb, a táblákat fémpántokkal kell egymáshoz kapcsolni). Az elkészült oszlop befedhető 1 centiméterenként irdalt panellel is, így nem lesz szükség glettelésre és vakolásra.

Íves felületek is burkolhatók gipszkartonnal

 

Ívelt válaszfalak készítése

Ívelt válaszfalak maximum 3 méter magasságig készíthetők modulos gipszkartonból. A 3 centiméterenként irdalt táblákat alsó és felső vezetőprofilokhoz kell rögzíteni, és 60 centiméterenként elhelyezett fa vagy fém merevítő elemekkel erősíteni. Az utólagos felületkezelések elkerülésére (az esetlegesen alkalmazott csavarok eltüntetésére stb.) 1 centiméterenként irdalt gipszkartonnal is burkolható a kész felület.

Íves felületek is burkolhatók gipszkartonnal

 

A gyártási eljárás előnyei:

• az íves gipszkartonban nincs anyagfeszültség;

• a panelek falhoz rögzítése ragasztással végezhető (nincs szükség csavarozásra);

• különleges kialakítású felületeknél is garantált a jó minőség;

• kevés a hulladékképződés;

• S-alakú felületek is létrehozhatók (ez a hagyományosan előállított gipszkartonokkal nem oldható meg);

• a kivitelezés ideje jelentősen lerövidül;

• határtalan lehetőség a beltér alakítására.

hírlevél-feliratkozás

épjog