2010. február 10.

Színezhető is az extraerős beton

Színezhető is az extraerős beton

A műgyanta betonban a homokot, vagy a kavicsot műgyanta köti össze. Mivel a hagyományos beton valamennyi rossz, hátrányos tulajdonságát a cementnek köszönheti, ezért helyettesítésével a beton egyes mechanikai tulajdonságai nagyságrendekkel javulhatnak.

A műgyanta kötésű beton a hagyományos betonhoz képest nemcsak jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, hanem még víz-, fagy- és vegyszerálló is, felülete pedig nem porlad és tisztítható. A cementhez képest magas ára miatt azonban csak vékony fedőrétegként felhordva lehet gazdaságos.

 

Kivitelezés

A hagyományos aljzatbetonban dilatációs hézagokat kell – puhafa léc segítségével – készíteni. A lejtésképzést, valamint a bennmaradó szerkezetek (gépalap, csatorna stb.) helyét az aljzatbetonban kell kialakítani. Az aljzatbeton felülete fasimítóval egyenletesen, glettelés, cementszórás nélkül elsimítandó. A műgyanta beton felhordása portalanított, maximum 4 százalék víztartalmú aljzatbetonra történhet.

Az így előkészített aljzatbeton az előírt arányban kevert műgyantával – ecsettel, teddyhengerrel stb. felhordva – alapozandó.

A bekevert műgyantát száraz homokkal, vagy kaviccsal kell összekeverni (javasolt keverési arány: 1 rész műgyanta, 5-8 rész homok). A nyers műgyanta beton egyenletesen elterítendő, tömörítendő, majd simítandó. (A simítószerszám olajozása megkönnyíti a simíthatóságot, mert csökkenti a gyanta tapadását a szerszámhoz.)

Az egy táblában elkészíthető műgyanta beton felülete maximum 16 m2 lehet, ennél nagyobb felület készítésekor az aljzatbeton dilatációs hézagai fölött a műgyanta betonon is dilatációs hézagokat kell kialakítani. Megszilárdulás után a dilatációs hézagok a kereskedelemben kapható hézagolókittel (például Urex, Siloplast) tölthetők ki.

 

Műmárvány, műgránit készítése

A műgyanta betonhoz színezék is keverhető; a színezékek lehetnek pigmentek, vagy nitrohígítóval hígítható festékek színezőpasztái, de vizes alapú színezők nem alkalmazhatók.

A színezett műgyanta betont karcmentes üvegtáblára helyezett keretbe kell önteni (a keret készülhet fából, fémből stb.), előtte a keret betonnal érintkező felületeit formaleválasztóval kell bekenni. Többféle színű műgyanta beton összevegyítésével utánozható a márvány erezete. Megszilárdulás után az üveglap felőli oldal polírozott márvány, illetve gránit látszatát kelti. (A megfelelő színű és mennyiségű színezék meghatározásához kis mennyiségben elvégzett próbakeverés javasolt.)

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás