2010. február 09.

Hatékony utólagos falszigetelés gyorsan és tisztán

Hatékony utólagos falszigetelés gyorsan és tisztán

A falnedvesség szabályozására szolgáló Dryzone víztaszító krém egyszerű kinyomópisztollyal injektálható a téglafalak fugáiba fúrt lyukakba. A szigetelőkrém a nyirkos falba szívódva víztaszítóvá teszi a kapillárisok falát, ezzel megakadályozza a nedvesség további felszívódását.

A falazatok nedvesedésének utólagos megszüntetésére a legszélesebb körben alkalmazott eljárás ezidáig a víztaszító folyadékok nyomás alatt történő falba injektálása volt. Ez az egyébként hatásos módszer számos hátránnyal is jár: például nagy mennyiségű folyadék kerül a falazatba, meghosszabbítva ezzel a kiszáradás időtartamát, de ezek a kezelések lassúak is.

A Safeguard Europe Ltd kutató-fejlesztő munkájának eredménye a vegyi injektáló rendszerek helyettesítésére kidolgozott Dryzone, amely hatékony védelmet nyújt a falazat kapillárisain keresztül felhúzódó nedvességgel szemben. A szilikonalapú, vizes bázisú szigetelőkrém 600 ml-es kiszerelésben kapható, és egyszerű kinyomópisztollyal injektálható a téglafalak fugáiba fúrt lyukakba.

 

A Dryzone alkalmazása

A falazat fugáiba 12 mm átmérőjű furatokat kell fúrni vízszintesen, egymástól 120 mm-nél nem nagyobb távolságban. A furatok mélységét a fal vastagsága határozza meg (általában a furat végének az ellenkező oldal felületétől 40 mm-en belül kell lennie). Az eljárás akkor a leghatékonyabb, ha a furatok vízszintesen, közvetlenül a falazóhabarcsban, a kiválasztott terület kötőtégláinak alapzatánál készülnek.

 

Hatékony utólagos falszigetelés gyorsan és tisztán

A különböző vastagságú falaknál igényelt furatmélység

 

A vakolatot a nedves részen túl legalább 15-20 cm-rel le kell verni, majd láthatóvá tenni a szigetelendő felület habarcsfugáit.

A tömör téglafalakat szinte minden esetben elegendő egy menetben, csak az egyik oldalról megfúrni és szigetelni. Az üreges falak injektálhatók csak az egyik oldalról, de a külső és belső oldal külön-külön is kezelhető. A szabálytalanul rakott és törmelékkel feltöltött kőfalaknál amennyire csak lehet, a megfelelő magasságban követendő a falazóhabarcs vonala. A kőfalak eltérő vastagsága és a törmelékkel feltöltött falak esetleges süllyedése, illetve a furatok eltömődése nehézségeket okozhat. Ilyenkor felmerülhet, hogy megfelelő magasságban a fal mindkét oldalán be kell fúrni a fal vastagságának feléig, de néha szükség lehet az eltömődött lyukak mellett további lyukak fúrására is, hogy megfelelő mennyiségű Dryzone-t lehessen beinjektálni.

Hatékony utólagos falszigetelés gyorsan és tisztán

Az egyes furatok teljes hosszukban kitöltendők Dryzone-nal az injektálási oldal felületétől mintegy 1 centiméternyi mélységig. Az üreges falak egyik oldalról történő injektálásakor ügyelni kell arra, hogy mind a külső, mind a belső falazóhabarcsba fúrt lyukba kerüljön szigetelőanyag.

Javító falszigetelő rendszerek alkalmazásakor a só által szennyezett vakolat megfelelő eltávolítása és a fal helyes újravakolása elengedhetetlen követelmény. A Dryzone szigetelőkrémmel történő vízszigetelési munkák lezárásaként kizárólag légpórusos, páraáteresztő vakolat használható.

hírlevél-feliratkozás

épjog