Peri01

2010. január 17.

Beépített tárolós kondenzációs falikazán

Beépített tárolós kondenzációs falikazán

A kondenzációs készülékek az égéstermék hőjének legnagyobb részét is hasznosítják a fűtéshez – ez az energianyereség a hagyományos fűtőkészülékek energiaköltségeihez képest annyit ér, mintha minden ötödik köbméter földgáz ingyen lenne.

A fűtőkészülékek között találhatók álló-, illetve falikazánok. A nagy készülékgyártók fejlesztéseikkor – elsősorban a helytakarékosság miatt – a falikészülékekre fordítanak nagyobb figyelmet. A falikészülékek egyik nagy csoportja a hagyományos kialakítású (zárt, vagy nyílt égésterű) falikazánok, melyek ideális működési hőmérséklet tartománya 60–80 °C között van. A hagyományos kazánok alacsonyabb hőmérsékleten történő üzemeltetésekor a rendszerben káros kondenzáció alakul ki. A kondenzátum a füstgázból, mint telített vízgőzből képződik, amikor a meleg (130–150 °C-os) füstgáz relatív hideg felületen lecsapódik. A kondenzáció jelenléte a hagyományos kazánoknál kerülendő, hiszen az égőre és a hőcserélőre visszafolyó savas közeg tönkreteszi azokat, ezért e kazánokat magasabb előre, illetve visszatérő vízhőmérséklettel használják.

 

A kondenzációs technológia

Az emelkedő gázárak segítik elő a falikazánok másik csoportjának, az úgynevezett kondenzációs kazánoknak a térnyerését. A kondenzációs kazánok ideális működési tartománya a hagyományos készülékekhez képest tágabb határok között tartható, hiszen ezeknél már nem kell elkerülni a kondenzációt, sőt a rendszer jobb hatásfoka érdekében kívánatos a minél alacsonyabb előremenő és visszatérő hőmérséklet alkalmazása, illetve a füstgáz lecsapatása. A kondenzációs készülékek a gáz alsó fűtőértékéhez képest akár 108 százalékos hatásfokkal is képesek működni. A hagyományos fűtőkészülékekkel ellentétben a kondenzációs készülékek az égéstermékek hőjének legnagyobb részét felhasználják a fűtéshez. Ennek következtében a kondenzációs készülékek hatásfoka körülbelül 20 százalékkal magasabb a hagyományos berendezésekénél, azaz minden ötödik köbméter földgáz felhasználása ingyen van. Ez a jelentős energiamegtakarítás rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátással párosul.

 

Cerapur Acu kondenzációs falikazán

A Junkers termékeit teljes rendszerekként kínálja, így komplett megoldást ajánl a fűtésrendszer és a melegvíz-igények kiszolgálására is. Az újgenerációs kondenzációs technológia alkalmazásán alapuló Cerapur készülékek, a hatékony napenergia hasznosító rendszerek, a meleg víz előállítására szolgáló berendezések és az új kapcsolómodulok a lehetőségek széles választékát nyújtják. A rendszermegoldások középpontjában az új Junkers szabályzók állnak, melyek segítségével a fűtésrendszer egyúttal szolárkompatibilis hőközponttá is válik. A Junkers kondenzációs készülékei a szolároptimalizálással rendelkező szabályozóknak köszönhetően kitűnően alkalmasak szolárberendezéssel történő kombinálásra.

A Junkers első beépített tárolós kondenzációs falikazánja, a Cerapur Acu, 42 liternyi rétegtárolót tartalmaz. Ez a rétegtároló térfogat 3 darab 14 literes kis tárolóból áll. A három darab tároló a hagyományos kazánrész mögött található. Az ilyen rendszerű melegvíz-készítést a nagy vízhozam és a gyors működés jellemzi. Az elrendezés további előnye, hogy a kazán kis mélysége alacsony szinten tartható, hiszen a három darab kisméretű tároló jó elrendezéssel kevesebb helyet foglal, mint az egy darab 42 literes. A készülék két darabban szállítható, a tárolórész 23, a kazánrész 38 kg tömegű. A kazán szerelését egy ember könnyedén el tudja végezni, szemben a hasonló készülékekkel, mely kazánok súlya akár a 75 kg-ot is elérheti. Felszereléskor először a tárolórész rögzítendő a falra, a kazánrész pedig a már felszerelt tárolórészre csatlakozik. A két rész összeszerelése – két hidraulikus kötést és egy elektromos kötést létrehozva – körülbelül 10 percet vesz igénybe.

A Cerapur Acu a cirkulációs rendszert is újszerű módon kezeli. A hasonló kazánok külön cirkulációs szivattyú alkalmazásával tudják a kényelmes melegvíz-ellátást biztosítani. A Cerapur Acu egy beépíthető csatlakozó csonk segítségével a tárolótöltő szivattyút használja cirkulációs szivattyúként is, így további hely és költség takarítható meg a kivitelezéskor.

A Cerapur Acu készülék készülékcserékkor is alkalmazható, ahol a régi hagyományos kombikészülék helyére felszerelve minőségi változás érhető el a használati meleg víz készítésben, jelentős gázmennyiség megtakarítását lehetővé téve a régi túlméretezett, akár radiátoros rendszereken is. A kondenzációs kazánok óriási előnye, hogy a készülékekbe szerelt füstgáz-ventilátor rugalmas lehetőséget nyújt a készülékek elhelyezésére, így felújításokkor a régi kéményakna jelentősebb bontás nélkül felhasználható akár a levegő utánpótlására és a füstgáz elvezetésére is.

hírlevél-feliratkozás

épjog