2010. február 12.

Órák alatt beépíthető kompozit kéménybéléscső

Órák alatt beépíthető kompozit kéménybéléscső

Bármilyen alakú, keresztmetszetű, hosszúságú kémény falbontás nélkül bélelhető a FuranFlex technológiával – ezzel az egyedülálló megoldással órák alatt acélszilárdságú, korrózió-, láng- és hőálló, toldás nélküli, légtömör, kompozitanyagú béléscsővel láthatók el a kémények.

A FuranFlex eljárás különleges előnyöket nyújt a korábbi – merev, vagy flexibilis rozsdamentes acélcsövekkel, műanyag csövekkel, illetve kerámiacsövekkel történő – kéménybélelési technológiákkal szemben, ugyanis lehetőséget nyújt bármilyen hosszúságú kémény toldás nélküli bélelésére, a nem egyenes kémények nyomvonalának, illetve formájának követésére, és mindezek falbontás nélküli, néhány óra alatti kivitelezésére. A bélelendő kémény lehet kör, négyszög stb., vagy akár változó keresztmetszetű is.

Órák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscsőÓrák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscsőÓrák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscső

A FuranFlex bármilyen kialakítású kémény méretét, alakját felveszi

Órák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscső

Egy kéménybe több béléscső is beépíthető

 

A FuranFlex eljárás elve

A kompozit béléscsövet lágy állapotában behúzzák a kéményjáratba, majd gyorsbefúvóval felfújják, és gőzbefúvással kikeményítik. A lágy cső bármilyen keresztmetszethez, formához képes tökéletesen „igazodni”, többek között ebből adódik a FuranFlex kéménybélelés rendkívül széles körű alkalmazhatósága.

Órák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscső

Elhúzásos kémény

Órák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscső

Emeletenként változó átmérőjű kémény

 

A FuranFlex alkalmazhatósága

A FuranFlex régi és új kémények bélelésére egyaránt alkalmas. Használható gázfűtéses, olajfűtéses, egyes országokban fa- és pelletfűtéses kazánokhoz is. Szilárdsági tulajdonságai révén öntartó kémények építésére is alkalmas. Beépíthető egyedi kéményként, azaz amikor egy kazánhoz egy kémény csatlakozik, vagy amikor egy kéménybe több kazán van bekötve (gyűjtő kémény).

Órák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscső

Zárt szerkezetű kazánhoz alkalmazott FuranFlex

A nagyszilárdságú, nem éghető FuranFlex kéménybélelés sima belső felülete (melyen könnyebben áramlik a füstgáz), hőszigetelő tulajdonsága (ami javítja a huzatot) a kazánok gazdaságos működését is segíti. Mivel a béléscső vékonyfalú, beépítése nem okoz számottevő keresztmetszet csökkenést a kürtőben. A hossztoldás nélküli megoldás garantálja a tökéletes gáztömörséget, a kompozit alapanyag pedig a korróziómentességet (amire a gyártó 25 év garanciát vállal).

 

A FuranFlex felépítése

A FuranFlex kéménybéléscső három rétegből áll.

• A belső réteg hőre lágyuló műanyag komponensek keverékből készült vékonyfalú műanyag fóliatömlő, melynek feladata a beépítés segítése. 110 °C hőmérsékleten lágyul, könnyen ég.

• A középső réteg hő-, láng- és korrózióálló kompozitanyag. A kompozit megnevezés nagyszilárdságú, vékony üvegszálakkal erősített műgyantát takar. A műgyanta körülveszi és beágyazza, szinte összeragasztja az üvegszálakat. A műgyanta az erőhatásokat az egyik üvegszálról a másikra továbbítja, és egyben védi az üvegszálakat a korróziótól. A kompozitok szilárdságát a hajszálnál vékonyabb erősítőszálak mennyisége, típusa, iránya határozza meg. A FuranFlex béléscső 2 mm vastag falszerkezetének egy négyzetméterében 3 millió méter elemi üvegszál található, üvegszövet formában alkalmazva. Az üvegszál szilárdsága eléri az acélét, miközben súlya harmadakkora.

• A külső réteg műszálból szőtt vékony szövet, melynek egyik feladata a kompozitréteg védelme, illetve a kéménycsőhöz történő pontos illeszkedés, másik feladata pedig a homogén külső felület kialakítása.

Órák alatt beépíthető a kompozit kéménybéléscső

hírlevél-feliratkozás

épjog