2010. február 02.

Ösztöndíjat kapnak az ács- és kőműves tanulók

Ösztöndíjat kapnak az ács- és kőműves tanulók

2010. február 1-jétől indul a szakiskolai ösztöndíjak fizetése. Azok a diákok részesülnek legalább havi 10 ezer forint ösztöndíjban, akik a gazdaság által igényelt szakmát tanulnak és tanulmányi átlaguk meghaladja a 2,5-öt. Valamennyi régióban hiányszakmának számít a kőműves, a hegesztő és az ács-állványozó.

Mintegy 15 ezer tanuló számára válik elérhetővé a juttatás. A támogatott szakmákat a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB) évente határozzák meg a következő tanévre. Első alkalommal 2010-ben január 15-ig hozták meg döntéseiket, a további években szeptember 30-ig döntenek.

Országosan 11 szakmacsoportból 24 szakképesítés tartozik az ösztöndíjra jogosító, a gazdaság által igényelt szakképesítések közé. A 11 szakmacsoport a következő: gépészet, építészet, elektronika, vendéglátás, idegenforgalom, szociális szolgáltatások, faipar, mezőgazdaság, élelmiszeripar, közlekedés, könnyűipar és egészségügy. A gazdaság által igényelt szakképesítések területi megoszlásában jelentős eltérések tapasztalhatók. Valamennyi régióban hiányszakmának számít a kőműves, a gépi forgácsoló, a hegesztő és az ács-állványozó. Ezekben a szakmákban kb. nyolcezer diák tanul.

Az ösztöndíj mértéke a februári bevezetésekor egységesen havi tízezer forint, amely a nyári hónapokra is jár. A 2010/2011. tanévtől az ösztöndíjat már differenciáltan, a tanulmányi eredmény függvényében állapítják meg félévente. Az ösztöndíj mértéke: 2,51-3-as átlag között 10 ezer forint, 3,1-3,5-es átlagnál 15 ezer, 3,6-4-es átlag között 20 ezer, 4,1-4,5-ös átlag között 25 ezer, 4,6-5 átlag közötti tanulmányi eredmény esetén 30 ezer forint. Akinek a tanulmányi eredménye nem éri el a 2,5-es átlagot, lemorzsolódás fenyegeti, vagy tanulási nehézségekkel küzd, fejlesztésben részesül. A tanárok a különmunkáért felzárkóztatási pótlékot kapnak. Az ösztöndíj folyósítása független a többi tanulói juttatástól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is.

Az ösztöndíjrendszer bevezetéséhez 2010-ben 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészéből. Az ösztöndíj kifizetéséhez szükséges forrás mellett a lebonyolítási feladatokra az iskolák 2 százalékos lebonyolítási költséget kapnak. A minisztérium becslése szerint az ösztöndíjrendszernek köszönhetően a gazdaság által igényelt szakmákban rövid időn belül mintegy 10 százalékkal, hosszabb távon még nagyobb arányban nőhet a tanulók száma.

A tíz-tíz támogatott szakma régiónként

  • Közép-magyarországi régió: kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, elektronikai műszerész, ács-állványozó, hegesztő, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, burkoló és géplakatos.
  • Észak-magyarországi régió: szakács, hegesztő, kőműves, villanyszerelő, gépi forgácsoló, festő-mázoló-tapétázó, géplakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, mezőgazdasági gépkarbantartó és ács-állványozó.
  • Észak-alföldi régió: szociális gondozó, kőműves, szerkezetlakatos, villanyszerelő, hegesztő, gépi forgácsoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, ápolási asszisztens és gazda.
  • Dél-alföldi régió: kőműves, bútorasztalos, gépi forgácsoló, hegesztő, szerkezetlakatos, burkoló, húsipari termékgyártó, ács-állványozó, épületgépészeti csőhálózat-szerelő és szabó.
  • Közép-dunántúli régió: bútorasztalos, gépi forgácsoló, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, kőműves, villanyszerelő, hegesztő, ács-állványozó, lótartó és -tenyésztő, szerszámkészítő és ápolási asszisztens.
  • Nyugat-dunántúli régió: szakács, gépi forgácsoló, szerkezetlakatos, szociális gondozó, hegesztő, szabó, kőműves, szerszámkészítő, agrárgazdasági gépszerelő és ács-állványozó.
  • Dél-dunántúli régió: kőműves, karosszérialakatos, villanyszerelő, gépi forgácsoló, burkoló, ács-állványozó, hegesztő, szerszámkészítő, gazda és elektronikai műszerész.

A támogatott szakmák köre országosan összesítve (nem feltétlenül minden régióban támogatott): kőműves, gépi forgácsoló, hegesztő, ács-állványozó, villanyszerelő, szerkezetlakatos, épületgépészeti csőhálózat-szerelő, burkoló, szerszámkészítő, szakács, szociális gondozó, bútorasztalos, festő-mázoló-tapétázó, húsipari termékgyártó, géplakatos, szabó, ápolási asszisztens, elektronikai műszerész, gazda, karosszérialakatos, lótartó és -tenyésztő, mezőgazdasági gépkarbantartó, hűtő- és klímaberendezés-szerelő, agrárgazdasági gépszerelő.

(Forrás: diakkapu.hu)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog