2010. február 09.

A beton hosszú élettartamának kulcsa

A beton hosszú élettartamának kulcsa

A Betomax Formtex kéregerősítő fólia olyan szálerősítésű textília, amely elvezeti a többletvizet és -levegőt a frissen bedolgozott beton felületéről, zárttá és erőssé téve ezzel a betonszerkezetet, melynek élettartama ezáltal – még agresszív környezetben is – jelentősen növekszik.

A betonszerkezetek élettartama attól függ, hogy milyen mértékben képesek ellenállni a korrozív elemeknek, melyek a betonacélt elérve az egész tartószerkezet tönkremenetelét okozhatják. A zárt, erős és homogén betonfelület megakadályozza az ásványi sók, az oxigén, a nedvesség, valamint a szén-dioxid behatolását, nagymértékben növelve ezáltal a szerkezet élettartamát.

A Formtex kéregerősítő fólia elvezeti a többletvizet és -levegőt a beton felületéről, ezáltal a beton szerkezete tömörebbé, felülete egyenletessé és porózusmentesebbé válik.

 

A Formtex működése

A Formtex fólia finomszerkezetű textília, melyet polipropilén szálak strukturálatlan hálózata épít fel. A textília egyik oldala hőkötéses, mely szűrőként működik, a másik oldala pedig az elvezető réteg szerepét tölti be. A szűrő áteresztő pórusainak mérete kisebb a cement szemcseátmérőjénél, így azt visszatartja, ám a vízmolekulákat átengedi.

A beton hosszú élettartamának kulcsa

A beton külső rétegéből elvezetett víz csökkenti ezen a részen a víz-cement tényezőt, nagymértékben javítva a beton szilárdságát és tartósságát. (A beton későbbi szilárdságát, sűrűségét, és ebből következően magának a betonszerkezetnek a tartósságát a víz-cement tényezője meghatározza. A v/c-tényező csökkentésével sűrűbb és ellenállóbb betonfelület keletkezik.)

A Formtex alkalmazásával a beton zsugorodása által előidézett repedések kialakulásának esélye is jelentősen csökken, ugyanis a fólia elegendő nedvességet biztosít a kötés idejére.

Az elvezetett víz mennyisége függ a bedolgozás magasságától (a víz a felette lévő betonban kialakult hidrosztatikus nyomás hatására távozik a betonból, így minél magasabb a betonozási magasság, annál nagyobb lesz ez a nyomás), valamint a beton összetételétől. A Formtex jelentős mennyiségű (átlagosan 0,5–3 l/m2-nyi) vizet képes elvezetni bármely képlékeny állapotban lévő betonból.

A Formtex-et elsősorban a beton műszaki tulajdonságainak optimalizálására alkalmazzák.

A beton hosszú élettartamának kulcsaA beton hosszú élettartamának kulcsa

 

Hasznos tudnivalók a Formtex alkalmazásáról

• A Formtex fólia ragasztással, vagy feszítéssel rögzíthető a zsaluhéjra, aminek olajtól és egyéb leválasztószertől mentesnek, valamint sík felületűnek kell lennie, ugyanis a zsaluzaton lévő egyenetlenségek a Formtex fólián keresztül átüthetnek a beton felületére.

• A beton külső rétegében a víz-cement tényező optimálisra csökkentéséhez, ezáltal magasabb élettartamú zárt, korrózióálló műtárgy készítéséhez a Formtex fólia kétszer használható fel. Ha csak porózusmentesebb beton készítése a cél, a Formtex fólia többször is felhasználható.

• Formtex fólia alkalmazásakor nem kell a hagyományos betonozáshoz képest tovább várni a kizsaluzással, bár a hosszabb bennmaradási idő tovább javítja az eredmény minőségét. Miután a fólia vizet vesz fel és megtartja azt, így a beton szilárdulását javítja, ameddig a fólia a zsaluzaton van. A beton túl gyors kiszáradása elleni utókezelésre nincs szükség.

• A Formtex fólia bármilyen betonhoz használható, mindegyikből elvezeti a vizet. Az elvezetett víz mennyisége a betonkeverék víz-cement tényezőjétől függ: minél nagyobb a v/c-tényező, annál több vizet tud a fólia elvezetni.

• A v/c-tényező meghatározásakor számtalan követelményt kell figyelembe venni. Az egyik ilyen a beton bedolgozhatósága. Alacsonyabb v/c-tényező szilárdabb, zártabb betont eredményez, melynek így nagyobb az ellenálló képessége a behatásokkal szemben. Ezek azok a tulajdonságok, melyek a kritikus külső rétegben igen fontosak. A bedolgozhatóság és tömörítés érdekében több vizet tartalmaz a beton, mint ami a cementhidratációhoz szükséges. A betontakarásnál lévő jól tömörített betonnál az optimális v/c-tényező csak a víz elvezetésével érhető el.

 

A Formtex főbb alkalmazási lehetőségei:

• hidak és alagutak;

• oszlopok, gerendák, betonkorlátok;

• szennyvíztisztító műtárgyak (iszaprothasztók és ülepítőmedencék, átereszek, csatornák);

• víztározók;

• gátak, zsilipek, tengeri műtárgyak;

• előregyártott betonelemek, hídelemek.

A beton hosszú élettartamának kulcsaA beton hosszú élettartamának kulcsa

hírlevél-feliratkozás

épjog